Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Velikonoční sladkosti trochu jinak a zdravěji: s japonským čajem Matcha

Není barva, která by se k jaru hodila víc než zelená. Zpestřete si letos velikonoční stůl netradičními a o kapku zdravějšími sladkostmi, v nichž důležitou roli hraje zelený japonský prášek Matcha. Zkuste trochu jinou bábovku nebo nepečený dort. A ti zkušenější se mohou pustit do makronek.
Vydáno: 13.04.2017
Na Velikonoce stylově - do zelena
Na Velikonoce stylově - do zelena
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Matcha je 100% zelený mletý čaj z Japonska, který se řadí mezi tzv. superpotraviny a právem se začíná těšit stále větší přízni nejen mezi lidmi, kteří vyznávají zdravý životní styl. Jasně zelený prášek neobsahuje umělá barviva, přísady ani konzervační látky.

Ze zeleného prášku se připravuje nejen lahodný a velmi zdravý nápoj. Řada využití se nabízí i v mnoha receptech na různé moučníky nebo zmrzliny, kterým Matcha Tea dodá krásnou barvu, chuť, aroma a také antioxidační účinky, které se ani tepelnou úpravou neztrácejí.

Matcha Tea bábovka

matchatea-cz-velikonoce_babovka Foto:

Co budete potřebovat:

  • 2/3 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku změklého másla + na vymazání formy
  • 2 velká vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 lžičku zeleného čaje Matcha Tea
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Postup:

1. V míse vyšleháme cukr s máslem a postupně zašleháme vajíčka.

2. V další míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a Matcha Tea, tuto směs přisypeme do mísy s vaječnou směsí a dobře promícháme.

3. Připravené těsto nalijeme do máslem vymazané formy (můžeme použít klasickou kulatou nebo podlouhlou, tzv. srnčí hřbet), dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 30–40 minut dozlatova. Že je bábovka hotová, poznáme pomocí špejle, kterou zapíchneme doprostřed těsta. Pokud zůstane špejle po vytažení suchá a čistá, bábovku vyndáme z trouby a po prochladnutí ji opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

 

Nepečený MatchaTea dort

matchatea-cz-velikonoce_dort Foto:

Co budete potřebovat:

  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 6 g zeleného čaje Matcha Tea
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • pudink uvařený ze dvou sáčků (vanilkový nebo mandlový)
  • 1 balení sušenek
  • čokoládu a malá vajíčka na ozdobu

Postup:

Připravíme si dortovou formu a na její dno naskládáme sušenky.

Ve větší míse vyšleháme zakysanou smetanu s cukrem, Matcha Tea a vychladlým pudinkem. Směs nalijeme na sušenky a necháme několik hodin ztuhnout v chladu.

Dort dozdobíme podle toho, co máme rádi. Můžeme použít například rozehřátou čokoládu a barevná vajíčka z cukru nebo marcipánu.

Matcha Tea makronky

matchatea-cz-velikonoce_makronky Foto:

Co budete potřebovat:

  • 115 g mandlové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 polévkovou lžíci zeleného čaje Matcha Tea
  • 3 vaječné bílky
  • 30 g krupicového cukru

Na náplň:

  • 125 g mascarpone
  • 25 g smetany ke šlehání
  • 1 menší lžíci hnědého cukru

Postup:

1. Mandlovou mouku smícháme s moučkovým cukrem a Matcha Tea a důkladně přesejeme přes síto, aby v ní nebyly žádné hrudky.

2. Z bílků pokojové teploty vyšleháme pevný sníh a postupně k němu přisypeme 30 g krupicového cukru. Šleháme tak dlouho, dokud sníh není opravdu tuhý. Do sněhu přisypeme zhruba jednu třetinu zelené směsi a důkladně smícháme. Postup opakujeme i se zbývajícími dvěma třetinami. Mícháme tak dlouho, dokud nedocílíme lesklé a hladké směsi bez bublinek.

3. Směsí naplníme zdobicí sáček a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme kolečka o velikosti zhruba 2,5 cm a propícháme párátkem všechny případné vzduchové bubliny v těstě.

4. Makronky necháme schnout alespoň půl hodiny a poté je vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme 10–15 minut.

5. Během pečení si připravíme náplň. Mascarpone lehce vyšleháme s cukrem. Smetanu také vyšleháme, vmícháme do mascarpone a tímto krémem makronky slepíme po dvou k sobě.

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

10 důvodů, proč pít zelený čaj

Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů, na kterých byste si vůbec mohli kdy pochutnat. Nezáleží na tom, zda tento čaj pijete jako každodenní dávku energie, jako uklidnění vašeho hektického dne nebo prostě proto, že skvěle chutná - zelený čaj má za všech okolností skvělý vliv na vaše zdraví. Podívejme se tedy na 10 důvodů, proč si dát každý den právě šálek zeleného čaje.

Dodává vám energii

10 důvodů, proč pít zelený čaj 1

Hlavní účinnou složkou v zeleném čaji je kofein. Neobsahuje ale tolik kofeinu jako například káva, přesto má dostatek na to, aby vás během dne udržil čilé bez těch těkavých reakcí, které jsou obvykle spojovány s nadměrným množstvím kofeinu.
Pití pár šálků zeleného čaje denně vás tedy určitě vyzbrojí energií na celý den.

TOP 10 čajů, které by vám doma neměly chybět

Zelený čaj

top čaje - zelený

Rozhodně není překvapením, že začínáme náš seznam právě jím, protože je nejspíše nejzdravějším na světě. I když samozřejmě co člověk, to názor.

 

Zelený čaj obsahuje mnoho živin, jakými jsou např. antioxidanty, které chrání naše buňky před poškozením. Nejsilnějším z nich je Epigallocatechin Gallate. Jeho účinky jsou spojovány s léčbou některých nemocí. V zeleném čaji je také aminokyselina L-theanin, která je známá zlepšováním funkcí mozku. Nechybí ani kofein, jenž stimuluje naši fyzickou výkonnost a udržuje nás bdělé. Další výhodou je obsah katechinů, které dokážou snížit riziko infekcí a bakterií a současně dokážou tlumit aktivitu virů.

Dezerty k snídani: 4 sladké a zdravé recepty, po kterých nepřiberete

Dezerty k snídani Foto:

Máte rádi sladké dezerty? Tak si je dejte. K snídani! Je i vědecky dokázáno, že když chcete hubnout a zároveň vás honí mlsná, je nejlepší doba, kdy si dát něco sladkého, právě ráno. V tu dobu pracuje metabolismus naplno, takže sladký hřích dokáže celkem rychle spálit. Jasně, zdravá snídaně by měla obsahovat spoustu bílkovin a zdravých sacharidů. Ale proč je do sebe nedostat v delikatesní formě?

Máme pro vás dobroty, které vás po ránu nabijí zdravou energií a spoustou bílkovin. A hlavně si skvěle pochutnáte!

Karamelizovaný ananas s jogurtem

karamelizovaný ananas s jogurtem

Miska téhle laskominy vám dodá 7 gramů bílkovin a dvě třetiny doporučené denní dávky vitamínu C.

 

Co budete potřebovat (na 4 porce):

• 1 lžíci kokosového oleje

• 1 lžíci hnědého cukru

• 2 hrnky čerstvého nakrájeného ananasu

• 1/2 lžičky mleté skořice

• 2 hrnky dobrého bílého jogurtu s nižším obsahem tuku

• 2 lžíce medu (lze vynechat)

• 4 lžíce strouhaného kokosu

 

1. V pánvi rozehřejte kokosový olej nebo máslo, přisypte cukr a povařte 5 minut, až vznikne karamel.

2. Přidejte kousky ananasu a skořici, promíchejte a povařte dalších asi 5 minut, dokud ananas nezměkne. Odstavte z ohně a nechte lehce vychladnout.

3.Jogurt rozdělte do čtyř misek, přidejte ananas a každou porci pokapejte medem a posypte kokosem.

 

1 porce obsahuje: 194 kcal, 5.2 g tuku, 33.2 g sacharidů, 7 g bílkovin

 

 


Článek je zařazen v: Velikonoce, bábovka, zelený čaj, makronky, nepečený dort, bez mouky, matcha, matcha tea, zdravý dort
Reklama