TIP NA VEČEŘI: Pečená cuketa na chleba
Zaručený, zaručený a ještě jednou zaručený hit i pro ty, kterým cuketa nic neříká!
Až tento recept vyzkoušíte, uvidíte, že si všichni budou říkat o přídavky! Použít se dají mladé cukety, které teď koupíte v obchodech, a až vám třeba na zahrádce dozrají vlastní kousky, klidně tímto způsobem můžete zpracovat i postarší a mohutnější kusy.
Výhoda pečené cukety je, že si ji připravíte den předem a pak už ji jenom namažete na chleba. Ale pozor, není to jen luxusní pomazánka. Pečená cuketa je i skvělý základ „pod maso“. A jestli máte ve svém okolí nějakého labužníka, klidně mu cuketu dejte hezky zabalenou ve sklenici jako nevšední jedlý dárek.
Pečená cuketa na chleba
Co budete potřebovat (na 6 porcí):
• 1,5 kg cukety, oloupané, bez semínek a nahrubo nastrouhané
• 140 ml olivového oleje
• 5 cibulí
• 10 stroužků česneku
• 3 lžičky soli
• 3 lžíce přírodního krupicového cukru
• 6 lžic worcesterské omáčky
• 2 lžíce červeného vinného octa
• 300 ml italské hotové rajčatové omáčky sugo
• 300 ml rajčatového protlaku
• 1/2 lžičky čerstvě namletého pepře
1. V kastrolu rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky a česnek nakrájený na plátky. Vsypte nastrouhanou cuketu, osolte a chvíli promíchávejte. Přidejte všechny ostatní přísady a vše dobře promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Na plech s vyššími okraji dejte kus pečicího papíru tak, abyste z něj mohli vytvořit okraje. Vlijte na něj cuketovou směs a pečte ji v troubě asi 40 minut. Jednou nebo dvakrát ji během pečení promíchejte.
3. Hotovou cuketu přesuňte do sklenic, pevně je uzavřete, obraťte dnem vzhůru a přikryté ručníkem je nechte do druhého dne chladnout.
Máte rádi grilování, zavařování a svěží jídla plná zeleniny? Nezapomeňte si koupit nový časopis Prima FRESH, který je tentokrát nabušený skvělými letními recepty. Vychází už tuto středu!
Mohlo by vám taky chutnat: