Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Upečte si hit internetu: Estonský kringl

1/6: Připravte si těsto
Připravte si těsto

Co budete na kringel potřebovat:

Na těsto:

• 270 g (2 a 1/4 hrnku) hladké mouky

• 1/2 lžičky soli

• 200 ml (3/4 hrnku) vlažné vody

• 1 lžíci krupicového cukru

• 15 g čerstvého nebo 1 sáček sušeného droždí

• 30 g rozpuštěného másla

• 1 žloutek

Na náplň:

• 50 g (1/4 hrnku) změklého másla

• 4–5 lžic krupicového cukru

• 3 lžičky mleté skořice

• 3 lžičky mletých mandlí

 

1.  V misce promíchejte droždí s cukrem, pak vmíchejte vlažné mléko, žloutek a rozpuštěné máslo.

 

2. V jiné míse promíchejte mouku se solí. Vlijte mléko s droždím a vypracujte těsto. Hněťte je tak dlouho, až se nebude chytat stěn mísy. Vytvarujte ho do koule, vložte do čisté mísy vytřené olejem a přikryté utěrkou nechte na teplém místě vzejít, až zdvojnásobí objem (trvá to asi hodinu).

 

2/6: Připravte si náplň
Připravte si náplň

Zatímco těsto kyne, promíchejte máslo s cukrem a skořicí na náplň a dejte stranou.

 

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněné ploše na obdélník asi 55 x 35 cm.

 

Těsto rovnoměrně potřete většinou náplně, ponechte asi 1,5 cm okraj volný, a náplň ještě posypte mletými mandlemi.

3/6: Těsto stočte a rozkrojte
Těsto stočte a rozkrojte

Nyní těsto stočte jako roládu a ostrým nožem ho podélně rozkrojte, ale úplně nedokrojte.

4/6: Začněte motat
Začněte motat

Obě půlky těsta teď stáčejte přes sebe tak, aby řezná plocha zůstávala navrch.

5/6: Utvořte věnec
Utvořte věnec

Po dopletení důkladně smáčkněte oba konce těsta k sobě a stočte ho do věnce.

6/6: A nakonec ho upečte
A nakonec ho upečte

Kringl přesuňte na plech, posypte ho zbylou náplní a pečte 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 200 °C do zlatohněda. Na posledních 10 minut pečení můžete teplotu trouby snížit na 180 °C.

 

PRIMA TIP: Kringl můžete samozřejmě ochucovat různě. Místo mandlí použijte vlašské nebo lískové ořechy, přidat lze i nastrouhanou čokoládu.

 

Další skvělé recepty najdete v novém vydání časopisu Prima FRESH, které vychází 18. listopadu!

 

Reklama