Saláty k večeři: Jsou svěží, zdravé a nebudete mít po nich hlad
Syrová zelenina se po zimě opět naplno vrací do našich jídelníčků. Využijte prvních vlaštovek v obchodech a na trzích a umíchejte si k večeři salát, za který vám váš žaludek i chuťové buňky poděkují.
Dát si k večeři jen salát ze samé zeleniny ale není úplně dobré, protože po takovém jídle budete mít brzy hlad. Aby byl salát výživově hodnotným jídlem, měl by obsahovat kromě vlákniny v podobě zeleniny i bílkoviny a sacharidy. Nebojte se tedy do salátu přidat nakrájenou šunku, sýr nebo kousek pečeného masa, pokud se do salátu hodí, a přidat si k němu i krajíček celozrnného chleba, pokud salát neobsahuje sacharidy v podobě rýže, brambor, těstovin a podobně.
Mohlo by se zdát, že na salát žádný recept nepotřebujete. Stačí smíchat "něco" v míse a je hotovo. Jenže když chcete, aby byl salát opravdu chuťově vyvážený a pokud možno zdravý, musíte nad tím, co do salátové mísy přidáte, trochu přemýšlet. My jsme to vyřešili za vás. Stačí si vybrat:
Špenátový salát s avokádem a jahodami
Napadlo by vás do salátu přidat mák? Je to dobré!
Foto: gimmesomeoven.com
Co budete potřebovat:
• 6 hrnků čerstvého baby špenátu
• 1 krabičku čerstvých jahod
• 1 avokádo
• 120 g gorgonzoly nebo nivy
• 1/4 hrnku opražených plátků mandlí
• 1/2 červené cibule
Na zálivku:
• 4–5 lžic avokádového nebo olivového oleje
• 1,5 lžíce jablečného octa
• 1 lžíci medu
• 1/2 lžíce máku
• špetku mleté hořčice (nemusí být)
• sůl a mletý pepř
1. Listy špenátu omyjte, nechte dobře odkapat a nasypte do mísy. Jahody očistěte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky. Avokádo podélně rozkrojte, půlky od sebe oddělte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem pecku vytočte. Dužinu vydlabejte lžící, nakrájejte na kousky a přidejte spolu s jahodami ke špenátu. Přisypte rozdrobený sýr, mandle a cibuli nakrájenou na tenké plátky.
2. Všechny přísady na zálivku dobře promíchejte (ideálně protřepáváním v dobře uzavřené skleničce), nalijte na salát, opatrně promíchejte a ihned podávejte.
Nechte se inspirovat speciálem plným jahodových receptů:
Salát Barbra
Salát pro všechny masožravce vymyslela známá food blogerka Veronika Koko Kokešová.
Foto: Menu podle Koko
Klikněte si pro recept: Salát Barbra
Jarní salát se ztraceným vejcem
Tak nad tímto receptem musí pět oslavné ódy všichni výživoví poradci. Naprosto vyvážený a chuťově výborný!
Foto: Gurmet
Klikněte si pro recept: Jarní salát se ztraceným vejcem
Sladko-pikantní salát s opečeným lilkem a červenou řepou
Salát nemusí být jen studený. Tenhle je pro všechny, kteří potřebují k večeři něco teplého.
Foto: isifa.com
Klikněte si pro recept: Sladko-pikantní salát s opečeným lilkem a červenou řepou
Jarní salát s chřestem
Kdyby vám v této podobě nestačil, stačí přidat konzervu tuňáka.
Foto: isifa.com
Klikněte si pro recept: Jarní salát s chřestem
Salát s quinoou a avokádem
Quinoa (neboli merlík čínský) je považována za superpotravinu. Říká se jí také poklad Inků. Je totiž zdravá, výživná a lehce stravitelná. Do salátu ideální, nemyslíte?
Foto: Michal Šajmir
Klikněte si pro recept: Salát s quinoou a avokádem
Mohlo by vás taky zajímat: