Nápady z červené čočky: Zkuste polévku, pomazánku nebo sladké sušenky
Ne nadarmo je čočka nazývána královnou luštěnin. Ta červená je navíc velmi rychlá na přípravu, nemusí se předem namáčet a díky chybějící slupce téměř vůbec nenadýmá, takže je ideální i pro malé děti.
Červená čočka je uvařená během 15–20 minut a během vaření se většinou úplně rozpadne. Proto se skvěle hodí do polévek (můžete ji klidně přidat k základu zeleninové polévky jako zavářku), na pomazánky i jako příloha.
Ale nejen to, červená čočka je vhodná i na sladké pečení. Tedy spíše mouka z ní. Je přirozeně bezlepková a díky tomu si ji mohou do svých pokrmů zařadit i celiaci. Z mouky z červené čočky lze připravovat sušenky, muffiny nebo lívance, je vhodná i na zahušťování polévek a masových pokrmů nebo na obalování.
Jestli chcete trochu ozdravit svůj jídelníček, vyzkoušejte některý z následujících receptů:
Pomazánka z červené čočky
Co budete potřebovat:
- 200 g červené čočky
- 5 lžic olivového oleje
- 1 cibuli nakrájenou na kostičky
- 1 střední nastrouhanou mrkev
- 2 stroužky česneku
- šťávu z citronu podle chuti
- 1 lžičku soli
- cca 600 ml vody
- kari koření
1. Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte odkapat.
2. Na oleji orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. Vmíchejte čočku, směs zalijte vroucí vodou, přiklopte a na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování.
3. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu.
TIP: Pomazánku lze místo kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem nebo jinými jarními bylinkami.
Rajská polévka s červenou čočkou
Co budete potřebovat:
- 6 lžic červené čočky
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 cibule nasekané nadrobno
- 400 g loupaných krájených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 bobkový list
- černý pepř
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 3 lžíce čerstvé nebo mražené bazalky
1. Propláchnutou čočku vsypeme do hrnce s vroucí vodou a zvolna vaříme přikrytou asi 25 minut, dokud nezměkne. Slijeme vodu, čočku propláchneme a necháme odkapat.
2. Ve větším hrnci rozpálíme olej, přidáme cibulku a smažíme asi 10 minut. Přidáme rajčata, rajčatový protlak, bobkový list, pepř a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou za občasného míchání asi 25 minut. Hrnec odstavíme a necháme pár minut chladnout.
3. Vyjmeme bobkový list a zeleninu rozmixujeme. Zeleninovou směs pak vrátíme do hrnce, vmícháme čočku a nadrobno nasekanou bazalku a krátce prohřejeme.
Čokoládové sušenky z červené čočky
Co budete potřebovat:
- 1/2 hrnku změklého másla
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 kávovou lžičku vanilkového extraktu
- 1 hrnek hořké čokolády (85%)
- 1 a 1/2 hrnku mouky z červené čočky
- 1/4 kávové lžičky kypřicího prášku
- 1 /8 kávové lžičky jedlé sody
- špetku soli
1. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny (trvá to asi 5 minut). Přidáme vejce a opět chvíli šleháme, dokud se ingredience nespojí. Vmícháme vanilku a polovinu rozpuštěné vychladlé čokolády a znovu zašleháme.
2. Mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl prosejeme a pomalu přimícháme do směsi. Nakonec vmícháme zbytek čokolády nasekané na kousky.
3. Z těsta vytvoříme kuličky, rozložíme je na plech s papírem na pečení a každou mírně stlačíme. Dáme je do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme 8 až 10 minut. Před sundáním sušenek z plechu je necháme vychladnout.
Tipy z obchodů
V obchodech seženete jednak klasickou loupanou červenou čočku, mouku z červené čočky, ale třeba i hotové sušenky nebo těstoviny, které jsou přirozeně bezlepkové:
-ak-/Foto receptů: bioweb.cz
Mohlo by vás taky zajímat: