Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Oslaďte si víkend: Čokoládový dort bez mouky

Protože hřešit je lidské...
Vydáno: 05.03.2016
Ochutnáte?
Ochutnáte? Autor: Yummy Image
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Když se neustále trápíte dietami a stále dokola si říkáte, že tohle nesmíte, tamto nesmíte, i když na to máte strašnou chuť, nestojí život za nic. Naštěstí vždy existuje něco, na čem si smlsnout můžete.

Máme pro vás dort, který si bez obav mohou dát všichni, kteří nesmějí lepek nebo se mu z nějakého důvodu vyhýbají. Ano, i dort se dá upéct bez mouky. Tenhle je plný ořechů, kvalitní čokolády, mandlí. A když ho ještě ozdobíte čerstvým ovocem, bude o kapku zdravější a o hodně krásnější.

Předem upozorňujeme, že v tomto případě nejde o dietní dort ve smyslu menšího množství kalorií. Ale proč si alespoň občas trochu sladce nezahřešit, že?

Čokoládový dort bez mouky

Ochutnáte? Foto:

Co budete potřebovat:

• 150 g loupaných mandlí

• 150 g vlašských ořechů

• 300 g kvalitní tmavé čokolády

• 6 vajec

• 225 g másla

• 100 g krupicového cukru

• 1 lžíci kakaa

• tuk na vymazání a bramborovou moučku na vysypání formy

• čokoládovou polevu a čerstvé drobné ovoce na ozdobení

 

1. Loupané mandle, vlašské ořechy a hořkou čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle.

2. Ve zcela čisté odmaštěné míse ušlehejte tuhý sníh z bílků.

3. V další míse vyšlehejte změklé máslo s krupicovým cukrem do pěny. Přidejte žloutky a dále šlehejte, až vznikne hladká kašovitá hmota. Přidejte do ní nastrouhané mandle, vlašské ořechy a čokoládu, přisypte kakao a důkladně promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte ušlehaný sníh.

4. Těsto naplňte do kulaté dortové formy vymazané tukem a vysypané bramborovou moučkou, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut.

5. Upečený dort nechte vychladnout, pak ho opatrně vyklopte z formy, po stranách ho potřete rozehřátou čokoládovou polevou a když ztuhne, povrch bohatě ozdobte čerstvým ovocem.

 

PRIMA TIP: Jestli chcete, aby ovoce na dortu déle vydrželo (to se týká hlavně krájeného ovoce), potřete ho pomocí štětečku tenkou vrstvou rozehřáté želatiny.

Mohlo by vám také chutnat:

Originál vypadá úžasně

Vyzkoušeli jsme sladký hit internetu: Hedvábný cheesecake jen ze tří surovin!

 

I nepečené a zdravé dezerty chutnají výborně

Domácí raw dezerty: Zkuste koláč, dort nebo panna cottu

Vajíčka k snídani: Takhle je ještě neznáte

Děláte si po ránu rádi vajíčka? A jaká? Natvrdo, naměkko, nahniličku, míchaná, omeletu...? Možná si říkáte, že se v tomto směru už nic moc nového nedá vymyslet. Ale dá! Ukážeme vám pár dobrot, které nejspíš ještě neznáte a které uspokojí vaše chuťové pohárky a zaplní kručící žaludek. Některé z nich se dají připravit i předem, abyste se hned po ránu nemuseli stresovat.

Vejce na obláčku

Vejce k snídani na obláčku

Tento nevšední postup přípravy vajec se ideálně hodí ke slavnostnější víkendové snídani. Nadýchaný, ochucený a zapečený sníh z bílků korunuje krásně tekutý žloutek.

 

Co budete potřebovat:

• 4 velká vejce

• hrst nastrouhaného sýru typu Pecorino

• hrst nadrobno nakrájené pažitky

• 4 plátky anglické slaniny osmažené dokřupava a rozdrobené na kousky

• případně sůl a pepř

 

1. Vejce pečlivě oddělte, bílky dejte do zcela čisté mísy a žloutky do čtyřech malých misek. Plech vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 200 °C.

2. Bílky ušlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Opatrně do něj zatřete nastrouhaný sýr, pažitku a slaninu.

3. Na plech dejte čtyři hromádky ochuceného sněhu a obrácenou lžící udělejte uprostřed každé hromádky důlek. Vložte do trouby a hnízdečka pečte asi 3 minuty, až sníh zpevní.

4. Plech opatrně vysuňte z trouby a do důlků v hnízdech nechte sklouznout žloutky. Vraťte je do trouby asi na 2 až 3 minuty, až i žloutek trochu zpevní. Je-li třeba, osolte (sýr bývá dost slaný) a opepřete.

 

 

Článek je zařazen v: dort bez mouky, čokoládový dort, bezlepkový dort, domácí dort, rodinný dort
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama