25. května 2018 10:00
Martina ČerňanskáPiknikujte s chutí! Tipy na to nejlepší občerstvení
Slunce tančí po obloze s nezdolným elánem, obloha slibuje celodenní azuro a všechny nás to táhne ven piknikovat ostošest. Nemusíte čekat vždy jen na pátek a utíkejte na pozdní oběd do parku s dekou podpaží a proutěným košem v ruce, který bude v sobě skrývat hromadu laskomin všeho druhu.
Jít si do parku vychutnat dobré jídlo není v současné době ničím novým. Kouzlu pikniků totiž propadla také jak francouzská, tak anglická šlechta a v kurzu jsou dodnes. K jejich popularitě přispěla také Magdalena Dobromila Rettigová, která se zamilovala do vymýšlení piknikového menu.
Co s sebou?
Na piknik si můžete nakoupit spoustu vybavení, ale také nemusíte, lze to také dost šikovně a levněji obejít. Každopádně se ale vyplatí investovat do deky, která nesaje vlhkost. Užijete si tak snídaně i večeře na trávě do sytosti bez ohledu na čas a rosu. Rodinné piknikové koše i s vybavením nejsou levnou záležitostí. Avšak hravě je nahradí klasický koš z proutí, který si sami vybavíte podle vkusu. Stačí zaběhnout do obchodu s nádobím a vybrat si daný motiv a zda-li to umíte se šicím strojem, snadno si ušijete vnitřní organizér, který zafixuje jednotlivé vybavení a předejde tak neuspořádanému chaosu. Ideální jsou také různé chladicí tašky, kde si nápoje udrží osvěžující teplotu. Pokud jste piknik spojili s výletem a přesouváte se do vzdálenější lokality, třeba té pod hradem, budete vděčni za termoelektrickou autochladničku.
Vymazlete si vaše piknikové menu!
Piknik volá po čerstvém pečivu. Vybírejte z francouzských baget, jemných loupáků nebo celozrnných kaiserek. Zapomenout nesmíme ani na chleba, ale místo toho klasického kmínového, si dopřejte změnu a zkuste nějaký ten lepší. Třeba s báječnou kůrkou na povrchu. Myslete na to, že pečivo a zelenina nerozlučně patří k sobě.
Pečivo snadno prokombinujete s upečeným, nebo grilovaným kuřátkem. Právě to na šlechtických piknicích nesmělo chybět. K tomu sterilizovaný okurek a máte jasno, na takové dobrotě si raz dva vybudujete závislost. K bagetám celkově se hodí různé pomazánky, nebo všelijaké druhy sýrů. Vyzkoušejte třeba pikantní italskou gorgonzolu spolu s fíky či hroznovým vínem. Pečivo si můžete také zasypat nasekanými mandlemi či piniovými oříšky. A samozřejmě sýry nelze podávat jinak než s láhví dobrého vína.
Co se týká sladkostí, které vzít s sebou, tak můžete vybírat hned z několika variant. Někdo nedá dopustit na muffiny v praktickém papírovém košíčku, další level v pořadí představují zdobnější cupcakes, kde je jemné těsto navíc obohaceno o máslový či čokoládový krém s marcipánem či prvně potažené fondánem. Děti milují čokoládové cookies sušenky s kousky mandlí a mléčné čokolády, nadchnete je také božským brownies nebo domácími müsli tyčinkami či umíchanou granolou s ovocem, její základ tvoří vločky, med, ořechy všeho druhu, kokosové lupínky, chia či třeba slunečnicové semínka a ovoce dle vašich preferencí. My doma milujeme granolu s kokosem a lesními plody. Na dochucení místo klasického cukru použijte dnes tolik oblíbené rostlinné sirupy a na zapečení se vytáhněte s kokosovým olejem. Granolu můžete zobat jen tak, my ji ale milujeme spolu s řeckým jogurtem, nebo s domácí našlehanou citrónovou pěnou.
Chutnou alternativu představuje také italská pizza. Děti se po ní mohou utlouct a navíc se nakrájené na trojúhelníky pohodlně konzumuje.
Do skleniček si můžete připravit salát z cizrny, nebo čím dál i v Evropě populární hummus. Pastu hravě nahradí výše zmíněné pomazánky. A už jste ochutnali taboulech? Jedná se o pokrm z kuskusu, rajčat a s chutí olivového oleje spolu s mátou a petrželkou.
Do menších sklenic lze namíchat také saláty všeho druhu. Ať už milujete ten jménem caprese, nebo dáte přednost grilovaným kouskům hermelínu s brusinkovým přelivem či s báječnou gorgonzolou nebo s plátky lososa a s úžasnými růžovými krevetami. Následně stačí posypat parmazánem a pustit se do obsahu vidličkou.
Promyslete také to, co budete pít. Přece jen na sluníčku je žízeň o to větší. Místo klasických minerálek či barevných limonád si připravte domácí verzi. Co takhle smíchat bezinkový sirup s mátou a limetou a mít tak osvěžující nápoj za pár korun, co vás chuťově prostě nadchne. Skvěle chutná také sirup ze šeříku!
autor: LZ