Sváteční pekanový máslový koláč
Sváteční pekanový máslový koláč
Křehké koláčové těsto se dá naplnit vším možným. Tahle verze je hodně voňavá, příjemně krémová a díky javorovému sirupu a pekanovým ořechům má neobvyklou chuť.
Co budete potřebovat :
Na křehké těsto na formu o průměru cca 25cm:
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 2 velké žloutky
- 230 g hladké mouky
- špetku strouhané citronové kůry
- špetku soli
Na náplň:
- 160 g celých pekanových ořechů
- 120 g javorového sirupu
- 150 ml smetany (30% tuku)
- 2 celá vejce
- 4 žloutky
- med nebo cukr na doslazení
- dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)
Postup:
1. Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme ho 30 minut vychladit. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na plát a vyložíme jím koláčovou formu.
2. Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.
š. Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme je připravenou zálivkou. Koláč opatrně vložíme do trouby vyhřáté na 165 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.
Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda.
4. Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.