Silvestrovské dobroty, zn. Last minute!
Co by to bylo za Silvestra bez chutného občerstvení. Dáme vám pár tipů na dobroty, díky kterým budete sbírat komplimenty jako houby po dešti a vaše chuťové pohárky zažijí závratný ohňostroj chutí. A to nejlepší na konec, jejich příprava je rychlá a opravdu nenáročná.
Listové těsto na několik báječných způsobů
Tohle těsto je opravdu vděčným silvestrovským pomocníkem. Můžete ho naplnit sýrem, šunkou, kysaným zelím s kouskem uzeného a stejně tak sladkými náplněmi, třeba vanilkovým pudinkem, ořechy, nebo nadýchaným tvarohem s rozinkami. S těmito příchutěmi určitě nešlápnete vedle, ale co takhle udělat něco, co druhým vytře zrak a bude křupat?
Velmi vděčné jsou slané tyčinky. Pokud se nechcete spokojit jen s těmi sypanými solí, kmínem, sezamem nebo mákem, zkuste třeba kroucené tyčinky se slaninou a čedarem.
Klikněte si pro recept: Čedarové tyčinky se slaninou
Prima TIP: Pokud se chcete do sytosti vydovádět, co se týká tvoření z těsta, vymodelujte prasátka. Jsou milá a navíc přináší štěstí. A vážně, kdo by jim odolal!
Slaná lízátka: To tady ještě nebylo!
Míříte na Silvestra ještě do práce a pak vás čeká příprava občerstvení na dlouhou poslední noc tohoto roku? Jděte na to mazaně, rychle a efektivně. Z toastového chleba uřízněte okraje, plátky potřete pomazánkou nebo lučinou, případně přidejte ještě tenký plátek šunky, sýru, zeleniny, kousky tuňáka nebo vařeného vajíčka a každý plátek i s náplní stočte do rolky. Tu pak rozkrojte na menší kolečka a každé napíchněte na párátko nebo ozdobné dřívko.
Připraveno na trhání
Skvělý nápad pro všechny, které už nebaví obložené chlebíčky nebo jednohubky. Je to jednoduché, originální a strašně dobré. Navíc si náplň můžete upravovat podle sebe. My vám ukážeme variantu se sýrem, žampiony a cibulkou, ale výborná je třeba kombinace několika druhů sýrů (například Hermelín, Niva, Gouda), do náplně můžete přidat i kousky osmažené slaniny nebo šunku. Je to jen na vás.
Klikněte si pro recept: Trhací chleba
Kalamárové kroužky
Budete potřebovat: 6 - 8 čerstvých, případně mražených olihní nebo kalamárů. Můžete sice koupit předsmaženou variantu už v těstíčku, ale opravdu to není ono! Kupte raději již očištěná těla kalamárů bez chapadel, protože jejich čištění vám dá dost práce a zabere zbytečně čas. Dále budete potřebovat těstíčko ze 2 lžic hladké mouky (skvěle chutná i rýžová), 2 - 4 lžic mléka, 1 vejce, trošky citronové šťávy a asi půl lžičky soli. Kalamáry (olihně) nakrájejte na kroužky, obalte je v těstíčku a usmažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova. Nechte je odkapat na papírové utěrce, která odsaje přebytečný olej, a pak je pokapejte citronovou šťávou. Podávejte je se zeleninou a dresinkem (může to být třeba jen tatarka nebo majonéza ochucená česnekem a chilli). Věřte, že potěšíte jazýček i toho největšího gurmána a přitom vám příprava nezabere celé odpoledne.
Děti potěšíte ovocnými špízy
Na špejli napíchněte jahody, kuličky hroznového vína, kousky pomeranče, kiwi či manga a na závěr je pokapejte rozpuštěnou hořkou či bílou čokoládou. Po téhle dobrotě se jen zapráší.
Prima TIP: Krásně vypadají i půlměsíčky mandarinky nebo pomeranče, když jeden konec namočíte do rozehřáté čokolády (použijte kvalitní tmavou, s vyšším obsahem kakaa). Než čokoláda zaschne, posypte ji lehce kokosem, jemně drcenými arašídy, zkusit můžete i drcené chilli.
Máslové sušenky jako chutná časomíra
Chcete vytvořit něco dobrého a zároveň tematického? Udělejte půlnoční koláčky s ciferníkem. Můžete na ně použít kupované kulaté neplněné sušenky. Ale pokud se chcete blýsknout a máte čas, upečte si domácí:
Prosejte 125 g hladké mouky, přidejte 50 g moučkového cukru, 60 g změklého másla, 2 žloutky a špetku soli a vypracujte jemné těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte alespoň 30 minut odležet v chladu. Pak těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, vykrojte z něj kolečka, v třetině z nich ještě ve středu vykrojte kulaté kolečko a vše přeneste na plech s papírem na pečení a pečte 8 - 10 minut při 180 °C.
Upečená kolečka nechte vychladnout na rovné podložce a pak polovinu plných koleček potřete klasickou bílkovou polevou (umícháte ji ze 100 g dvakrát prosátého moučkového cukru, 1 malého bílku a několika kapek citronové šťávy). Když poleva důkladně zaschne, obarvěte zbylou polevu červenou potravinářskou barvou a na kolečka nakreslete ciferníky, kde se bude skvět čas za pět minut dvanáct.
Na zbylá plná kolečka přilepte pomocí rozehřáté bílé čokolády kolečka s vykrojeným otvorem a vnitřek naplňte cukrovým sypáním. Na slepená kolečka pak čokoládou přilepte kolečka s namalovanými hodinami a nechte důkladně zaschnout.
Vsaďte na finger food
Malé slané domácí dobroty, na které nepotřebujete příbor, potěší na Silvestra určitě víc, než občerstvení z nejbližšího lahůdkářství. Nebojte se kombinovat slané a sladké chutě. Třeba masové kuličky s ovocným čatní. Vděčné jsou imalé toasty. Plátky chleba (ideálně ciabatty) potřete lehce olejem, opečte v troubě dozlatova, dejte na ně plátky sýru, krátce rozpečte a pokapejte brusinkovou omáčkou.
Ideální je i kombinace sýru (Camembert nebo Hermelín) s čerstvými fíky, na křupavém toastu a s kapkou hustého balzamikového octa nebo medu.
Přečtěte si také:
-lz-/foto: pinterest.com