Slast pro čokoholiky: Koláč s kokosovou krustou
Je křehoučký, chutná po exotice a navíc je bezlepkový!
Křehký korpus a vláčná náplň, to jsou typické znaky lehounkých francouzských koláčů.
Tenhle koláč je ale jiný. Křehké těsto totiž nahradila ještě křehčí kokosová slupka, která koláči dodává exoticky pohádkový rozměr a díky níž si koláč mohou dopřát i ti, kterým vadí lepek.
Co budete potřebovat (na 8–10 porcí):
Na krustu:
- 90 g strouhaného kokosu
- 1 bílek, lehce ušlehaný
- 55 g krupicového cukru
- + máslo na vymazání formy
Na náplň:
- 300 ml smetany ke šlehání (40%)
- 300 g kvalitní tmavé čokolády nasekané nadrobno
- 4 žloutky
- 2 lžičky kávového likéru (Kahlúa)
1. Troubu předehřejte na 140 °C. Připravte si nepřilnavou rozevírací kulatou formu o průměru 20 cm. Dno připněte do formy obráceně, spodní stranou dovnitř, a formu vymažte máslem.
2. V míse promíchejte kokos, bílek a cukr. Směsí rovnoměrně vyložte formu na dně a do výše 4 cm po stěnách a dobře ji přitlačte. Formu dejte do trouby vyhřáté na 140 °C a pečte asi 40 minut, až krusta zezlátne. Krustu nechte vychladnout.
2. Smetanu zahřejte téměř k bodu varu. Vsypte nasekanou čokoládu, odstavte z ohně a promíchávejte, až vznikne hladká směs. Nechte ji trochu vychladnout.
3. Do čokolády zašlehejte žloutky a likér, pak náplň přeceďte přes jemné síto a vlijte ji do vychladlého korpusu.
4. Koláč nechte nejméně 6 hodin vychladit a podávejte ho nakrájený na řezy.
V NOVÉM čísle časopise Fresh najdete i další originální recepty plné čokolády…
A nejen z čokolády! Nové, podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete na stáncích už dnes, ve středu 14. září 2016. Tady je malá ochutnávka:
Podobné články
Foto: L.A. CREATIVE FOOD
Mohlo by vás taky zajímat: