Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

Nápady z červené čočky: Zkuste polévku, pomazánku nebo sladké sušenky

Ne nadarmo je čočka nazývána královnou luštěnin. Ta červená je navíc velmi rychlá na přípravu, nemusí se předem namáčet a díky chybějící slupce téměř vůbec nenadýmá, takže je ideální i pro malé děti.
Vydáno: 11.03.2017
Polévka z červené čočky je rychlá, zdravá a výborná
Autor: iStock Polévka z červené čočky je rychlá, zdravá a výborná

Červená čočka je uvařená během 15–20 minut a během vaření se většinou úplně rozpadne. Proto se skvěle hodí do polévek (můžete ji klidně přidat k základu zeleninové polévky jako zavářku), na pomazánky i jako příloha. 

Ale nejen to, červená čočka je vhodná i na sladké pečení. Tedy spíše mouka z ní. Je přirozeně bezlepková a díky tomu si ji mohou do svých pokrmů zařadit i celiaci. Z mouky z červené čočky lze připravovat sušenky, muffiny nebo lívance, je vhodná i na zahušťování polévek a masových pokrmů nebo na obalování.

Jestli chcete trochu ozdravit svůj jídelníček, vyzkoušejte některý z následujících receptů:

Pomazánka z červené čočky

cockova_pomazanka Foto:

Co budete potřebovat:

  • 200 g červené čočky
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 cibuli nakrájenou na kostičky
  • 1 střední nastrouhanou mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • šťávu z citronu podle chuti
  • 1 lžičku soli
  • cca 600 ml vody
  • kari koření

 

1. Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte odkapat.

2. Na oleji orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. Vmíchejte čočku, směs zalijte vroucí vodou, přiklopte a na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování.

3. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu.

TIP: Pomazánku lze místo kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem nebo jinými jarními bylinkami.

 

Rajská polévka s červenou čočkou

rajska_polevka_s_cervenou_cockou1 Foto:

Co budete potřebovat:

  • 6 lžic červené čočky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 cibule nasekané nadrobno
  • 400 g loupaných krájených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 bobkový list
  • černý pepř
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 3 lžíce čerstvé nebo mražené bazalky

 

1. Propláchnutou čočku vsypeme do hrnce s vroucí vodou a zvolna vaříme přikrytou asi 25 minut, dokud nezměkne. Slijeme vodu, čočku propláchneme a necháme odkapat.

2. Ve větším hrnci rozpálíme olej, přidáme cibulku a smažíme asi 10 minut. Přidáme rajčata, rajčatový protlak, bobkový list, pepř a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou za občasného míchání asi 25 minut. Hrnec odstavíme a necháme pár minut chladnout.

3. Vyjmeme bobkový list a zeleninu rozmixujeme. Zeleninovou směs pak vrátíme do hrnce, vmícháme čočku a nadrobno nasekanou bazalku a krátce prohřejeme.

Čokoládové sušenky z červené čočky

susenky_z_mouky_z_cervene_cocky Foto:

Co budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 kávovou lžičku vanilkového extraktu
  • 1 hrnek hořké čokolády (85%)
  • 1 a 1/2 hrnku mouky z červené čočky
  • 1/4 kávové lžičky kypřicího prášku
  • 1 /8 kávové lžičky jedlé sody
  • špetku soli


1.  Máslo s cukrem vyšleháme do pěny (trvá to asi 5 minut). Přidáme vejce a opět chvíli šleháme, dokud se ingredience nespojí. Vmícháme vanilku a polovinu rozpuštěné vychladlé čokolády a znovu zašleháme.

2. Mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl prosejeme a pomalu přimícháme do směsi. Nakonec vmícháme zbytek čokolády nasekané na kousky.

3. Z těsta vytvoříme kuličky, rozložíme je na plech s papírem na pečení a každou mírně stlačíme. Dáme je do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme 8 až 10 minut. Před sundáním sušenek z plechu je necháme vychladnout.

Tipy z obchodů

V obchodech seženete jednak klasickou loupanou červenou čočku, mouku z červené čočky, ale třeba i hotové sušenky nebo těstoviny, které jsou přirozeně bezlepkové:

-ak-/Foto receptů: bioweb.cz

Mohlo by vás taky zajímat:

TOP 8 potravin, na které štíhlé ženy nedají dopustit

Možná, že si říkáte, jak to ty štíhlé ženy dělají, že jsou pořád tak hubené. Může za tím být nespravedlnost tohoto světa – někdo přibírá i ze vzduchu, zatímco jiní se mohou cpát od rána do večera a ručička na váze se jim nehne ani o píď. Může za tím být ale také něco jiného: štíhlé ženy zkrátka vědí, jak jíst a nepřibrat.

Ovesné vločky

hubnoucí potraviny ovesné vločky

Lidé, kteří drží svou hmotnost na uzdě, často snídají ovesné (nebo jiné obilné) vločky. Nemusíte jich sníst celý kamion, stačí 40–50 gramů zalít vodou, krátce povařit a servírovat je třeba s trochou tvarohu a čerstvého ovoce.

10 nejzdravějších potravin, které koupíte za pár korun

Celá polovina lidí si myslí, že jíst zdravě znamená zároveň i draze. Pravdou však je, že ty nejhodnotnější potraviny jsou v obchodech jedny z těch nejlevnějších, ne-li dokonce ty úplně nejlacinější. Ovšem týká se to jen potravin jako takových, ne už zpracovaných, které bývají často naopak velice nezdravé. Ve výsledku se za stovku může zdravě najíst klidně celá čtyřčlenná rodina.

Co tedy kupovat?

Řepkový olej

LZ řepkový olej

Punc zdraví má spíše olivový olej, ovšem ten řepkový je na tom úplně stejně dobře a přitom je výrazně levnější. Má nejméně nenasycených tuků a více omega 3 mastných kyselin než většina dalších olejů používaných v kuchyni, a to včetně toho olivového. Je také dobrým zdrojem vitaminu E.

5 zdravých potravin, které mají víc tuku než kobliha

Přestože na slovo tuk většina lidí reaguje velmi negativně, není k tomu tak úplně důvod. Je třeba totiž nejdřív rozlišovat, o jaké tuky se jedná. Existují i zdraví prospěšné tuky, které podporují zdravé srdce, udržují nás v dobré psychické kondici a pomáhají zmírnit zhoršování kognitivních schopností.

Máme pro vás potraviny, které obsahují více tuku než koblihy s marmeládou (v jedné takové pocukrované kouličce je mimochodem 13 gramů tuků). To, že obsahují tolik tuku, nicméně neznamená, že byste se jich měli vzdát.

Polovina avokáda

kobliha avokádo

V avokádu najdeme mnoho vitamínů - E, C, A a vitamíny skupiny B, minerální látky vápník, měď, železo, magnesium, mangan, fosfor a zinek. Dále obsahuje kyselinu olejovou, linolovou a palmitovou a vlákninu.

 

Polovina tohoto ovoce obsahuje 15 gramů tuků, což je obrovské množství. Ale většina z nich, konkrétně 10 gramů jsou mononenasycené tuky, které zlepšují hladinu cholesterolu v krvi. Dále jeho konzumace snižuje hladinu cukru v krvi, což při hubnutí je velmi důležité. Také podle studie publikované v magazínu Diabetes Care zdravé tuky brání hromadění tuku v břišní oblasti. Je to paradoxní, ale vypadá to, že čím více zdravých tuků jíte, tím jste hubenější v pase.

 

 


Článek je zařazen v: vláknina, čočka, nadýmání, červená čočka, sušenky, luštěniny, polévky, pomazánky