Ugrilujte si vepřové koleno, BBQ křídla i pizzu. Recepty krok za krokem

V závěrečném dílu grilování ve venkovském stylu se Zdeněk Pohlreich zaměřil na menu pro sousedy. „Je to taková tradice. Vždycky se sejdeme vzadu na louce u stromu a grilujeme. Děti běhaj a řvou všude kolem a do toho koně a kočky a psi a slepice... Prostě idyla," řekl šéf. Udělejte si taky takovou.

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! najdete na našem webu ZDE

OSTRÁ KUŘECÍ KŘÍDLA BBQ STYLE

Suroviny:

400 g kuřecích křídellžíce fenyklových semínekcelý černý pepř4 lžíce kečupu2 lžíce worcesterové omáčkykajenský pepřlžíce tabaskalžíce třtinového cukru2 stroužky česnekutymiánrozmarýnoreganoolivový olejsůl

Postup:

Konce křídel odřízneme. Fenyklová semínka prohřejeme v rendlíku spolu s pár kuličkami černého pepře. V míse smícháme 4 lžíce kečupu, 2 lžíce worcesterové omáčky, trochu kajenského pepře a lžíci tabaska. Fenyklová semínka a celý pepř rozdrtíme v hmoždíři a přidáme do mísy. Zakápneme jablečným octem, přisypeme lžíci třtinového cukru, nasekaný česnek (2 stroužky), na závěr přidáme čerstvé bylinky – tymián a rozmarýn. Křídla v marinádě necháme alespoň hodinku odležet.

Křídla grilujeme ze všech stran do křupava asi 7 minut. Podáváme s čerstvým oreganem a kapkou olivového oleje.

VEPŘOVÉ KOLENO NA PIVĚ S MEDEM

Suroviny:

4 vepřová kolenacibulemrkevpetrželnové kořeníchilli papričkalžíce medubobkový listsůl, pepř

Postup:

Vepřová kolena povaříme v černém pivu, podle potřeby zalijeme vodou a přidáme mrkev, petržel, cibuli a pár kuliček nového koření, celý pepř a bobkový list. Jakmile budou kolena měkká, vyndáme je z vody, necháme vychladnout a vykostíme je. Vývar zredukujeme tak na jednu třetinu. Vykostěná kolena polijeme troškou omáčky, přidáme nasekanou chilli papričku a lžíci medu a necháme je 20 minut udit v udírně. Zredukovanou a přeceděnou omáčkou kolena na závěr polijeme a můžeme servírovat.

DOMÁCÍ PIZZA

Suroviny:

250 g hladké mouky10 g droždívlažná voda4 rajčata100 g vařené šunky100 g parmské šunkyhrst černých olivmozzarellabazalkaoreganobobkový listčerstvá rukolaolivový olejsůl, pepř

Postup:

Droždí smícháme s vlažnou vodou. V míse smícháme hladkou mouku s kapkou olivového oleje a špetkou soli, přidáme rozmíchané droždí a vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přiléváme vodu. Těsto zabalíme do fólie a v lednici necháme chvíli odpočívat.

Mezitím připravíme domácí sugo.

Rajčata spaříme a oloupeme, pak je nasekáme na kostičky a orestujeme je na olivovém oleji. Přidáme sůl a pepř, trošku čerstvého oregana a bobkový list a rajčata rozvaříme na pyré.

Těsto rozválíme na stejně velké placky, potřeme je rajčatovým sugem a přidáme další ingredience podle chuti. Na jednu placku dáme vařenou šunku, čerstvou bazalku, plátky mozzarelly. Na druhou placku dáme parmskou šunku, mozzarellu a černé olivy. Pizzy necháme na rozpáleném grilu zapéct. Po upečení je pokapeme olivovým olejem a dozdobíme čerstvou rukolou a bazalkou.

SALÁT COLESLAW

Suroviny:

800 g bílého zelímrkev4 lžíce majonézy1 lžíce křenubílý vinný ocet1 lžíce třtinového cukru4 lžíce kefíru2 lžíce rozineksůl

Postup:

Zelí nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a nakrájíme najemno. Mrkev nastrouháme na hrubém a křen na jemném struhadle. V salátové míse smícháme majonézu, křen, ocet, cukr, kefír a sůl.

Přidáme rozinky, zelí a mrkev, dobře promícháme, dochutíme podle potřeby a necháme v chladu odležet.

POHÁR S BORŮVKAMI A PISTÁCIEMI

Suroviny:

125 g ricotty50 g zakysané smetany8 cukrářských piškotůčerstvé borůvkylžíce třtinového cukrupomerančlžíce nastrouhané čokoládyhrst pistáciíhrst lískových oříškůmeduňka

Postup:

Lískové oříšky opražíme na sucho v pánvi.

V míse prošleháme ricottu se zakysanou smetanou, přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče a podle chuti dosladíme třtinovým cukrem. Lískové oříšky nahrubo nasekáme, přimícháme do krému. Do pohárů nadrtíme cukrářské piškoty, zakápneme je pomerančovou šťávou, nasypeme borůvky a přidáme našlehaný krém. Ozdobíme pistáciemi, nastrouhanou čokoládou, lístkem čerstvé meduňky a cukrářským piškotem.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Další inspiraci do kuchyně hledejte v následujících článcích.

Další recepty z pořadu Rozpal to, šéfe!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.