Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Podzimní hit: Nadívané pečené brambory

1/2: Brambory s parmazánem a česnekem
Brambory s parmazánem a česnekem

Co budete potřebovat:

• 700 g menších nových brambor

• 1/4 hrnku olivového oleje

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• 3 paličky česneku

• 1/2 lžíce nasekané zelené petrželky

• 1/2 citronu

• 2–3 snítky tymiánu

• 1/4 lžičky soli

• 1/2 lžičky drceného pepře

• 1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu

 

1. Do brambor udělejte zářezy, rozložte je do zapékací mísy a potřete olivovým olejem a rozpuštěným máslem.

2. Paličky česneku nechte v celku, jen jim seřízněte vršky a položte je do mísy mezi brambory. Přidejte citron nakrájený na měsíčky, vše posypte petrželkou a tymiánem, osolte a opepřete. Brambory dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu. V půlce pečení brambory lehce přelijte zbylým olejem s máslem.

3. Upečené brambory posypte na vrchu parmazánem, troubu vypněte a brambory do ní dejte ještě na 5–10 minut, dokud se sýr nezačne roztékat. Podávejte ihned.

 

Prima tip: Pečený česnek nevyhazujte. Je skvělý. Dejte si ho k bramborám nebo namažte na chleba.

 

2/2: Brambory s jalapeňo papričkou a avokádovou salsou
Brambory s jalapeňo papričkou

Co budete potřebovat:

• 6 menších brambor

• 2 lžíce rostlinného oleje

• sůl a mletý pepř

• 1 papričku jalapeňo zbavenou semínek a vnitřních blanek

• 1 a 1/2 hrnku nahrubo nastrouhané goudy

Na avokádovou salsu:

• 1 zralé avokádo

• 2 lžíce lučiny

• 2 lžíce mléka

• 1 lžičku limetkové šťávy

• špetku soli a pepře

 

1. Do brambor udělejte zářezy, položte je do zapékací mísy, potřete asi lžící oleje a dejte přibližně na 50 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.

2. Mezitím připravte salsu. Avokádo podélně rozkrojte, vyjměte pecku, dužinu vydlabejte lžící a rozmačkejte v misce vidličkou. Přidejte sýr, mléko, limetkovou šťávu, sůl a pepř, důkladně promíchejte a podle chuti salsu ještě přisolte, případně zřeďte trochou mléka, pokud je příliš hustá.

3. Papričku jalapeňo nakrájejte na velmi tenké plátky. Upečené brambory vyndejte z trouby a do každého druhého nebo třetího zářezu zasuňte plátek papričky. Brambory potřete zbylým olejem (snažte se, aby se dostal i do zářezů), osolte, opepřete a vraťte ještě asi na 20 minut do trouby.

4. Nakonec brambory posypte sýrem, lehce ho vmáčkněte do zářezů a pečte ještě 3–5 minut, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte se salsou.