3. června 2016 04:50
Martina ČerňanskáPiškotová roláda se šlehačkou a jahodami
Piškotová roláda se šlehačkou a ovocem zdobí téměř každou rodinnou oslavu u Miriam z blogu snedeno.cz. Je to totiž specialita jejich babi Hani! Tento lehký dezert je jeden z jejich nejoblíbenějších. A my vám přinášíme recept na jahodovou verzi, protože jahody už začínají být krásně slaďoučké.
Suroviny na těsto:4 vejce4 lžíce polohrubé mouky4 lžičky cukru krupicešpetka soli
Suroviny na náplň:250 g mražených jahod2 šlehačky 33 %4 lžičky moučkového cukru (polovina do jahod a polovina do šlehačky)mandlové lupínky
Postup:
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků, cukru a špetky soli ušleháme pevný sníh. Poté zlehka vmícháme postupně žloutky a mouku a převracením vařečky spojíme opatrně v nadýchané těsto.
Plech vyložíme pečicím papírem, těsto na něj rozprostřeme a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova, trvá to přibližně 8 minut. Po upečení těsto srolujeme i s papírem, přehodíme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout. Po vychladnutí papír sloupneme a hezčí stranou položíme dolů.
Jahody necháme povolit a rozmačkáme s cukrem. Babička nechává jahody přemrazit, protože pak prý mají sladší chuť a výraznější vůni. Jahodovou směs rozvrstvíme po roztaženém piškotu.
Šlehačku s cukrem ušleháme každou zvlášť dotuha, pozor, abychom to nepřepískli, protože by zmáslovatěla. Jednou potřeme jahody a roládu srolujeme. Druhou šlehačkou potřetřeme povrch rolády a posypeme jí nasucho opraženými mandlovými lupínky.
Snědeno.cz
Blog snědeno.cz je plný skvělého jídla, tipů a receptů. A co o něm a o sobě řekla přímo autorka?
"Byla jsem vegetariánkou i makrobiotičkou, abych zjistila, že do pohody se projím pestrou stravou. Vaření je pro mě vášeň a zábava. I když mě baví vymýšlet a zkoušet nové recepty, mnohdy netradiční, čerpám také z pokladnice našich předků.
Moje kuchyně je jednoduchá a rychlá. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás bude Snědeno s chutí" :)