Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Jarní polévky k večeři: Zahřejí, zasytí a nepřiberete po nich

V našich krajích by klidně mohlo platit, že hrnec plný polévky je základem spokojené rodiny. S vidinou talíře s chutnou polévkou se nemůžete domů vracet neradi.
Vydáno: 18.04.2017
Budou vám chutnat!
Budou vám chutnat! Autor: Pinterest.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Naučíme vás připravit pár polévek, do kterých se dá skvěle využít první jarní zelenina a bylinky. Takže s dobrou teplou večeří získáte zároveň i nějaké ty cenné vitamíny. Polévky jsou navíc výborné v tom, že si je můžete připravit dopředu a pak už je stačí jenom ohřát. Takže až se vrátíte večer unavení domů, nemusíte se už v kuchyni s ničím zdržovat a rovnou můžete zasednout ke stolu.

 

Není nad poctivý kuřecí vývar. Stačí pár vhodně vybraných ingrediencí a máte polévku jako od mistra kuchaře:

Jarní kuřecí polévka s cukrovým hráškem

myrecipes com Foto:

                                                                                                              Foto: myrecipes com

Co budete potřebovat:

• 1,5–2 l domácího kuřecího vývaru (lehce osoleného)

• 2 menší kuřecí prsa s kostí, bez kůže

• 4 jarní cibulky

• 1 hrnek mrkve nakrájené na nudličky

• 120 g těstovin pappardelle (široké nudle stočené do klubíček)

• 1/3 hrnku smetany ke šlehání (1 hrnek = 250 ml)

• 2 hrnky lusků cukrového hrášku

• 1/4 hrnku nasekané hladkolisté petrželky

• asi 1/2 lžičky soli (podle chuti)

• 1/2 lžičky mletého bílého pepře

• 2 lžíce nasekaného čerstvého estragonu

1. Do hrnce nalijte 1,5 litru kuřecího vývaru a přiveďte ho k varu. Vložte do něj kuřecí prsa, hrnec zakryjte pokličkou, stáhněte teplotu na minimum a vařte těsně pod bodem varu asi 25–30 minut (prsa by měla být uvařená i uvnitř). Maso vyjměte z vývaru a nechte zchladnout.

2. Do vývaru přidejte jarní cibulky nakrájené na tenké plátky a nudličky mrkve, trochu zvyšte teplotu a vařte asi 4–5 minut. Pak přidejte těstoviny rozlámané asi na pěticentimetrové kousky a vařte ještě 6–8 minut.

3. Mezitím oberte maso od kostí a natrhejte ho na kousky. Hráškové lusky omyjte, odlomte z nich tuhé špičky a překrojte je příčně na půlky. Maso a hrášek přidejte do hrnce, vmíchejte smetanu a petrželku, polévku osolte, opepřete, odstavte z ohně a nechte několik minut stát. Pokud je moc hustá, přidejte do ní ještě trochu čistého vývaru. Před podáváním do polévky vmíchejte estragon.

Typickou jarní polévkou je krém ze zeleného chřestu. Tenhle je ještě doplněný pár bramborami, aby byl sytější, a vylepšený křupavou slaninou:

Krémová bramborovo-chřestová polévka

R152070.jpg.rendition.largest Foto:

                                                                                                                   Foto: bhg.com

Co budete potřebovat:

• 550 g stonků zeleného chřestu

• 550 g brambor

• 350 ml kondenzovaného mléka (neslazeného)

• 1/2 lžičky soli

• 1/2 lžičky mletého pepře

• 1 a 1/4 hrnku vody (1 hrnek = 250 ml)

• 6 plátků anglické slaniny

• 1 lžíci medu

• Jemně nastrouhanou citronovou kůru nebo nasekanou petrželku na posypání (nemusí být)

1. Chřest omyjte a spodní části stonků očistěte škrabkou na zeleninu. Třetinu stonků si nechte stranou a zbytek dejte do hrnce. Přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky, kondenzované mléko, sůl, pepř a vodu a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu, hrnec zakryjte pokličkou a vařte asi 10 minut, dokud nejsou brambory měkké. Polévku odstavte z ohně, nechte lehce prochladnout a pak ji rozmixujte na hladký krém a případně ještě dochuťte trochou soli nebo pepře.

2. Plátky slaniny vložte do rozehřáté pánve a opečte je z obou stran dokřupava. Přeložte je na papírovou utěrku a nechte odkapat. Z pánve slijte většinu vypečeného tuku (nechte v ní asi 1 lžíci), přidejte odložené stonky chřestu a nechte je opékat za občasného promíchání 5–6 minut.

3. Opečené plátky slaniny rozlámejte na kousky a vložte do vhodné misky. Pokapejte je medem, misku zakryjte fólií a vložte na 30 minut do mikrovlnné trouby zapnuté na plný výkon.

4. Polévku ohřejte, rozdělte do misek a každou porci ozdobte několika opečenými stonky chřestu a medovou slaninou, případně i trochou jemně nastrouhané citronové kůry nebo nasekané petrželky.

Jestli vás trápí na jaře různá nachlazení, je nejvyšší čas trochu posílit imunitu. Třeba právě polévkou, kterou doma vaří i Karolína Kamberská: 

Mrkvový krém s čerstvým zázvorem

Mrkvový krém s čerstvým zázvorem Foto:

                                                                                                                Foto: domácí kuchařka

Co budete potřebovat:

• 2 cibule

• 2 lžíce másla

• 5 mrkví

• špetku muškátového květu

• špetku kari koření

• sůl a mletý pepř

• 800 ml vývaru nebo vody

• asi 2 cm čerstvého zázvoru

• 2 lžíce medu

• šťávu z 1/2 citronu

• kousek pomerančové kůry, špetku chilli, drcený pepř, snítku oregana a kysanou smetanu k podávání a podle chuti dle vlastního výběru

1. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte očištěnou a na plátky nakrájenou mrkev, muškátový květ, kari, sůl a pepř. Chvíli opékejte za občasného zamíchání a pak zalijte vodou nebo vývarem a přiveďte k varu.

2. Vařte asi 10 minut. Přidejte předem oloupaný zázvor nakrájený na kolečka a nechte ještě 5 minut probublávat. Pak vypněte plamen a polévku v hrnci rozmixujte na jemný krém.

3. Dochuťte ji medem a citronovou šťávou, aby její chuť byla krásně vyvážená. Podávejte dle chuti ozdobené kouskem pomerančové kůry, chilli, pepřem bylinkami a kysanou smetanou.

A ještě jedna polévka přímo od šéfa. Zdeněk Pohlreich ji vařil ve včerejším dílu pořadu Teď vaří šéf:

Krůtí bujon s játrovými knedlíčky

KRŮTÍ BUJON S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY Foto:

                                                                                                            Foto: Archiv/Prima

Co budete potřebovat:

• kostru, krk a vykostěná stehna z krůty

• 2 mrkve

• 1 stonek řapíkatého celeru

• 1 menší pórek

• 1 cibuli

• asi 1,5 l vody

• 2 kuličky nového koření

• několik kuliček černého pepře

• sůl

Na játrové knedlíčky:

• játra (stačí asi 150 g)

• 1 lžíci strouhanky

• 1 lžíci hladké mouky

• 1 vejce

• kousek másla

• 1/2 cibule

• 1 stroužek česneku

• majoránku

• mletý pepř a sůl

1. Kousky krůty dejte do hrnce s vodou a nechte zavařit. Až vystoupí na hladinu pěna, seberte ji do misky a potom polévku okořeňte kuličkami nového koření, celým pepřem a solí. Přidejte mrkev, celer, pórek a rozpůlenou cibulli a nechte povařit asi 2 hodiny.

2. Mezitím si připravte játrové knedlíčky. Na pánvi nechte rozpustit máslo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Játra rozmixujte, osolte a opepřete. Přidejte k nim nastrouhaný česnek, asi lžíci strouhanky a hladké mouky, majoránku a asi půlku rozšlehaného vajíčka. Nakonec přidejte orestovanou cibulku a promíchejte.

3. V menším hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji, vložte do ní knedlíčky vytvarované mokrýma rukama z připravené hmoty a jakmile vyplavou na hladinu, vyndejte je stranou do misky.

4. Z vývaru vyndejte zeleninu a zbytek přeceďte do čistého hrnce. Zeleninu nakrájejte a rozdělte ji do talířů. Přidejte játrové knedlíčky, vše zalijte horkým vývarem, posypte nasekanou petrželkou a podávejte. (Pokud polévku připravujete předem a chcete ji podávat až později, dejte nakrájenou zeleninu a knedlíčky do prochladlého vývaru a vše pak společně ohřejte.)

Nestačilo vám to? Tak tady je pár dalších:

Mohlo by vás taky zajímat:

Dáte si?

Víkendové kuře 3x jinak

Dietní večeře? 7 super receptů na pečenou zeleninu

Čerstvá zelenina je skvělá, ale v zimě má člověk spíš chuť na něco teplejšího. Jenže co když se vám nechce už večer moc vařit? Nebo si hlídáte každou přijatou kalorii? Našli jsme pro vás několik receptů, o kterých se dá tvrdit, že se tak nějak dělají samy (stačí je strčit do trouby), a u kterých vám vůbec nebude vadit, že v nich není maso nebo že jsou bez přílohy. A kdybyste snad přece jen měli pocit, že zelenina je pro vás málo, dejte si k nim krajíček celozrnného pečiva, trochu rýže nebo pár brambor, ať nemusíte jít o půlnoci na návštěvu do lednice. 

Italská pečená zelenina s houbami

pz zelenina s houbami

Co budete potřebovat:

• 400 g malých žampionů

• 2 hrnky malých růžiček květáku

• 2 hrnky cherry rajčátek

• 12 oloupaných stroužků česneku

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 lžíci směsi italských bylinek (oregano, bazalka, rozmarýn, tymián…)

• sůl a mletý pepř

• 1 lžíci nasekané zelené petrželky

 

1. Očištěné žampiony, květák, rajčátka a celé stroužky česneku promíchejte v míse s olivovým olejem, italským kořením, solí a pepřem (nebojte se takového množství česneku, po upečení ztratí palčivou chuť a bude skvělý!).

 

2. Směs rozložte na plech pokrytý papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20–30 minut, až žampiony začnou hnědnout a květák je měkký.

 

3. Podávejte horké, posypané petrželkou.

 

 

Článek je zařazen v: dieta, Zdeněk Pohlreich, hubnutí, polévka, Karolína Kamberská, imunita, posílení imunity, vývar, játrové knedlíčky, dietní polévka, zeleninová polévka, polévka na zahřátí, tukožroutská polévka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama