Upečte si na víkend: Štafetkový dortík
Milujete tradiční české dezerty z cukrárny? Štafetkový dortík představuje váš splněný sen – devatenáct vláčných štafetek spojených mašlí. Stačí ji rozvázat a můžete servírovat.
Jestli jste dočetli až sem, určitě se vám už sbíhají sliny. Ale možná si taky říkáte, že tohle udělat nezvládnete. Přitom vytvořit dortík ze sladkých štafetek není tak těžké, pokud budete postupovat podle rad zkušené cukrářky Pavlíny Berzsiové, autorky nové kuchařky Dnes napeču!.
Co budete potřebovat (na 8–10 porcí):
Na těsto:
- 260 g bílků (asi 9 kusů)
- 170 g krupicového cukru
- 70 g hladké mouky + na poprášení
- 70 g mletých lískových oříšků
Na náplň:
- 300 ml mléka
- 80 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 250 g másla
- 2 lžíce mleté kávy
- 4 lžíce horké vody
- 50 ml vaječného likéru
Na dokončení:
- 150 g tmavé čokoládové polevy
- čerstvé maliny na ozdobení
- stužka na svázání
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte s cukrem na tuhý sníh, zlehka vmíchejte prosátou mouku a oříšky a těsto rovnoměrně rozetřete na připravené plechy. Pečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, až těsto zpevní. Vyjměte, zlehka poprašte moukou a zakryjte čistým pečicím papírem, obraťte a nechte zchladnout. Teprve pak opatrně sloupněte pečicí papír, na kterém se korpusy pekly.
2. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink a za stálého míchání ho nechte zchladnout. Rozšlehejte ho ručním elektrickým šlehačem a zašlehejte do něj změklé máslo. Kávu spařte horkou vodou a spolu s likérem ji vmíchejte do krému.
3. Každý korpus potřete třetinou krému, rozkrojte po délce na dva díly a všechny čtyři díly stočte pomocí pečicího papíru do rolády. Pevně je stáhněte, aby si zachovaly kulatý tvar, a uložte je zabalené v pečicím papíru do lednici alespoň na 4 hodiny.
4. Ztuhlé rolády vybalte z papíru, položte na podložku spojem dolů a nakrájejte na kousky dlouhé 5 cm.
5. Polevu rozehřejte v horké vodní lázni a roládky do ní namáčejte zhruba do třetiny. Nechte okapat, štafetky postavte namočenou stranou na pečicí papír a nechte je 30 minut ztuhnout v lednici.
6. Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou, na každou štafetku nastříkejte pusinku a ozdobte ji malinou. Naskládejte je vedle sebe na podnos a svažte stužkou.
Zkušená cukrářka a viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR vášnivě hledá nové kombinace surovin a neotřelé způsoby prezentace tradičních i nejmodernějších dortů, zákusků a moučníků. Kuchařkou Dnes napeču! navazuje na svou úspěšnou knihu Dnes nepeču! s recepty na nepečené dezerty pro všechny příležitosti. Teď využívá trouby a předkládá přes 200 receptů na sladké i slané dobroty. Ochutnáte vtipné sušenky, bagety s vlašskými ořechy, slané větrníčky s pikantní náplní, sváteční bábovku i tradiční buchty a samozřejmě dorty pro všechny členy rodiny i přátele. Pokud se pečení obáváte, podrobně vysvětlené recepty s množstvím obměn vás zbaví strachu.
208 stran, Slovart, 399 Kč
Recepty z kuchařky Dnes napeču! najdete i v novém čísle časopisu Prima Fresh, které je právě v prodeji. Kromě sladkých moučníků a dezertů v něm objevíte i spoustu dalších nápadů, jak si jaro udělat ještě chutnější.