Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Vánoční medové perníčky: Jednoduché a hned měkké!

Perníčky tak nějak neodmyslitelně k Vánocům patří. Mnoho lidí se ovšem potýká s tím, že nezměknou a jsou sice krásné na stole, ale k jídlu moc nejsou. A tomu je odteď konec!
Vydáno: 08.11.2019
Vánoční medové perníčky: Jednoduché a hned měkké!
Autor: iStock Vánoční medové perníčky: Jednoduché a hned měkké!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Máme pro vás skvělý, lety prověřený recept na medové perníčky, které se, troufáme si tvrdit, zařadí mezi stálice vašeho pečicího repertoáru. Jsou totiž neuvěřitelně dobré a hlavně krásně měkké a vláčné. A až je dopečete, raději je schovejte, protože hrozí, že by na Štědrý den už byly všechny snědené!

Jde to i bez másla

Máslo je při pečení klasického vánočního cukroví jednou z nejpoužívanějších a mnohdy i nezbytných surovin. Například linecké nebo vanilkové rohlíčky bez něj neupečete. Jeho nevýhodou je, že je rok od roku dražší, a i když už bylo vědecky prokázáno, že není tak zdraví škodlivé, jak se tvrdilo, určitě bychom si ho neměli dopřávat ve větším množství, jako se právě o Vánocích děje. 

I do perníčků máslo patří, ale pokud vám nevadí „náhražky", můžete ho v receptu nahradit zcela nebo částečně jiným druhem tuku, včetně kokosového oleje. A přesto bude výsledek výborný!

Vánoční medové perníčky

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 2 vejce
  • 1 lžičku sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 140 g cukru moučka
  • 100 g tuku na pečení (nebo másla), zdravější varianta: 50 g kokosového oleje + 50 g tuku
  • 2 lžíce medu
  • 400 g hladké mouky
  • hladkou mouku na vál a vejce na potření

Na polevu:

  • 160–200 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžičku přecezené citronové šťávy

Postup:

  1. Cukr utřete se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidejte med a koření. Do této směsi vmíchejte mouku se sodou.
  2. Vypracujte těsto, zabalte ho do mikrotenového sáčku a nechte 30 minut nebo i déle odpočinout v lednici.
  3. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na silnější plát a vykrajujte libovolné perníčkové tvary. Přeneste je na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 8 minut.
  4. Pokud chcete, aby byly perníčky hezky lesklé, potřete je ještě horké rozšlehaným vejcem a nechte vychladnout.
  5. Mezitím si připravte polevu. Dvakrát prosátý moučkový cukr třete v čisté míse s bílkem a přecezenou citronovou šťávou vařečkou, až vznikne hustá bílá poleva. Trvá to asi 15 minut. Hotovou polevu můžete ještě podle chuti obarvit potravinářskými barvami.  
  6. Vychladlé perníčky ozdobte podle fantazie připravenou bílou nebo barevnou polevou. Na zdobení tenkými linkami si můžete vyrobit kornoutek z papíru na pečnení, kterému ustřihnete špičku, nebo případně použít igelitový sáček, kterému také ustřihnete špičku. 

Prima tip: Medu do těsta nedávejte nikdy víc, než je uvedeno v receptu. Pokud přidáte, perníčky budou trvdé!

Na změknutí stačí i jablko

A pokud se rozhodnete péct perníčky, které potřebují pár týdnů, aby se rozležely a byly měkké, poradíme vám jeden trik. Dejte je do krabice a přidejte k nim jablko. Do druhého dne budou měkké.

Martina Čerňanská 

Článek je zařazen v: Vánoce, cukroví, perníčky, vánoční cukroví, medové perníčky, vánoční perníčky, vánoční medové perníčky, cukroví bez másla, měkké perníčky
Reklama