Recepty na dostupnou exotiku v podání šéfa Pohlreicha
Šéfovo menu tentokrát začíná tak trochu od konce, tedy přípravou sladké tečky. Proč? Z praktických důvodů. Naučte se jižanské smažené kuřátko s avokádovým salátem, rajčaty a červenou cibulkou, panenku zabalenou ve slanině s omáčkou z anglické hořčice, chucuchku i dva drinky.
Slovo šéfkuchaře na začátek: "Celé menu je docela rychlé, proto se skvěle hodí pro vaření a grilování venku. Vy máte čas i na své hosty a nestojíte celý den u sporáku. Vše o pořadu Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! najdete na webu TADY
Jsou dvě věci, které se ale určitě vyplatí připravit dopředu. Je to kupodivu dezert, respektive marináda na ananas, který pak už jenom ogriluju. A druhá věc je těsto na zeleninovou přílohu, které musí chvilku kynout."
Teď můžete začít:-)
MARINOVANÝ ANANAS S VANILKOVOU ZMRZLINOU
Suroviny:
1 zralý ananaskvalitní vanilková zmrzlinašťáva ze tří limetekšťáva ze dvou pomerančů4 lžíce třtinového cukruchilli papričkakoriandrsůl
Postup:
Ananas oloupeme a nakrájíme na plátky. Jeden plátek na jednu porci.
V míse smícháme šťávu ze tří limetek, třtinový cukr a šťávu ze dvou pomerančů. Přidáme nasekanou chilli papričku, čerstvý koriandr a špetku soli. Do marinády položíme plátky ananasu a necháme hodinu odležet.
Poté ananas ogrilujeme a servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.
CHUCUCHKA
Suroviny:
listové těsto1/2 cibule3 stroužky česnekucuketalilekčervená paprika2 lžíce rajského protlakuvejceoreganobobkový listrozmarýntymiánolivový olejsůl, pepř
Salsa verde
Suroviny:
směs zelených bylinekstroužek česnekucitronová šťávaolivový olejsůl, pepř
Postup:
V pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme nasekanou cibuli a česnek. Do pánve nakrájíme na kostičky červenou papriku, lilek a cuketu. Necháme chvíli orestovat doměkka, ochutíme solí, pepřem a čerstvým oreganem, bobkovým listem, rozmarýnem a tymiánem.
Přidáme dvě lžíce rajského protlaku, směs stáhneme z ohně a připravíme listové těsto. Těsto rozválíme, potřeme našlehaným vejcem a doprostřed dáme orestovanou zeleninu. Těsto překlopíme, dobře upevníme spoje, vršek ještě potřeme vajíčkem a dáme upéct na gril dozlatova.
Mezitím připravíme zelenou omáčku – salsa verde. Nasekáme bylinky podle libosti (bazalku, oregano, pažitku, mátu...), smícháme s olivovým olejem, osolíme a opepříme, přidáme stroužek nasekaného česneku a na závěr zakápneme citronovou šťávou.
Chucuchku sundáme z grilu a podáváme se salsou verde.
PANENKA SE SLANINOU A OMÁČKOU Z ANGLICKÉ HOŘČICE
Suroviny:
2 vepřové panenkyplátky slaninyčervená paprikačervená cibuleolivový olejsůl, pepř
Omáčka z anglické hořčice
Suroviny:
2 žloutkybílý vinný ocetrostlinný olejolivový olejworcesteranglická hořčicezakysaná smetanasůl, pepř
Postup:
Panenky nakrájíme na kousky, každý o váze cca 50 g. Kousky masa zabalíme do slaniny, osolíme a opepříme a spolu s kousky červené papriky a červené cibule napícháme na špejle. Špízy dáme na rozpálený gril, který potřeme kouskem špeku a necháme grilovat.
Mezitím připravíme omáčku – dva žloutky prošleháme s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme, pomalu přiléváme rostlinný olej a šleháme až do krémovité konzistence. Na závěr přidáme kapku olivového oleje, prošleháme. Do této domácí majonézy přidáme kapku worcesteru, lžičku anglické hořčice a lžíci zakysané smetany.
Ogrilované špízy servírujeme s omáčkou z anglické hořčice.
JIŽANSKÉ SMAŽENÉ KUŘE
Suroviny:
vykostěné kuřesladká paprikacajenský pepřdijonská hořčice1 dl kefíruhladká moukačerstvá bazalkarostlinný olejsůl, pepř
Postup:
Kuře nakrájíme na stejně velké kousky. V míse smícháme špetku sladké papriky, cajenského pepře, přidáme sůl a pepř, lžičku hořčice, kapku kefíru a ve směsi promícháme kuřecí kousky. Potom kousky vyndáme a obalíme v mouce, kterou dochutíme špetkou sladké papriky, cajenského i černého pepře a soli.
V pánvi rozpálíme rostlinný olej. Kuřecí maso zprudka osmažíme dozlatova.
Osmažené kousky necháme okapat na papírové utěrce a můžeme podávat ozdobené čerstvou bazalkou.
SALÁT Z AVOKÁDA S RAJČATY A ČERVENOU CIBULÍ
Suroviny:
4 rajčatazralé avokádohrst konzervované cizrnyhrst černých olivčervená cibulekerblíklistová petrželbazalkabílý vinný ocet2 lžíce dijonské hořčicechardonnay ocetlžička medu1 dl sekturostlinný olejolivový olejsůl, pepř
Postup:
Rajčata nakrájíme na plátky a rozložíme je na talíř. Osolíme a opepříme. V míse smícháme na kostičky nakrájené avokádo, cizrnu, pár černých oliv a nasekanou červenou cibulku. Přidáme nasekaný kerblík, listovou petržel a bazalku. Zakápneme olivovým olejem a bílým vinným octem. Promícháme a směs dáme na rajčata.
V míse prošleháme dvě lžíce hořčice, kapku chardonnay octa, rostlinného a olivového oleje, sůl, pepř, lžičku medu a nakonec kapku sektu. Dresinkem polijeme salát.
Rajčata s avokádovým salátem. Foto: Marek Dienstl
BETON
Suroviny:
40 ml Becherovkytonicplátek citronuled
Postup:
Do vysoké sklenice naplněné po okraj kostkami ledu nalijeme Becherovku a doplníme tonikem, na závěr vložíme plátek citroonu a servírujeme.
BETON BITTER
Tento svěží drink vám bude na beton chutnat!
Zdroj:
Marek Dienstl
Suroviny:
40 ml Becherovkytonicstřik KV14plátek citronu, pomeranče a limetkyled
Do vinné sklenice naplněné kostkami ledu nalijeme Becherovku a dolijeme tonikem. Promícháme a zastříkneme aperitivem KV14. Ozdobíme plátkem citronu, pomeranče a limetky.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich
Dobrých rad není nikdy dost. Víte, jak na to, aby vám gril vydržel pěkně rozpálený?