Trhací chleba: Super nápad na večírek
Jestli vás už nebaví obložené chlebíčky nebo jednohubky a hledáte něco jednoduchého a opravdu originálního, co bude všem chutnat, udělejte tenhle chleba. Bude roztrhaný a snědený dřív, než dopijete první skleničku vína.
Ideálním jídlem na každý večírek je takové, na které nepotřebujete moc surovin, které nemusíte dlouho připravovat, nezašpiníte si přitom celou kuchyni a spoustu nádobí a které je samozřejmě hrozně dobré. Tak tenhle chleba je přesně takový. A když ho ještě horký přinesete na stůl, nejspíš se ozve jen obdivné "Pááááni". A pak už se bude jen trhat.
Co budete potřebovat:
250 g žampionů + 1 lžíci másla na jejich opečení
sůl
1 lžíci nasekaného čerstvého tymiánu (nebo 1 lžičku sušeného)
1 menší chleba – ideální je malá Šumava (stačí asi pro 5 lidí, pokud máte větší společnost, sáhněte rovnou po velkém bochníku a přiměřeně zvyšte i množství ostatních ingrediencí)
350 g tučnějšího sýru – měl by mít alespoň 48 % tuku, takže na 35% Eidam zapomeňte, protože není po rozpečení tak vláčný, ideální je Gouda nebo třeba Provolone
1/2 hrnku rozpuštěného másla
2 jarní cibulky
2 lžičky nemletého máku
Nejdříve si připravte žampiony. Očistěte je, nakrájejte nadrobno a restujte je asi 5 minut v pánvi na másle. Přidejte tymián a ještě chvilku restujte. Pak žampiony osolte, odstavte z ohně a nechte vychladnout.
Bochník si položte na prkénko a udělejte do něj ostrým nožem hlubší zářezy do tvaru mřížky. Dejte pozor, abyste bochník nerozkrojili, aby stále držel pohromadě. Pak ho položte na arch dvojitého alobalu.
Do zářezů v chlebu nejdříve rozdělte žampiony a zatlačte je pomocí lžičky dovnitř. Sýr nakrájejte na proužky a vtlačte je také do zářezů v chlebu.
V hrnku rozpusťte máslo a smíchejte ho s nadrobno nakrájenými jarními cibulkami a mákem. Směs rozdělte na chleba.
Naplněný chleba celý dobře zabalte do alobalu a položte na plech. Vložte ho do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 15 minut. Pak alobal na vrchu opatrně rozřízněte a rozevřete a chleba pečte ještě dalších 10–15 minut, dokud se sýr nezačne roztékat a chléb na vrchu zlátnout.
Hotovo, stačí chleba odnést na stůl a začít trhat.
Zkuste to i jinak
Aby to nebyla nuda, můžete náplň do chleba různě obměňovat. Zkuste jako sýr použít hermelín a místo žampionů zářezy v bochníku jen potřete rozpuštěným máslem smíchaným s pečeným rozmačkaným česnekem. Nebo si bochníček naplňte směsí různých sýrů – výborná je niva, hermelín a gouda. A můžete přidat i proužky šunky. V tomto případě se nemusíte bát trochu experimentovat.
Mohlo by vás také zajímat: