Upečte si: Mikulášské cukroví (nejen) pro děti
Proč péct cukroví až na Vánoce, když můžete pár kousků připravit už na Mikuláše?
Ať chceme, nebo ne, sladkosti k mikulášské nadílce prostě patří. Čokolády, bonbóny, lízátka… to sice děti milují, ale nejspíš je taková nadílka nijak moc nepřekvapí. Podstrčte jim letos do mikulášské punčochy i pár originálních domácích figurek. Nebo je s dětmi na Mikuláše upečte a vyzdobte si jimi byt. Děti bude pečení a zdobení bavit a vy si určitě taky zasloužíte sladkou odměnu. Minimálně za uklizení spouště, která po dětském tvoření v kuchyni zůstane. Ale právě tyhle chvíle, které strávíte s dětmi, byť celými od mouky, jsou k nezaplacení, nemyslíte? A nezapomeňte – sladké je dobré na nervy!
Co budete potřebovat:
• 200 g hladké mouky
• 140 g tuku na pečení
• 50 g cukru
• 1 žloutek
• špetku soli
• hladkou mouku na vál
• vejce na potření
Mouku smíchejte s nakrájeným změklým tukem, cukrem, žloutkem a špetkou soli a vypracujte hladké vláčné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odležet nejméně hodinu.
Odleželé ztuhlé těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm.
Z rozváleného plátu vykrojte pomocí formiček nebo šablon z tvrdého papíru tvary figurek podle vlastní chuti (čertíky, andílky, sněhuláky apod.).
Ze zbytků těsta můžete vykrojit různé menší tvary, které potřete rozšlehaným vejcem (poslouží jako lepidlo) a poskládejte z nich na plechu plastické figurky, například veselá prasátka nebo zajíčky.
Všechny tvary rozložte na plech vyložený papírem na pečení a upečte v troubě při 170 °C dozlatova (doba pečení závisí na síle figurek. Ploché vyndejte z trouby dřív a plastické pak dopečte při 150 °C).
Jak je ozdobit
1. Nejdřív si připravte bílkovou polevu. Do čisté misky dvakrát prosejte 100 g moučkového cukru, přidejte bílek a pár kapek citronové šťávy a čistou vařečkou třete tak dlouho, dokud nevznikne hustá bílá lesklá poleva (trvá to asi 10–15 minut). Pokud je poleva řídká, přidejte ještě trochu cukru.
2. Hotovou polevu rozdělte do několika misek a každou část podle chuti obarvěte potravinářskými barvami (barvu přidávejte do polevy opatrně, stačí jí velmi málo). Pokud používáte práškové barvy, rozpusťte trochu prášku nejdříve v několika kapkách studené vody a pak teprve vmíchejte do polevy. Pokud nebudete zdobit polevou ihned, zakryjte ji potravinářskou fólií, aby neoschla.
3. Upečené vychladlé figurky ozdobte podle vlastní fantazie různě barevnými polevami. Pokud chcete vybarvovat větší plochy, je dobré mít dva druhy polevy – jednu na kontury a jednu, tekutější, na vyplnění ploch. Stačí, když část polevy, kterou máte připravenou, naplníte do kornoutku stočeného z papíru na pečení nebo do igelitového sáčku, odstřihnete malý růžek a tenkou linkou polevy namalujete obrysy. Pak vezměte stejnou barvu polevy, trochu ji zřeďte vodou, důkladně rozmíchejte, naneste pomocí lžičky nebo štětečku na plochu ohraničenou konturami a rozetřete až k okrajům. Polevu nechte důkladně zaschnout a nakonec figurky dozdobte podle chuti rozehřátou čokoládovou polevou a opět nechte zaschnout.
Podívejte se na videonávod a budete ve zdobení polevou mistři:
A takovéhle cukroví by se dětem mohlo taky líbit:
Foto: Yummy Image