Silvestr: Pikantní recepty, po kterých vám nebude těžko
K Silvestru patří nejen alkohol, ale také dobré jídlo, které pomůže jeho účinky mírnit. Připravte si lehce pálivé dobroty, které budete moci zobat celý večer a po kterých vám nebude na Nový rok těžko.
Ač je Silvestr až za pár dnů, na přípravu některých specialit je dobré myslet už teď. Tak třeba příprava dobré domácí paštiky, po které se jen zapráší, zabere pár dnů, aby se všechny ingredience dobře odležely a chutě náležitě prolnuly. Stejně tak si předem můžete připravit marinované pečené papriky, které jsou výborné na chlebíčky. A to ostatní si klidně nechte až na poslední den letošního roku.
Kachní paštika v křupavé krustě
Co budete potřebovat:
Na paštiku:
- 400 g kachních jater
- 500 ml mléka
- 100 ml koňaku nebo brandy
- 100 ml portského vína
- 250 g rostlinného tuku
- sůl
Na těsto:
- 175 g špaldové mouky
- sůl a mletý pepř
- 75 g rostlinného tuku
- 50 – 70 ml studené vody
- vejce na potření
Příprava:
Játra dobře omyjeme, odblaníme a necháme odležet jeden den v mléce. Pak je opět propláchneme a další den dáme játra odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského.
Játra necháme okapat, polovinu z nich nakrájíme na kostičky, orestujeme na části rostlinného tuku a necháme zchladnout. Druhou polovinu rozmixujeme (nebo 2x umeleme) a smícháme se zbylým rostlinným tukem, solí a pepřem (pokud máte rádi pikantní, nešetřete). Poté přidáme vychladlé kusy jater, zamícháme a případně dochutíme portským či koňakem.
Formu vyložíme potravinářskou folií, naplníme paštikou a několikrát sklepneme. Paštiku pečeme ve vodní lázni v troubě vyhřáté na 80 °C asi 40 minut. Po zchladnutí ji vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout.
Na těsto zpracujeme všechny uvedené ingredience, zabalíme ho do fólie a necháme odpočinout 30 minut. Pak ho rozválíme naplát, okraje potřeme vejcem, paštiku zabalíme do těsta a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
Pomazánka z pečeného česneku s tymiánem
Co budete potřebovat:
- 9 větších stroužků česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 100 g másla nebo rostlinného tuku
- 3 snítky čerstvého tymiánu + na ozdobu
- 350 g jemně nastrouhaného parmazánu
- citronovou šťávu
Připrava:
1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Neoloupané stroužky česneku vložíme do zapékací mísy, zakápneme olejem a dochutíme solí a pepřem. Obsah mísy protřepeme, aby se stroužky česneku obalily olejem a kořením, pečlivě ji přikryjeme alobalem a dáme asi na 45 minut do trouby. Česnek by po této době měl být zcela měkký. Necháme ho vychladnout, odstraníme slupky a jemně rozmačkáme vidličkou.
2. Změklé máslo nebo roztíratelný rostlinný tuk smícháme s nastrouhaným parmazánem a lístky tymiánu. Nakonec vmícháme připravený česnek (snažíme se, aby v pomazánce zůstaly viditelné kousky) a dochutíme pepřem, případně citronovou šťávou a solí.
3. Pomazánku podáváme s čerstvým rustikálním pečivem a dozdobíme bylinkami.
Crostini s marinovanou paprikou, pecorinem a bazalkou
Co budete potřebovat:
- 2 červené a 2 žluté papriky
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 plátky bagety nebo jiného italského chleba
- máslo nebo Bertolli s máslem a olivovým olejem
- sýr pecorino
- lístky čerstvé bazalky
Na marinádu:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci balzamikového octa
- 1 lžíci vody
- 1/2 lžičky tmavého cukru
- 1 stroužek česneku nakrájený na plátky
- 1 nakrájenou chilli papričku
- pár lístků čerstvé bazalky
- trochu soli a mletého pepře
Příprava:
1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Očištěné papriky pokrájíme na čtvrtky, pokapeme lžící oleje, lehce osolíme a promícháme. Rozložíme je slupkou nahoru na plech s papírem na pečení a dáme péct do vyhřáté trouby, dokud slupka nezhnědne. Horké papriky dáme do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií. Po vychladnutí z nich odstraníme slupku a nakrájíme je.
2. V míse smícháme přísady na marinádu, přidáme papriky, promícháme a necháme marinovat v lednici nejméně hodinu, ideálně přes noc. Papriky takto vydrží i několik dní.
3. Před podáváním opečeme v předehřáté troubě nebo na pánvi plátky bagety dokřupava. Lehce vychladlé je potřeme máslem nebo rostlinným tukem, navrstvíme na ně marinovanou papriku a hoblinky pecorina a crostini dozdobíme celými lístky bazalky.
Bryndzová pomazánka podávaná s topinkou
Co budete potřebovat:
- 160 g bryndzy
- 120 g másla nebo rostlinného tuku
- mletou červenou papriku
- 4 stroužky česneku
Příprava:
Bryndzu, změklé máslo (rostlinný tuk) a utřené stroužky česneku smícháme v misce a dochutíme mletou paprikou. Pálivé papriky a česneku se nemusíte bát. Pokud vám česnek nedělá dobře, vyndejte ze stroužků středy (klíčky). Pomazánku podávejte s křupavými topinkami.