8. listopadu 2019 06:32
Martina ČerňanskáVánoční medové perníčky: Jednoduché a hned měkké!
Perníčky tak nějak neodmyslitelně k Vánocům patří. Mnoho lidí se ovšem potýká s tím, že nezměknou a jsou sice krásné na stole, ale k jídlu moc nejsou. A tomu je odteď konec!
Máme pro vás skvělý, lety prověřený recept na medové perníčky, které se, troufáme si tvrdit, zařadí mezi stálice vašeho pečicího repertoáru. Jsou totiž neuvěřitelně dobré a hlavně krásně měkké a vláčné. A až je dopečete, raději je schovejte, protože hrozí, že by na Štědrý den už byly všechny snědené!
Jde to i bez másla
Máslo je při pečení klasického vánočního cukroví jednou z nejpoužívanějších a mnohdy i nezbytných surovin. Například linecké nebo vanilkové rohlíčky bez něj neupečete. Jeho nevýhodou je, že je rok od roku dražší, a i když už bylo vědecky prokázáno, že není tak zdraví škodlivé, jak se tvrdilo, určitě bychom si ho neměli dopřávat ve větším množství, jako se právě o Vánocích děje.
I do perníčků máslo patří, ale pokud vám nevadí „náhražky", můžete ho v receptu nahradit zcela nebo částečně jiným druhem tuku, včetně kokosového oleje. A přesto bude výsledek výborný!
Vánoční medové perníčky
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 2 vejce
- 1 lžičku sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 140 g cukru moučka
- 100 g tuku na pečení (nebo másla), zdravější varianta: 50 g kokosového oleje + 50 g tuku
- 2 lžíce medu
- 400 g hladké mouky
- hladkou mouku na vál a vejce na potření
Na polevu:
- 160–200 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžičku přecezené citronové šťávy
Postup:
- Cukr utřete se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidejte med a koření. Do této směsi vmíchejte mouku se sodou.
- Vypracujte těsto, zabalte ho do mikrotenového sáčku a nechte 30 minut nebo i déle odpočinout v lednici.
- Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na silnější plát a vykrajujte libovolné perníčkové tvary. Přeneste je na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 8 minut.
- Pokud chcete, aby byly perníčky hezky lesklé, potřete je ještě horké rozšlehaným vejcem a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte polevu. Dvakrát prosátý moučkový cukr třete v čisté míse s bílkem a přecezenou citronovou šťávou vařečkou, až vznikne hustá bílá poleva. Trvá to asi 15 minut. Hotovou polevu můžete ještě podle chuti obarvit potravinářskými barvami.
- Vychladlé perníčky ozdobte podle fantazie připravenou bílou nebo barevnou polevou. Na zdobení tenkými linkami si můžete vyrobit kornoutek z papíru na pečnení, kterému ustřihnete špičku, nebo případně použít igelitový sáček, kterému také ustřihnete špičku.
Prima tip: Medu do těsta nedávejte nikdy víc, než je uvedeno v receptu. Pokud přidáte, perníčky budou trvdé!
Na změknutí stačí i jablko
A pokud se rozhodnete péct perníčky, které potřebují pár týdnů, aby se rozležely a byly měkké, poradíme vám jeden trik. Dejte je do krabice a přidejte k nim jablko. Do druhého dne budou měkké.
Martina Čerňanská