22. listopadu 2016 07:00
Martina ČerňanskáVíte, kde se vzala káva a jak ji nejlépe vychutnat v pohodlí domova?
Pití kávy je pro nás každodenním rituálem, který doprovází příjemné chvíle našeho života. Moment s voňavým šálkem kávy nám dává možnost prostě si oddychnout od práce, odpočívat při knížce či v okruhu svých nejlepších přátel. Víte vlastně, odkud se káva vzala a jak ji nejlépe vychutnat?
Nejstarší zmínka o kávě pochází z 9. století z Etiopie a Keni, na jejichž území rostou kávovníkové keře dodnes. O objevení této rostliny vypovídají četné legendy, které se odehrávají v dálném Orientu. Legenda praví, že arabský pastevec jménem Kaldi pásl své kozy v jemenských horách. Jelikož se pastviny táhly až za obzor, pastevec jim každý den dopřával jiná místa k pastvě. Jednoho dne kozy spásly zvláštní červené plody z neznámých keřů, po kterých pak skákaly a dováděly mnohem déle než jindy. Tato příhoda se brzy dostala do nedalekého kláštera, kde místní řeholníci červené bobulky sesbírali a začali z nich vařit nápoj, který je udržel déle vzhůru při jejich nočních modlitbách. Jelikož viděli v bobulích pozitivní účinky, začali se jimi zásobovat. Aby se jim bobule nezkazily, uchovávali je sušením nad ohněm. Jednoho dne při „nešťastné“ náhodě jim várka bobulí do ohně spadla. Řeholníci se velmi podivovali, proč zuhelnatělé boby tak lahodně voní. Tedy je z popela posbírali, pomleli a připravili kávu v té podobě, jak ji my nyní důvěrně známe.
Kavárna, která změnila myšlení lidstva
První zmínky o přípravě kávy se datují kolem 15. století. V té době byla v Istanbulu otevřena úplně první kavárna na světě. Právě díky ní i dalším, které postupně vznikaly, se káva stala velmi oblíbeným a hojně vyhledávaným nápojem. Lidé si vůni kávy a její účinky tak oblíbili, že začali zakládat kávovníkové plantáže, které jim zajišťovaly pravidelný přísun tohoto „černého zlata“. Byl to právě arabský národ, který udělal z přípravy a pití kávy dokonalý rituál.
V té době její pěstitelé pochopili, že se káva stává výborným obchodním artiklem vedle koření a čaje, a začalo ji vyvážet do všech částí starého kontinentu. Slavnémořeplavecké Holandsko začíná díky dobrodružným cestám po mořích kávu vyvážet ven z evropského kontinentu do míst, kde se bude kávovníku dobře dařit. Zakládají plantáže na ostrově Cejlon, v Indii a později téměř v celé Indonésii. Kávovník doputoval i na území Jižní Ameriky, kde se jeho pěstování natolik rozšířilo, že tyto jihoamerické země ovládly světový trh s kávou. Káva od té doby začala vládnout světu. V té době byla dokonce natolik milována, že za poničení rostliny hrozil trest smrti.
Arabica či Robusta?
S těmito dvěma názvy se za svůj život setkal každý milovník kávy. Avšak dokážete bez okolků určit, jaký je mezi nimi rozdíl? Zatímco jsou u Robusty nižší nároky na pěstování, je mnohem více odolná a plodí již po 2 až 3 letech, u kávovníku Arabica se na první sklizeň čeká téměř 6 let. Káva z keře Arabica tvoří v současné době asi 75 procent celosvětové produkce kávy. Úroda se češe výhradně ručně výběrovým sbíráním. Káva Arabica má i přes menší obsah kofeinu (cca 1,5%) velmi jemnou, aromatickou a lahodnou chuť.
Oproti tomu, kávovník Robusta má až o polovinu vyšší podíl kofeinu v zrnu než Arabica. Chuť připravené kávy z Robusty je nezaměnitelná a díky své velmi nahořklé chuti ji rozpozná i laik. Většina kávových směsí je především kombinací obou káv. Pokud si chcete vychutnat ten pravý požitek z kávy, vždy dávejte přednost zrnkové kávě před instantní, která je domnělou náhradou chuti čerstvé aromatické kávy. Instantní káva se zjednodušeně vyrábí tak, že z uvařené kávy se odpařením vodou získává granulát, který má nahradit lahodnou chuť čerstvé kávy. Věřte nebo ne, rozdíl mezi čerstvou zrnkovou kávou a instantní je opravdu markantní. Kávu si vždy vychutnávejte čerstvou, nejlépe čerstvě umletou. Díky tomu vychutnáte maximální chuť jemně nakyslých kávových zrn z divokých kávových plantáží.
Chuť čerstvě umleté kávy
Pokud si chcete šálek kávy užít v pohodlí svého domova a nechce se vám pokaždé běžet do kavárny, i to je možné. Ale musíte se pro začátek vybavit alespoň základními "nástroji".
French press
Nejjednoduší způsob, jak si doma dopřát dobrou kávu, je za použití french pressu. Ten seženete jak ve specializovaných obchodech, tak ale i v běžných domácích potřebách. Hledejte ho v blízkosti konvic na čaje. Seženete ho od cca 300 Kč. Samozřejmě lze koupit i mnohem dražší a designové – ty se hodí pro ty, kteří již vědí, že takto připravená káva je pro ně ta pravá, anebo poslouží jako skvělý dárek pro všechny milovníky kávy (na obr. vpravo je French press Bodum CHAMBORD za 1045 Kč).
Použití je vícenež snadné – nasypete do french pressu odměřenou dávku kávy (namletou nahrubo a ideálně těsně před zalitím), zalijete horkou vodou, přiklopíte a po pár minutách stlačíte.
A bonus navíc? French press využijete i při přípravě sypaného čaje. Díky hustému sítku zůstane po stlačení čaj na dně.
Chemex
Příprava kávy v chemexu nepatří mezi ty nejznámější, ale rozhodně stojí za povšimnutí. Chemex je skleněná nádoba podobná váze, kónického vzhledu, někdy dozdobená např. bambusem.Tato příprava kávy je pomalejší a hodí se skvěle na vychutnání kávy o víkendu nebo při posezení s přáteli.
Chemex seženete ve specializovaných obchodech, ale i kavárnách, kde prodávají doplňkový sortiment (tento na obrázku vlevo je stojí cca 1390 Kč). K němu už jsou pak zapotřebí pouze papírové kulaté filtry a dobrá káva.
A jak na to? Kulatý filtr složte do tvaru trychtýře, nasypejte do něj příslušné množství kávy a zalévejte. Nejdříve pouze maličko a chvilku počkejte – káva se krásně rozvoní. Poté pomalu přilévejte, vždy počkejte, až káva "dokape" a pokračujte. Poté filtr vyndejte a můžete servírovat. Pomalá metoda přípravy překapáváním zaručuje fenomenální konečný výsledek, a to čistý a bohatý šálek kávy s plným tělem.
Kávovar
Pokud již víte, že bez dobré kávy jednoduše nemůžete být ani doma, je nejvyšší čas zainvestovat do kvalitního kávovaru. Na trhu jich je opravdu mnoho, ale jelikož už se jedná o vyšší částku, vybírejte pečlivě. Nedá se říci, že čím dražší, tím lepší, ale obecně platí, že kávovar za 3000 Kč vám toho nabídne opravdu méně než ten 5x dražší. A protože, když se řekne káva, vybaví se kdekomu Itálie, není od věci, že právě šikovné ručičky z této slunné země vyrábějí ty nejlepší kávovary. Zkuste třeba ty od Saeco. Existuje několik modelů a i ty z nejzákladnější řady jsou velmi kvalitní (na obr. model z vyšší řady Saeco Incanto). Mají natolik šetrnou technologii patentovaného keramického mlýnku, že kávová zrna nikdy nepřepálí a káva je vždy krásně voňavá.
2 miliardy šálků kávy denně
Káva se za těch několik století stala natolik úspěšnou, že na více než 25 milionech rodinných farem v 80 zemích světa roste na 15 miliard kávovníků. Díky této úrodě se každý den vypije na 2 miliardy šálků kávy, což je důkazem, jak je káva velmi důležitým artiklem našich životů. Pijeme ji s kapkou mléka, mléčnou pěnou, bez mléka, přidáváme do ní cukr, mícháme s likéry a jinými druhy alkoholu. Ať už ji pijeme s čímkoliv, šálek nám dává momenty štěstí a odpočinku, které s ní prožíváme. Proto ji tolik, milujeme. A co vy?