Upečte si hit internetu: Estonský kringl
Upečte si hit internetu: Estonský kringl
Tenhle zajímavě pokroucený věnec z klasického kynutého těsta je dalším hitem, jež se valí internetem jako lavina. A právem – je zajímavý a přes složitě vypadající splétání takřka geniálně jednoduchý. Recept jsme vybrali ze zbrusu nové první knihy z edice Prima Fresh - Moje sladká kuchařka, která je nadupaná 76 úžasnými recepty na sladké dorty i koláče, nepečené dezerty i cukroví. A najdete ho i v novém čísle časopisu Prima FRESH, které vychází už 18. listopadu!
Tak pojďte ochutnat!
Připravte si těsto
Připravte si těsto Zdroj: Johana Pošová
Co budete na kringel potřebovat:
Na těsto:
• 270 g (2 a 1/4 hrnku) hladké mouky
• 1/2 lžičky soli
• 200 ml (3/4 hrnku) vlažné vody
• 1 lžíci krupicového cukru
• 15 g čerstvého nebo 1 sáček sušeného droždí
• 30 g rozpuštěného másla
• 1 žloutek
Na náplň:
• 50 g (1/4 hrnku) změklého másla
• 4–5 lžic krupicového cukru
• 3 lžičky mleté skořice
• 3 lžičky mletých mandlí
1. V misce promíchejte droždí s cukrem, pak vmíchejte vlažné mléko, žloutek a rozpuštěné máslo.
2. V jiné míse promíchejte mouku se solí. Vlijte mléko s droždím a vypracujte těsto. Hněťte je tak dlouho, až se nebude chytat stěn mísy. Vytvarujte ho do koule, vložte do čisté mísy vytřené olejem a přikryté utěrkou nechte na teplém místě vzejít, až zdvojnásobí objem (trvá to asi hodinu).
Připravte si náplň
Připravte si náplň Zdroj: Johana Pošová
Zatímco těsto kyne, promíchejte máslo s cukrem a skořicí na náplň a dejte stranou.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněné ploše na obdélník asi 55 x 35 cm.
Těsto rovnoměrně potřete většinou náplně, ponechte asi 1,5 cm okraj volný, a náplň ještě posypte mletými mandlemi.
Těsto stočte a rozkrojte
Těsto stočte a rozkrojte Zdroj: Johana Pošová
Nyní těsto stočte jako roládu a ostrým nožem ho podélně rozkrojte, ale úplně nedokrojte.
Začněte motat
Začněte motat Zdroj: Johana Pošová
Obě půlky těsta teď stáčejte přes sebe tak, aby řezná plocha zůstávala navrch.
Utvořte věnec
Utvořte věnec Zdroj: Johana Pošová
Po dopletení důkladně smáčkněte oba konce těsta k sobě a stočte ho do věnce.
A nakonec ho upečte
A nakonec ho upečte Zdroj: Johana Pošová
Kringl přesuňte na plech, posypte ho zbylou náplní a pečte 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 200 °C do zlatohněda. Na posledních 10 minut pečení můžete teplotu trouby snížit na 180 °C.
PRIMA TIP: Kringl můžete samozřejmě ochucovat různě. Místo mandlí použijte vlašské nebo lískové ořechy, přidat lze i nastrouhanou čokoládu.
Další skvělé recepty najdete v novém vydání časopisu Prima FRESH, které vychází 18. listopadu!