Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Saláty k večeři: Jsou svěží, zdravé a nebudete mít po nich hlad

Syrová zelenina se po zimě opět naplno vrací do našich jídelníčků. Využijte prvních vlaštovek v obchodech a na trzích a umíchejte si k večeři salát, za který vám váš žaludek i chuťové buňky poděkují.
Vydáno: 13.04.2015
Je libo salátek?
Je libo salátek? Autor: Michal Šajmir a další
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Dát si k večeři jen salát ze samé zeleniny ale není úplně dobré, protože po takovém jídle budete mít brzy hlad. Aby byl salát výživově hodnotným jídlem, měl by obsahovat kromě vlákniny v podobě zeleniny i bílkoviny a sacharidy. Nebojte se tedy do salátu přidat nakrájenou šunku, sýr nebo kousek pečeného masa, pokud se do salátu hodí, a přidat si k němu i krajíček celozrnného chleba, pokud salát neobsahuje sacharidy v podobě rýže, brambor, těstovin a podobně.

Mohlo by se zdát, že na salát žádný recept nepotřebujete. Stačí smíchat "něco" v míse a je hotovo. Jenže když chcete, aby byl salát opravdu chuťově vyvážený a pokud možno zdravý, musíte nad tím, co do salátové mísy přidáte, trochu přemýšlet. My jsme to vyřešili za vás. Stačí si vybrat:

Špenátový salát s avokádem a jahodami

Napadlo by vás do salátu přidat mák? Je to dobré!

Strawberry-and-Avocado-Spinach-Salad-4 Foto:

                                                                                                        Foto: gimmesomeoven.com

Co budete potřebovat:

• 6 hrnků čerstvého baby špenátu

• 1 krabičku čerstvých jahod

• 1 avokádo

• 120 g gorgonzoly nebo nivy

• 1/4 hrnku opražených plátků mandlí

• 1/2 červené cibule

Na zálivku:

• 4–5 lžic avokádového nebo olivového oleje

• 1,5 lžíce jablečného octa

• 1 lžíci medu

• 1/2 lžíce máku

• špetku mleté hořčice (nemusí být)

• sůl a mletý pepř

1. Listy špenátu omyjte, nechte dobře odkapat a nasypte do mísy. Jahody očistěte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky. Avokádo podélně rozkrojte, půlky od sebe oddělte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem pecku vytočte. Dužinu vydlabejte lžící, nakrájejte na kousky a přidejte spolu s jahodami ke špenátu. Přisypte rozdrobený sýr, mandle a cibuli nakrájenou na tenké plátky.

2. Všechny přísady na zálivku dobře promíchejte (ideálně protřepáváním v dobře uzavřené skleničce), nalijte na salát, opatrně promíchejte a ihned podávejte.

Nechte se inspirovat speciálem plným jahodových receptů:

Salát Barbra

Salát pro všechny masožravce vymyslela známá food blogerka Veronika Koko Kokešová.

Salát Barbra Foto:

                                                                                                           Foto: Menu podle Koko

Klikněte si pro recept: Salát Barbra

 

Jarní salát se ztraceným vejcem

Tak nad tímto receptem musí pět oslavné ódy všichni výživoví poradci. Naprosto vyvážený a chuťově výborný!

Jarní salát se ztraceným vejcem  Foto:

                                                                                                                      Foto: Gurmet

Klikněte si pro recept: Jarní salát se ztraceným vejcem

Sladko-pikantní salát s opečeným lilkem a červenou řepou

Salát nemusí být jen studený. Tenhle je pro všechny, kteří potřebují k večeři něco teplého.

Sladko-pikantní salát s opečeným lilkem a červenou řepou Foto:

                                                                                                                          Foto: isifa.com

Klikněte si pro recept: Sladko-pikantní salát s opečeným lilkem a červenou řepou

 

Jarní salát s chřestem

Kdyby vám v této podobě nestačil, stačí přidat konzervu tuňáka.

Jarní salát s chřestem Foto:

                                                                                                                    Foto: isifa.com

Klikněte si pro recept: Jarní salát s chřestem

 

Salát s quinoou a avokádem

Quinoa (neboli merlík čínský) je považována za superpotravinu. Říká se jí také poklad Inků. Je totiž zdravá, výživná a lehce stravitelná. Do salátu ideální, nemyslíte?

Salát s quinoou a avokádem Foto:

                                                                                                                 Foto: Michal Šajmir

Klikněte si pro recept: Salát s quinoou a avokádem

Mohlo by vás taky zajímat:

Odborníci doporučují jíst chilli papričky tak často, jak je to jen možné

Chilli papričky: Elixír zdraví, mládí a krásy

Guacamole 6x jinak: Naslano i nasladko!

Tradiční mexická omáčka, která je díky avokádu máslově jemná a ostatní ingredience jí dodávají pořádný říz, si získala celý svět. Většina z nás asi guacamole připravuje velmi podobně. My vám ukážeme, že se dá udělat i trochu jinak.

Guacamole se slaninou a gorgonzolou

simplyscratch.com

Co budete potřebovat:

• 3 zralá avokáda

• 3 slabé plátky anglické slaniny

• 1 velké rajče

• 1 stroužek česneku

• 1/2 papričky jalapeňo

• 1/3 hrnku rozdrobeného sýru Gorgonzola (lze ji nahradit Nivou)

• 1/4 hrnku jemně nasekané červené cibule

• šťávu z půlky limetky

• 1-2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

• 1 lžíci chilli omáčky

• špetku kajenského pepře

 

1. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem pecku vyjměte. Dužninu lžící oddělte od slupky, dejte do misky a rozmačkejte vidličkou.

2. Plátky slaniny opečte na suché pánvi dokřupava, nechte je odkapat na papírové utěrce, pak je rozlámejte na malé kousky a přidejte do misky.

3. Rajče rozkrojte na čtvrtiny, zbavte semínek, dužninu nakrájejte nadrobno a přidejte také do misky.

4. Přidejte rozetřený stroužek česneku, papričku zbavenou semínek a nasekanou nadrobno, Gorgonzolu, cibuli, limetkovou šťávu, koriandr a chilli omáčku.

5. Vše promíchejte, lehce posypte kajenským pepřem a podávejte s tortilla chipsy.

 

Budou vám chutnat!

Jarní polévky k večeři: Zahřejí, zasytí a nepřiberete po nich

 


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama