Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

5 častých mýtů o medu: Opravdu mu vadí horký čaj a může se někdy zkazit?

Spolu s chřipkovou epidemií přichází i období horkých čajů s medem. Možná už jste ale slyšeli, že med v horkém čaji ztrácí své účinky. A podobných mýtů koluje o medu víc. Víte, jak to s ním opravdu je?
Vydáno: 07.02.2019
5 častých mýtů o medu: Vadí mu horký čaj a může se zkazit?
5 častých mýtů o medu: Vadí mu horký čaj a může se zkazit? Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Med je jedním z největších darů přírody. Věděli jste, že pilné české včelky při jeho sběru létají přes 23 km/h a křídly mávnou 180x za vteřinu? A opravdu hodně se u toho nadřou. K nasbírání 0,5 kg medu pracuje zhruba 556 včel celý svůj život. Ten trvá pouhých 6 týdnů. Dělnice při sběru nalétají více jak 57 000 km, což je docela fuška! 

Mýty o medu

O medu koluje řada mýtů i mylných informací, kvůli kterým ho někdy zbytečně ničíme nebo se mu vyhýbáme. Například že smíšený med je nekvalitní nebo že je tmavý med lepší než světlý. Jaké jsou ty další?

1. Zkrystalizovaný med už není kvalitní

Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ uvádí Milan Špaček, bývalý včelař a současný jednatel společnosti Medokomerc.

2. Zkrystalizovaný med lze jen rozpustit

Pokud vám med doma zkrystalizoval, můžete ho buď šetrně ztekutit zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med napastovat. Toho dosáhnete tak, že med vložíte do větší nádoby, mechanicky jej rozdrtíte a poté ho po dobu několika dnů pravidelně cca 3x denně promícháte nerezovou metličkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.

3. Med není nutné speciálně skladovat

Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto dbejte na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená a nehrozila tak kontaminace vlhkostí z vnějšího prostředí.

4. Med se nemůže zkazit

Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit, proto kupujte jen kvalitní medy, které neobsahují antibiotika, pesticidy a jiné látky, které do medu nepatří.

5. Med v horkém čaji ztrácí všechny vitamíny

Běžně připravený čaj má teplotu 80–90 °C, a když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota čaje rychle klesne. Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k úplnému znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek. Med ale nikdy v čaji nevařte.

Není med jako med

Med je skvělá surovina, která se dá použít nejen do čaje nebo při vaření, ale třeba i při medové masáži nebo v domácí kosmetice – při zkrášlující koupeli, k zábalu vlasů nebo jako pleťová maska. Hlavně při vaření a pečení je ale dobré mezi medy vybírat, protože se od sebe liší nejen konzistencí a barvou, ale i chutí, která může být například u bylinkových medů hodně výrazná. 

Podle původu lze med rozdělit do dvou základních skupin na květový a medovicový (lesní). Květový med pochází ze sladkého nektaru květů rostlin a v lidovém léčitelství je ceněn pro obsah rostlinných hormonů, aromatických látek, éterických olejů a dalších blahodárných látek. A také je lépe stravitelný. Medovicový med pochází z lesních rostlin a je tmavší. Lidskému tělu prospívá hlavně díky velkému obsahu minerálních látek (draslíku, fosforu, hořčíku), stopových prvků a baktericidně působících látek. 

Kromě toho existuje řada smíšených medů, které jsou velmi oblíbené, protože obsahují výhody obou výše zmíněných základních druhů. A pak jsou tu medy z různých konkrétních rostlin. Například akátový, vřesový, tymiánový nebo lipový. Právě posledně jmenovaný je výborný při nachlazeních a rýmách. Obsahuje totiž silice, které urychlují léčbu a uvolňují sliznice. A dokonce se dá použít také jako antibiotický obklad na otevřené rány, protože díky svému složení zahubí všechny mikroby.

-jk-

Článek je zařazen v: med, chřipka, nachlazení, vitamíny
Reklama