Raw vánoční cukroví: Je lepší, než si myslíte

Raw cukroví je zdravější než to klasické, ale o nic méně chutné. A navíc ušetříte za energii, protože se nepeče.

Nepečené cukroví je o Vánocích velice vděčné, protože je rychlé, jednoduché a nepotřebujete na něj moc ingrediencí. Raw cukroví se také nepeče, ale oproti klasice je mnohem zdravější. Nejen díky použitým surovinám, ale i proto, že raw cukroví je hodně hutné, takže ho na posezení sníte mnohem méně.

Raw znamená syrová nebo také živá strava. Suroviny, které se do jídla dávají, nesmějí projít žádnou tepelnou úpravou nad 42 °C. Takže když budete chtít připravovat vánoční raw cukroví, skvěle využijete všechny druhy oříšků a semínek a také sušené ovoce, které díky přítomnému tuku jemně sníží glykemický index. Naopak nebudete potřebovat žádný cukr nebo mléko.

Přidat do cukroví můžete také koření, jako je zázvor, vanilka, skořice či bylinky, například máta.

Máte-li vyšší hladinu cholesterolu, určitě vás také potěší, že raw verze cukroví ho ukrývá nulové množství. Navíc v něm najdete vitamin C, cenné enzymy a minerální látky obsažené v oříšcích a sušeném ovoci. Pokud byste do směsi zapracovali například para ořechy, ve 20 gramech této olejnaté plodiny zkonzumujete 100 % doporučené denní dávky selenu.

I kdyby vás raw strava dosud neoslovila, některé sladkosti stojí za to ochutnat. Možná se u vás doma stanou vánočním hitem.

Mandlovo-kakaová kolečka s krémem

Foto: thisrawsomeveganlife.com

Co budete potřebovat:

Na kolečka:

• 1 hrnek mandlí

• 1 hrnek sušených datlí bez pecek předem namočených ve vodě

• 2 vrchovaté lžíce kakaového prášku

• 1 lžičku vanilkového extraktu

Na krém:

• 1 hrnek sušených datlí bez pecek

• 2 lžíce maca prášku (viz tip na konci receptu)

• himálajskou růžovou sůl (pro chuť)

• asi 3/4 hrnku vody

Na ozdobení:

půlky ořechů nebo mandlí

1. Mandle rozsekejte v robotu na prášek, přidejte datle, kakao a vanilkový extrakt a znovu rozsekejte, až se ingredience spojí. Hmotu natlačte prsty do vhodné obdélníkové nebo čtvercové formy vyložené papírem na pečení (nebo hlubšího plechu) a dejte do lednice.

2. Mezitím připravte krém. V misce našlehejte rozmixované sušené datle s maca práškem a vodou, až vznikne nadýchaný krém (pokud je tužší, přidejte ještě trochu vody). Lehce ho dochuťte růžovou solí a dejte na 2 hodiny do lednice.

3. Ze ztuhlé hmoty ve formě vykrojte formičkou kolečka, na každé dejte lžičku krému a přidejte půlku ořechu nebo mandli. Hotová kolečka nechte nejméně několik hodin, nejlépe přes noc, odležet v lednici.

TIP: Maca peruánská je bulva rostliny z vysokých And obsahující řadu cenných složek. Dnes je populárním peruánským zdrojem energie a vitality. U nás je běžně k sehnání (například v lékárnách nebo v prodejnách zdravé výživy) ve formě prášku nebo extraktu.

Dokonalé ořechové kuličky

Foto: thisrawsomeveganlife.com

Co budete potřebovat:

• 1 hrnek vlašských ořechů

• 1/2 hrnku ovesných vloček

• 1 a 1/2 hrnku sušených datlí bez pecek předem namočených ve vodě

• 2 lžíce karobového prášku

• špetku soli a trochu vanilkového extraktu

Na obalení:

strouhaný kokos, karobový prášek a chia semínka

1. Vlašské ořechy, vločky a karobový prášek rozsekejte společně v robotu. Přidejte datle, sůl a vanilku a znovu rozsekejte, až vznikne kompaktní hmota. Pokud se drobí a je příliš suchá, přidejte ještě trochu datlí nebo případně lžíci kokosového oleje.

2. Hmotu rozdělte na menší kousky, vytvarujte z nich v dlaních kuličky a obalte je v kokosu, karobu nebo chia semínkách.

Čokoládovo-kokosové tyčinky

Foto: Vařte zdravě jako my

Klikněte si pro recept: Čokoládovo-kokosové tyčinky

Mátovo-čokoládové bochánky

Foto: thisrawsomeveganlife.com

Co budete potřebovat:

• 1/3 hrnku kokosových vloček

• 1/3 hrnku kešu ořechů (nesolených)

• 1–2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

• 2–3 lžíce medu nebo agávového sirupu

• 1 lžičku peprmintového extraktu

• špetku soli

Na polevu:

• 1–2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

• 1/3 hrnku kakaového prášku

• 4–5 lžic agávového nebo javorového sirupu

• špetku soli

• 1/4 lžičky mleté skořice a kajenského pepře

1. Kokosové vločky rozmixujte s kešu ořechy, kokosovým olejem, sirupem, peprmintovým extraktem a špetkou soli na hladkou hmotu. Rozdělte ji na malé kousky, vytvarujte z nich malé kuličky a rozmáčkněte je do placiček. Rozložte je na tácek pokrytý papírem na pečení a dejte asi na 30 minut do lednice.

2. Mezitím připravte polevu. Kokosový olej rozmixujte s kakaem, sirupem a špetkou soli na hladký krém a přidejte do něj trochu mleté skořice a kajenského pepře.

3. Každou vychlazenou placičku namočte do připravené polevy a nechte zaschnout.

Připravila: Anna Kopečková


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.