Upečte si vánoční perníčky: Recepty a spousta inspirace
Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří a právě teď je ta správná doba začít s jejich pečením.
Upéct opravdu dobré perníčky je umění. Jednak musíte mít dobrý recept. A v rodinách, kde takový mají, si ho předávají z generace na generaci jako poklad. Důležitá je i zručnost a trpělivost, které budete potřebovat při jejich zdobení, protože perníčky poslouží i jako krásná dekorace. A pak je tu čas, protože tohle cukroví se musí hezky rozležet, aby se jen rozplývalo na jazyku.
My vám poradíme nejen pár osvědčených receptů, ale ukážeme vám i něco nového. Zvonečky, hvězdičky, kolečka nebo stromečky peče z perníkového těsta každý. Co letos zkusit něco nového?
Aby hezky voněly
Velmi důležitou součástí, na které závisí vůně i chuť perníku, je koření. Kypřicí prášek do perníku již obsahuje kromě kypřidla i směs koření. Pokud použijete obyčejný kypřicí prášek nebo sodu, přidejte směs koření, která se prodává již hotová, nebo si ji namíchejte sami. Na 1 kg mouky potřebujete skořici, hřebíček, nové koření (vše 5 g), anýz a badyán (obojí 10 g) a vyškrábaná semínka z 1 vanilkového lusku. Vše smíchejte a utlučte.
Drobné perníčky potřebují po upečení několik dnů (10–14), aby změkly. Nechte je uležet v krabici s pevným víkem. Pokud chcete proces měknutí urychlit, přidejte do krabice jablko, nebo pečte podle receptu na perníčky, které jsou měkké hned po upečení.
Základní perníkové těsto 1
Co budete potřebovat:
• 500 g hladké mouky
• 200 g moučkového cukru
• 2 lžíce kakaa
• 2 lžičky koření do perníku
• 1 lžičku jedlé sody
• 180 g medu
• 1 lžíci rumu
• 2 vejce
• vejce na potření
1. Na vál prosejte mouku, cukr, kakao, perníkové koření a jedlou sodu. Přidejte med, rum a vejce a vypracujte vláčné a lesklé těsto, které se nesmí lepit. Těsto dejte do mikrotenového sáčku a uložte alespoň na 24 hodin do ledničky.
2. Pak těsto propracujte na pomoučeném válu, rozdělte na několik částí a každou rozválejte na placku silnou asi 4 mm, ze které vykrájejte požadované tvary. Přeneste je na plech vyložený papírem na pečení a upečte při 160–180 °C dozlatova. Ještě horké perníčky ihned po vyjmutí z trouby potřete rozšlehaným vejcem a rozložte na rovnou plochu. Jakmile perníčky dokonale vychladnou, můžete je ozdobit polevou.
Další recept je velmi jednoduchý a bez rumu:
Základní perníkové těsto 2
Co budete potřebovat:
• 30 g tuku na pečení
• 100 g medu
• 100 g cukru
• 1 vejce
• 300 g hladké mouky
• 1 lžičku jedlé sody
• 1/2 lžičky mletého koření do perníku
1. V kovové míse ponořené do horké vodní lázně rozpusťte tuk s medem. Přimíchejte cukr, přišlehejte vejce a míchejte, dokud se nezačne tvořit pěna.
2. Mísu vyjměte z horké vodní lázně, postavte ji do studené vody a míchejte, dokud směs nezchladne. Přimíchejte mouku promíchanou se sodou a kořením, těsto vyklopte na pomoučený vál a propracujte ho rukama, dokud není hladké a pevné.
3. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte uležet v chladu.
Jak umíchat polevu
Na zdobení je nejlepší klasická bílková poleva. Připravte si 160–200 g moučkového cukru (podle velikosti vejce) a dvakrát ho prosejte. Přidejte 1 bílek a 1 lžičku přecezené citronové šťávy a vše třete větší plochou vařečkou, dokud nevznikne hladká hustá leská bílá poleva (trvá to 15–20 minut).
- Je-li poleva moc hustá, zřeďte ji několika kapkami citronové šťávy, je-li naopak řídká, přidejte ještě trochu cukru.
- Hotovou polevu můžete podle chuti ještě obarvit potravinářskými barvami. Práškové barvy před přidáním do polevy rozmíchejte v několika kapkách citronové šťávy.
- Na zdobení tenkými linkami si můžete pořídit sáček s tenkou špičkou (prodává např. Tescoma nebo dortisimo.cz), případně využít klasický igelitový sáček, kterému ustřihnete maličký růžek. Ti zručnější si mohou vyrobit kornoutek z papíru na pečení. Vystřihněte z něj trojúhelník, stočte ho do kornoutu a dobře stáhněte, aby měl ostrou špičku. Naplňte ho polevou a ihned začněte zdobit. Pracujte rychle, aby špička kornoutu nezaschla.
- A ještě jeden naprosto vymazlený recept z food blogu Kitchenette.cz:
Foto: Kitchenette.cz
Klikněte si pro recept: Vánoční perníčky
A co z těsta upéct?
Koupačka
Sladké slečny budou do různých plavek s radostí oblékat všechny holčičky. A pánové, ti je naopak budou s radostí svlékat. Než je nakonec sní.
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
Základní perníkové těsto • hladkou mouku na vál • barevné bílkové polevy • stříbrné cukrové perličky • sekanou čokoládu • barevná cukrová mikrosrdíčka
Na tvrdý papír si nakreslete ženskou postavu a několik různých plavek (jedno a dvoudílných, v podprsence můžeme naznačit i ňadra) a vystřihněte je. Perníkové těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 5 mm, přiložte na něj vystřižené šablony a vykrojte jednu nebo dvě ženské postavy a několik různých plavek. Všechny tvary přeložte na plech vyložený papírem na pečení a upečte při 160 °C do světle zlatavé barvy. Po vychladnutí ozdobte plavky, případně i postavy různě barevnými polevami a než zaschnou, dozdobte je perličkami, sekanou čokoládou a mikrosrdíčky.
PC perníčky
Ať chcete nebo ne, počítačová technika proniká do všech míst. Dokonce i do pečicí trouby...
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
Základní perníkové těsto • hladkou mouku na vál • barevné bílkové polevy
1. Perníkové těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 5 mm a nakrájejte ho na čtverečky velké asi jako klávesy na počítačové klávesnici. Ze zbylého těsta vykrojte malé ruce s prsty, případně i symboly počítačových firem. Všechny tvary rozložte na plech vyložený papírem na pečení a upečte při 160 °C do světle zlatavé barvy.
2. Po vychladnutí potřete čtverečky polevou obarvenou na modro a když zaschne, nakreslete na ně pomocí kornoutku stočeného z papíru na pečení bílou polevou tenkými linkami číslice, písmena a různé znaky, které jsou na počítačových klávesnicích (rovnítko, zavináč, šipku apod.).
Nebo si upečte sladké sněhuláky!
Foto: createdby-diane.com
Pokud nemáte formičky, nakreslete si na tvrdý papír postavičku sněhuláka, vystřihněte ji a vykrojte podle ní postavičky z rozváleného těsta. Po upečení je potřete bílou polevou a když zaschne, dozdobte sněhuláky černou polevou a udělejte jim nosy z kousku oranžového marcipánu.
Aby vám tajně nemizely
Hlavně v rodinách s dětmi se často napečené dobroty podezřele rychle kamsi ztrácejí. Jestli nechcete mít na Štědrý den poloprázdné krabice, udělejte si těsta víc a upečte dětem perníčkový adventní kalendář, aby nemusely tajně uzobávat. Je to jednoduché. Z těsta vykrojte 24 stejných nebo různých tvarů, do každého udělejte dírku na pověšení, upečte je a ozdobte podle vlastní fantazie. Můžete zdobit jen bílou polevou nebo adventní perníčky udělat hezky barevné. A na každý samozřejmě polevou napište i příslušné číslo. Po zaschnutí perníčky pověste na stužky nebo hezký provázek.
Foto: pinterest.com
Jde to i zdravěji
Perníčky se dají upéct i bez másla a vajec a vůbec nevadí, když klasickou mouku nahradíte celozrnnou.
Medové perníčky (nejen) na stromeček
Foto: profimedia.cz
Co budete potřebovat:
• 10 g vaječné náhražky Vajahit (asi 1 lžíci, prodává se v prodejnách se zdravou výživou)
• 40 ml vody
• 50 g tekutého medu
• 30 g rostlinného tuku
• 100 g moučkového cukru
• 1 sáček vanilinového cukru
• 1 lžičku jedlé sody
• 1/2 lžičky mletého koření do perníku
• 300 g celozrnné pšeničné mouky
1. Vajahit rozmíchejte s vodou. Med smíchejte s rozehřátým tukem a za stálého míchání přidejte moučkový a vanilinový cukr, jedlou sodu, koření a nakonec celozrnnou mouku. Vše dobře promíchejte a vypracujte pevné těsto, které přeložte na pomoučený vál. Rozválejte ho na plát silný asi 0,4 cm a formičkou z něj vykrojte různé vánoční tvary (hvězdičky, zvonečky, stromečky apod.). V každém vykrojeném tvaru pak ještě vypíchněte malé kolečko na zavěšení.
2. Vykrojené tvary přeneste na plech vyložený papírem na pečení a zvolna upečte při 170 °C dozlatova. Upečené perníčky ihned přeložte na rovnou podložku a nechte vychladnout. Pak je ozdobte polevou, a když zaschne, můžete je navléct na tenčí mašličky a zavěsit třeba na stromeček.
A když nebudete mít chuť nebo čas péct perníčky, můžete zkusit voňavé cukroví, které chutná velmi podobně:
Kořeněná perníková srdíčka
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 200 g hladké mouky
• 60 g cukru
• 1 lžičku kypřicího prášku do perníku
• 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
• špetku mleté skořice, mletého zázvoru, mletého bílého pepře a soli
• 120 g másla nebo dobrého margarínu
• 2 žloutky
• bílou čokoládovou polevu na ozdobení
Na náplň:
• 100 g švestkové marmelády (nejlépe domácí)
• 1 dl červeného vína
• 1 lžíci medu
1. V míse smíchejte mouku s cukrem, práškem do perníku, citronovou kůrou, mletou skořicí, zázvorem, pepřem a špetkou soli. Přidejte změklé máslo se žloutky a nejprve krátkou menší vařečkou a pak rukama rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v chladu.
2. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu, vykrojte z něj sudý počet srdíček a v polovině z nich vykrojte ještě ve středu malé srdíčko. Všechny tvary přeložte na plech vyložený papírem na pečení a upečte při 150 °C dozlatova. Pak srdíčka ihned přeložte na rovnou podložku a nechte vychladnout.
3. Švestkovou marmeládu povařte asi 10 minut s vínem a medem a nechte vychladnout. Vychladlá srdíčka slepte po dvou ochucenou marmeládou (vždy jedno plné a jedno vykrojené) a nakonec je ozdobte tenkou linkou rozehřáté bílé čokoládové polevy a nechte zaschnout. Srdíčka je dobré nechat několik dnů rozležet v chladu.
Perník jako lék
Pro staré Řeky byl perník symbolem dlouhého žití. I později, ve středověku, podávali perník těžce nemocným, neboť ho považovali za elixír života. Možná se nemýlili, kdo ví. Pro jistotu si nezapomeňte pár doma upečených perníčků pověsit na vánoční stromek.
Anna Kopečková