Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

Raw vánoční cukroví: Je lepší, než si myslíte

Je zdravější než to klasické, ale o nic méně chutné. A navíc ušetříte za energii, protože se nepeče.
Vydáno: 15.12.2018
Raw vánoční cukroví: Je lepší, než si myslíte
Autor: thisrawsomeveganlife.com a Vařte zdravě jako my Raw vánoční cukroví: Je lepší, než si myslíte
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Nepečené cukroví je o Vánocích velice vděčné, protože je rychlé, jednoduché a nepotřebujete na něj moc ingrediencí. Raw cukroví se také nepeče, ale oproti klasice je mnohem zdravější. Nejen díky použitým surovinám, ale i proto, že raw cukroví je hodně hutné, takže ho na posezení sníte mnohem méně.

Raw znamená syrová nebo také živá strava. Suroviny, které se do jídla dávají, nesmí projít žádnou tepelnou úpravou nad 42 °C. Takže když budete chtít připravovat vánoční raw cukroví, skvěle využijete všechny druhy oříšků a semínek a také sušené ovoce, které díky přítomnému tuku jemně sníží glykemický index. Naopak nebudete potřebovat žádný cukr nebo mléko.

Přidat do cukroví můžete také koření, jako je zázvor, vanilka, skořice či bylinky, například máta.

Máte-li vyšší hladinu cholesterolu, určitě vás také potěší, že raw verze cukroví ho ukrývá nulové množství. Navíc v něm najdete vitamin C, cenné enzymy a minerální látky obsažené v oříšcích a sušeném ovoci. Pokud byste do směsi zapracovali například para ořechy, ve 20 gramech této olejnaté plodiny zkonzumujete 100 % doporučené denní dávky selenu.

I kdyby vás raw strava dosud neoslovila, některé sladkosti stojí za to ochutnat. Možná se u vás doma stanou vánočním hitem.

Mandlovo-kakaová kolečka s krémem

IMG_3231 Foto:

                                                          Foto: thisrawsomeveganlife.com

Co budete potřebovat:

Na kolečka:

• 1 hrnek mandlí

• 1 hrnek sušených datlí bez pecek předem namočených ve vodě

• 2 vrchovaté lžíce kakaového prášku

• 1 lžičku vanilkového extraktu

Na krém:

• 1 hrnek sušených datlí bez pecek

• 2 lžíce maca prášku (viz tip na konci receptu)

• himálajskou růžovou sůl (pro chuť)

• asi 3/4 hrnku vody

Na ozdobení:

půlky ořechů nebo mandlí

 

1. Mandle rozsekejte v robotu na prášek, přidejte datle, kakao a vanilkový extrakt a znovu rozsekejte, až se ingredience spojí. Hmotu natlačte prsty do vhodné obdélníkové nebo čtvercové formy vyložené papírem na pečení (nebo hlubšího plechu) a dejte do lednice.

2. Mezitím připravte krém. V misce našlehejte rozmixované sušené datle s maca práškem a vodou, až vznikne nadýchaný krém (pokud je tužší, přidejte ještě trochu vody). Lehce ho dochuťte růžovou solí a dejte na 2 hodiny do lednice.

3. Ze ztuhlé hmoty ve formě vykrojte formičkou kolečka, na každé dejte lžičku krému a přidejte půlku ořechu nebo mandli. Hotová kolečka nechte nejméně několik hodin, nejlépe přes noc, odležet v lednici.

 

TIP: Maca peruánská je bulva rostliny z vysokých And obsahující řadu cenných složek. Dnes je populárním peruánským zdrojem energie a vitality. U nás je běžně k sehnání (například v lékárnách nebo v prodejnách zdravé výživy) ve formě prášku nebo extraktu.

 

Dokonalé ořechové kuličky

IMG_3645 Foto:

                                                              Foto: thisrawsomeveganlife.com

Co budete potřebovat:

• 1 hrnek vlašských ořechů

• 1/2 hrnku ovesných vloček

• 1 a 1/2 hrnku sušených datlí bez pecek předem namočených ve vodě

• 2 lžíce karobového prášku

• špetku soli a trochu vanilkového extraktu

Na obalení:

strouhaný kokos, karobový prášek a chia semínka

 

1. Vlašské ořechy, vločky a karobový prášek rozsekejte společně v robotu. Přidejte datle, sůl a vanilku a znovu rozsekejte, až vznikne kompaktní hmota. Pokud se drobí a je příliš suchá, přidejte ještě trochu datlí nebo případně lžíci kokosového oleje.

2. Hmotu rozdělte na menší kousky, vytvarujte z nich v dlaních kuličky a obalte je v kokosu, karobu nebo chia semínkách.

 

Čokoládovo-kokosové tyčinky

Raw čokoládovo-kokosové tyčinky Foto:

                                                                       Foto: Vařte zdravě jako my

Klikněte si pro recept: Čokoládovo-kokosové tyčinky

 

Mátovo-čokoládové bochánky

IMG_6033 Foto:                                                                 Foto: thisrawsomeveganlife.com

Co budete potřebovat:

• 1/3 hrnku kokosových vloček

• 1/3 hrnku kešu ořechů (nesolených)

• 1–2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

• 2–3 lžíce medu nebo agávového sirupu

• 1 lžičku peprmintového extraktu

• špetku soli

Na polevu:

• 1–2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

• 1/3 hrnku kakaového prášku

• 4–5 lžic agávového nebo javorového sirupu

• špetku soli

• 1/4 lžičky mleté skořice a kajenského pepře

 

1. Kokosové vločky rozmixujte s kešu ořechy, kokosovým olejem, sirupem, peprmintovým extraktem a špetkou soli na hladkou hmotu. Rozdělte ji na malé kousky, vytvarujte z nich malé kuličky a rozmáčkněte je do placiček. Rozložte je na tácek pokrytý papírem na pečení a dejte asi na 30 minut do lednice.

2. Mezitím připravte polevu. Kokosový olej rozmixujte s kakaem, sirupem a špetkou soli na hladký krém a přidejte do něj trochu mleté skořice a kajenského pepře.

3. Každou vychlazenou placičku namočte do připravené polevy a nechte zaschnout.

 

 

Článek je zařazen v: cukroví, raw, Vánoce
Reklama