Velikonoční sladkosti trochu jinak a zdravěji: s japonským čajem Matcha
Není barva, která by se k jaru hodila víc než zelená. Zpestřete si letos velikonoční stůl netradičními a o kapku zdravějšími sladkostmi, v nichž důležitou roli hraje zelený japonský prášek Matcha. Zkuste trochu jinou bábovku nebo nepečený dort. A ti zkušenější se mohou pustit do makronek.
Matcha je 100% zelený mletý čaj z Japonska, který se řadí mezi tzv. superpotraviny a právem se začíná těšit stále větší přízni nejen mezi lidmi, kteří vyznávají zdravý životní styl. Jasně zelený prášek neobsahuje umělá barviva, přísady ani konzervační látky.
Ze zeleného prášku se připravuje nejen lahodný a velmi zdravý nápoj. Řada využití se nabízí i v mnoha receptech na různé moučníky nebo zmrzliny, kterým Matcha Tea dodá krásnou barvu, chuť, aroma a také antioxidační účinky, které se ani tepelnou úpravou neztrácejí.
Matcha Tea bábovka
Co budete potřebovat:
- 2/3 hrnku cukru
- 1/2 hrnku změklého másla + na vymazání formy
- 2 velká vejce
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 lžičku zeleného čaje Matcha Tea
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Postup:
1. V míse vyšleháme cukr s máslem a postupně zašleháme vajíčka.
2. V další míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a Matcha Tea, tuto směs přisypeme do mísy s vaječnou směsí a dobře promícháme.
3. Připravené těsto nalijeme do máslem vymazané formy (můžeme použít klasickou kulatou nebo podlouhlou, tzv. srnčí hřbet), dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 30–40 minut dozlatova. Že je bábovka hotová, poznáme pomocí špejle, kterou zapíchneme doprostřed těsta. Pokud zůstane špejle po vytažení suchá a čistá, bábovku vyndáme z trouby a po prochladnutí ji opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Nepečený MatchaTea dort
Co budete potřebovat:
- 2 kelímky zakysané smetany
- 6 g zeleného čaje Matcha Tea
- 2 sáčky vanilkového cukru
- pudink uvařený ze dvou sáčků (vanilkový nebo mandlový)
- 1 balení sušenek
- čokoládu a malá vajíčka na ozdobu
Postup:
Připravíme si dortovou formu a na její dno naskládáme sušenky.
Ve větší míse vyšleháme zakysanou smetanu s cukrem, Matcha Tea a vychladlým pudinkem. Směs nalijeme na sušenky a necháme několik hodin ztuhnout v chladu.
Dort dozdobíme podle toho, co máme rádi. Můžeme použít například rozehřátou čokoládu a barevná vajíčka z cukru nebo marcipánu.
Matcha Tea makronky
Co budete potřebovat:
- 115 g mandlové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 polévkovou lžíci zeleného čaje Matcha Tea
- 3 vaječné bílky
- 30 g krupicového cukru
Na náplň:
- 125 g mascarpone
- 25 g smetany ke šlehání
- 1 menší lžíci hnědého cukru
Postup:
1. Mandlovou mouku smícháme s moučkovým cukrem a Matcha Tea a důkladně přesejeme přes síto, aby v ní nebyly žádné hrudky.
2. Z bílků pokojové teploty vyšleháme pevný sníh a postupně k němu přisypeme 30 g krupicového cukru. Šleháme tak dlouho, dokud sníh není opravdu tuhý. Do sněhu přisypeme zhruba jednu třetinu zelené směsi a důkladně smícháme. Postup opakujeme i se zbývajícími dvěma třetinami. Mícháme tak dlouho, dokud nedocílíme lesklé a hladké směsi bez bublinek.
3. Směsí naplníme zdobicí sáček a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme kolečka o velikosti zhruba 2,5 cm a propícháme párátkem všechny případné vzduchové bubliny v těstě.
4. Makronky necháme schnout alespoň půl hodiny a poté je vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme 10–15 minut.
5. Během pečení si připravíme náplň. Mascarpone lehce vyšleháme s cukrem. Smetanu také vyšleháme, vmícháme do mascarpone a tímto krémem makronky slepíme po dvou k sobě.
-ak-
Mohlo by vás taky zajímat: