Vánoční dobroty ze světa: Inspirujte se!
Kapr se salátem, puding, pečená šunka nebo polévka z ibišku. Každá země má svou specialitu. Zdroj: Thinkstock
Nejkrásnější svátky roku se slaví na celém světě, ale každá země, dokonce i oblast, si je slaví po svém a připravuje své tradiční vánoční speciality. Můžete ochutnat některé z nich.
Do vánočních pokrmů v mnoha zemích proniká základní křesťanský motiv – ryba. A to na různé způsoby. U nejbližších sousedů, jako jsou Slováci, Poláci nebo Maďaři, se stejně jako u nás hoduje na smaženém kaprovi. V Maďarsku vaří z kapra i vynikající polévku - halászlé. Zkuste si ji uvařit:
Maďarská vánoční polévka - halászlé
Foto: profimedia.cz
Co budete potřebovat:
• 1 kapra bez šupin (lze ho z poloviny nahradit štikou)
• 3 červené papriky
• 3 cibule
• 2 tvrdá rajčata
• celé koření ( 4 kuličky pepře, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření)
• mleté koření (2 lžičky mleté papriky, 2 špetky chilli)
• 2 lžíce nasekané zelené petrželky
• mletý pepř a sůl
1. Kapra nakrájejte na silné plátky (máte-li i štiku, nakrájejte ji na podkovy). Papriky očistěte a nakrájejte na proužky, oloupané cibule nadrobno a rajčata na plátky.
2. Polovinu rybích kousků naskládejte na dno kotlíku nebo hrnce, rozložte na ně polovinu paprik, rajčat a cibule a přidejte polovinu celého a mletého koření a petrželky a přidejte druhou polovinu ryb, zeleniny a zbytek koření. Přilijte vodu tak, aby vše bylo ponořené, osolte, opepřete, přiveďte k varu a vařte asi 30 minut klokotem, dokud se zelenina nerozvaří a šťáva není hustá.
3. Po ukončení varu slijte šťávu do vhodné nahřáté mísy, maso z kotlíku rozdělte na talíře a šťávu si pak každý z mísy bude přidávat podle chuti sám.
Krocan a puding
V Belgii kromě ryb patří na sváteční stůl také mořské plody a nadívaný krocan. Tedy další typické vánoční jídlo v mnoha zemích. Bez něj si Vánoce nedovedou představit například ani v Anglii, Spojených státech Amerických či Kanadě. Krocan (nebo krůta) se peče v troubě se spoustou zeleniny. Nechybí ani tradiční teplý puding politý sladkou omáčkou nebo brandy.
Ke svátkům ve státech patří také koláčky upečené z kuřete, brusinek a jedlých kaštanů. Skvělým cukrovím je také „vánoční poleno“ z Francie:
Vánoční poleno - Buche de Noël
Foto: vikingrange.com
Co budete potřebovat:
• 6 vajec
• 150 g cukru
• 50 g kakaa
• 1 lžičku vanilkového extraktu
• moučkový cukr na poprášení
Na krém:
• 175 g tmavé čokolády
• 200 g moučkového cukru
• 225 g změklého másla
• 1 lžíci vanilkového extraktu
1. Žloutky a 100 g cukru vyšlehejte do pěny. Zlehka do ní vmíchejte prosáté kakao, vanilkový extrakt a nakonec tuhý sníh ušlehaný z bílků a zbylého cukru. Těsto nalijte na hlubší plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 20 minut při 180 °C. Upečený plát nechte trochu zchladnout a pak ho překlopte na arch papíru na pečení poprášený moučkovým cukrem.
2. Čokoládu na krém rozlámejte na kousky, rozpusťte ji v horké vodní lázni a nechte vychladnout. Moučkový cukr utřete s máslem, vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a vanilkový extrakt.
3. Vychladlý plát těsta potřete připraveným krémem a zarolujte jako roládu. Zbylým krémem pak potřete poleno i na povrchu, pomocí špejle nebo stěrky na něm vytvořte strukturu připomínající kůru a případně ho ještě dozdobte, například čokoládovými lístky nebo houbičkami ze sněhové hmoty.
Na italské vánoční hostině nesmí chybět panettone, sladká pochoutka s rozinkami a kandovaným ovocem, která tak trochu připomíná naši vánočku.
Foto: Vánoční kuchařka pro dceru
Klikněte si pro recept: Panettone
V Jižní Americe se konají bujaré oslavy Vánoc. Místní si potrpí na bohatě prostřený stůl. Nesmí na něm chybět opět nadívaná krůta, šunka, neloupaná rýže a ovoce a zelenina. Můžete doma vyzkoušet jednu typickou americkou specialitu - glazovanou šunku.
Foto: Gurmet
Klikněte si pro recept: Glazovaná šunka
Také v Africe se slaví Vánoce. Zejména v jižní části. Místní tam o Vánocích jedí většinou národní jídla. Například v Ghaně je to polévka z ibišku.
Na vánočním stole v Rusku nechybí vareniky, což jsou slané plněné taštičky z kynutého těsta. Tradiční je také pšeničný nákyp s mandlemi, rozinkami, mákem, švestkami a cukrem.
Vánoce v Austrálii na vlastní kůži: uprostřed léta a v plavkách!
Osmatřicetiletá učitelka angličtiny Mirka zažila Vánoce v Austrálii, kde je v prosinci hodně horko. „Na Evropana působí velmi zvláštně, když je venku až 35 stupňů a přitom všude v nazdobených ulicích zní koledy,“ vzpomíná Mirka. „Vánoce se tu slaví 25. prosince. Australané se neobejdou bez vánočních stromků, Santa Clause a koled. Vzhledem k ročnímu období se ale vzdali tradičních jídel, jako je pečený krocan nebo pudink, a místo toho uspořádají barbeque na zahradě nebo se všichni přemístí na pláž a udělají si piknik. Přednost tak dostanou různé druhy salátů, dezerty a ovoce.“
A ještě se můžete otestovat, jak jste na tom s vánočními znalostmi:
Mohlo by vás taky zajímat: