Upeč se mi, bábovičko! 4 netradiční recepty na důvěrně známý moučník
I když se pečou v typické formě s komínkem uprostřed, rozhodně nemusí pokaždé vypadat a chutnat stejně.
Forma na bábovku bývá samozřejmostí v každé dobře vybavené kuchyni. Nebo minimálně tam, kde mají rádi moučníky z kynutého nebo třeného těsta, protože z nich se pečou bábovky nejčastěji. Nepochybujeme o tom, že i vy máte svůj osvědčený recept na tento oblíbený moučník s typickým otvorem uprostřed. My vám repertoár pomůžeme trochu rozšířit o pár sladkých a jednu slanou voňavou verzi.
Na začátek pár užitečných rad:
* Při pečení bábovky je důležité, aby forma, pokud není silikonová, byla dokonale, v každém koutku vymazaná a vysypaná. Je také dobré nahrnout syrové těsto co nejvíce k obvodovým stěnám, protože při pečení nejvíce nabývá uprostřed formy.
* Ideální je upečenou bábovku vyklopit na mřížku, aby se chladila i zespoda. Pokud nejde vyklopit z formy, překryjte obrácenou formu utěrkou namočenou ve studené vodě a chvíli počkejte.
* Že je bábovka dobře propečená, zjistíte, když zapíchnete špejli do těsta poblíž středu. Když zůstane špejle po vytažení suchá, je bábovka hotová.
Bábovka s “lesním ovocem”
Co budete potřebovat:
• 1,8 dl podmáslí
• 1 velké vejce
• 1 citron
• 1,6 dl slunečnicového oleje
• 350 g polohrubé mouky
• 150 g cukru
• 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
• špetku jedlé sody a špetku soli
• máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
• 1/2 balíčku bonbónů “Jahůdky”
Na ozdobení:
• želé bonbóny (maliny a ostružiny a zelené “špagety”)
1. V míse našlehejte podmáslí s vejcem, lžící citronové šťávy a olejem. Ve druhé míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Přilijte tekutou směs a vše promíchejte jen tak, aby se obě směsi spojily.
2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy, jejíž dno jste ještě vyložili papírem na pečení. Povrch těsta posypte jahůdkami, formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut.
3. Upečenou bábovku nechte vychladnout a pak ji opatrně vyklopte z formy. Na vrchu ji ozdobte stočenými želé špagetami, na které položte želé maliny a ostružiny. Před podáváním bábovku můžete podle chuti ještě pocukrovat.
Mrkvová s polevou
Co budete potřebovat:
• 450 g polohrubé mouky
• 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
• 250 g cukru
• špetku soli
• špetku mletého hřebíčku a muškátového květu
• 1 lžičku jemně nakrájené kandované pomerančové kůry a mleté skořice
• 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
• 250 g strouhané mrkve
• 4 žloutky
• 3 bílky
• 180 g másla
• máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Na dokončení:
• 40 g marcipánu
• oranžové a zelené potravinářské barvivo
• 3 lžíce moučkového cukru
• 1 bílek
1. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přimíchejte cukr, sůl, koření a pomerančovou a citronovou kůru.
2. Do druhé mísy nasypte nastrouhanou mrkev, přimíchejte žloutky a bílky, moučnou směs a rozpuštěné zchladlé máslo a promíchejte. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte asi 50 minut při 170 °C.
3. Marcipán rozdělte na třetiny, dvě z nich propracujte s troškou oranžového barviva (pokud je sypké, rozmíchejte ho předem v několika kapkách vody) a zbytek stejným způsobem obarvěte zeleným barvivem. Z obarveného marcipánu pak vymodelujte malé mrkvičky.
4. Upečenou bábovku nechte krátce zchladnout a pak ji vyklopte. Z bílku a prosátého moučkového cukru umíchejte hladkou hustou polevu, nalijte ji na vršek bábovky a částečně ji nechte stéct. Když poleva začne tuhnout, ozdobte bábovku mrkvičkami z marcipánu a polevu nechte zaschnout.
Slaná provensálská
Co budete potřebovat:
• 1 malou cuketu
• 1/2 lilku
• 1/2 červené a 1/2 žluté papriky
• 0,5 dl olivového oleje
• 100 g oliv plněných papričkou
• 1 lžičku nasekaného čerstvého tymiánu
• 1/2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
• 2 stroužky česneku
• 6 housek
• 100 g polohrubé mouky
• 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
• 4 vejce
• 1 dl smetany
• 1 lžíci strouhaného parmazánu
• sůl
• máslo na vymazání a strouhanku na vysypání formy
1. Všechnu zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky. V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm lilek. Přidejte papriku, krátce opečte, přidejte cuketu, olivy, bylinky a nasekané stroužky česneku, promíchejte a krátce prohřejte.
2. Housky nakrájejte na kostičky a nasypte do mísy. Přidejte mouku, prášek do pečiva, vejce, smetanu, orestovanou zeleninu a parmazán, opatrně promíchejte a podle chuti přisolte.
3. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Upečenou bábovku nechte trochu zchladnout a pak ji opatrně vyklopte z formy. Jako doplněk k bábovce můžete podávat studenou jogurtovou omáčku s bylinkami.
Jogurtová zebra
Co budete potřebovat:
• 300 g polohrubé mouky
• 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
• 200 g cukru
• 3 vejce
• 2,5 dl bílého jogurtu
• špetku soli
• 70 g másla
• 2 lžíce kakaa
• máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Na dokončení:
• 80 g tmavé polevy
• 80 g bílé polevy
• 1 krabičku lentilek
1. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přimíchejte cukr, vejce, jogurt, sůl a rozpuštěné zchladlé máslo. Těsto rozdělte na dvě poloviny a do jedné přimíchejte kakao a vymazanou a vysypanou bábovkovou formu střídavě naplňte oběma částmi těsta. Vložte ji do trouby vyhřáté na 165 °C a pečte asi 50 minut.
2. Upečenou bábovku nechte trochu zchladnout, pak ji opatrně vyklopte a po vychladnutí ji přelijte střídavě bílou a tmavou rozehřátou polevou. Když začne poleva trochu tuhnout, ozdobte bábovku ještě lentilkami a polevu nechte zcela zaschnout.
-ak-/ Foto: Yummy Image