Salzburg: Lanovkou na největší pevnost, výhled na Alpy a pravé Mozartovy koule

Salzburg toho nabízí opravdu hodně

Pokud se chystáte na dovolenou do Rakouska nebo tudy projíždíte do Itálie, určitě si vyčleňte den na návštěvu Salzburgu. Mozartovo rodné město, které je právem zapsané na seznam kulturního dědictví UNESCO, totiž opravdu stojí za to. Je plné historie a nostalgie. Strávíte tu pár hodin a Salzburg neboli Solnohrad si zamilujete. A to nejen díky lahodným salzburským nočkům a Mozartovým koulím. Mimochodem, ty originální ochutnáte jen zde.

Salzburg jsem navštívila v době adventu a okouzlil mě natolik, že když jsme jeli s rodinou na začátku června na dovolenou do Itálie, zastavili jsme se tu a jednu noc přespali. Musela jsem jim tohle kouzelné město ukázat. I devítiletá dcera, která městskou turistiku moc nevyhledává a raději má klidnější venkov, byla Mozartovým rodištěm okouzlena (a dokonce ochutnala marcipán, který jinak odmítá).

Salzburg není na ubytování úplně levný, ale nemusíte bydlet úplně v centru. Po celém městě skvěle funguje trolejbusová doprava. A za jízdné 2,20 euro (případně celodenní za 4,50 euro) se pohodlně dostanete až do centra. A pokud sem jedete jen na jednodenní výlet, zaparkovat můžete v garážích Altstadtgarage, které jsou vytesané do skály. Navíc když si necháte parkovací lístek potvrdit v některém restauračním zařízení, vyjde vás stání levněji.

Dominanta Salzburgu – největší pevnost Hohensalzburg

Asi nejkrásnější výhled na Salzburg a celé Alpy nabízí hrad Hohensalzburg. Jde o největší zcela zachovanou pevnost ve střední Evropě. Byla postavena v roce 1077 arcibiskupem Gebhardem a od té doby celkem sedmnáctkrát přestavovaná a dostavovaná. Ovšem nikdy nebyla dobyta. A je opravdu rozsáhlá, celkem má 30 tisíc metrů čtverečních. Nahoru se můžete dostat pěšky nebo lanovkou. Ta je dnes plně elektrifikovaná, ale už v minulosti tu byla zdviž, jež fungovala díky nádržím s vodou, které se spouštěly dolů a nahoru.

Za jednu jízdu lanovkou zaplatíte 3,30 euro (děti od 6 do 14 let 1,60 euro). Se vstupem na hrad vás pak přijde na 14 euro (děti 5,70 euro). Pevnost můžete navštívit celoročně. Uvnitř najdete několik expozic a muzeí, třeba vojenské. Děti si tu užijí interaktivní expozici, v níž se mohou převtělit do středověkého obránce Salzburgu. Virtuálně si tu vyzkoušejí helmu i brnění. Podívat se můžete i na obytnou část, kde bydlel arcibiskup. Nepředstavujte si ale, že uvidíte krásný nábytek a porcelán, arcibiskup tu pobýval pouze tehdy, když mu hrozilo nebezpečí, takže je to velmi stroze zařízené. Rozhodně ale vystoupejte na věž, na které vlaje rakouská vlajka. Z té je opravdu překrásný výhled na celé město.

V okolí hradu je několik restaurací a stánků s občerstvením. Za dobré viditelnosti tu můžete strávit i několik hodin. A pochutnat si tu můžete i na místní specialitě, kterou je dezert Salzburger Nockerl (salzburské noky). Ale více o salzburských specialitách až později.

Tip: Do muzeí i trolejbusů zdarma se SalzburgCard

Pokud se v Salzburgu zdržíte den a více, rozhodně se vám vyplatí zakoupit SalzburgCard. S ní můžete navštívit zdarma nebo se slevou všechna muzea a pamětihodnosti v Salzburgu. Platí i na lanovku na Hohensalzburg a na městskou hromadnou dopravu.

V sezóně od 1. 5. do 31.10. 2023 pořídíte SalzburgCard
24 hodin za 30 euro (děti za 15 euro *)
48 hodin za 39 euro (děti za 19,50 e)
72 hodin za 45 euro (děti za 22,50 e)

* děti 6 - 15 let

Více informací na www.salzburg.info

Nejstarší hřbitov, klášter a restaurace

Za návštěvu stojí určitě i nejstarší část v Salzburgu, kterou je hřbitov svatého Petra. Ten byl založen stejně jako město Salzburg v roce 696 biskupem Rupertem z Wormsu. Jedná se o vůbec nejstarší hřbitov na území Rakouska. Jsou zde pochované významné osobnosti, například Mozartova sestra, příslušníci rodiny Fürst, která vymyslela Mozartovy koule, nebo hudební skladatel Franz Joseph Haydn. Tedy něco jako náš Slavín na Vyšehradě.

Celý hřbitov je pod skálou, ve které je vytesaná i kaple s malými okýnky. Jsou to takzvané katakomby, ale ne takové, jaké známe my, ale spíše mnišské cely, které dříve skutečně obývali mniši. Odkryté byly až v 17. stoletím, a to jen díky tomu, že odpadl kus skály. Jinak by zůstaly skryty možná až dodnes. Dovnitř se také můžete podívat.

Skrze hřbitov se dostanete na nádvoří kláštera svatého Petra, který je nejstarším činným mužským klášterem v Rakousku. Zde se nachází i nejstarší restaurace v Evropě (Stiftskeller sv. Petra), která byla založena v roce 803, a je to jedna z nejlepších restaurací, které v Salzburgu jsou. Mimochodem, v době adventu tu mají nejkrásnější vánoční výzdobu ve městě. Venku je úchvatné posezení, kde si můžete vychutnat svařené víno.  A mísí se tu omamná vůně skořice, vína a kadidla. Ale i teď v červnu je krásně nazdobená a nasvícená.

Kavárny, kam chodila smetánka, a pravé Mozartovy koule

V centru Salzburgu je několik velkých náměstí, ale jedním z nejdůležitějších je náměstí Alter Markt neboli Staré náměstí. Tady se odehrával každodenní život obyvatel Salzburgu. Konaly se tu obrovské trhy, kde se potkávali běžní lidé. Byl tu i hlavní přívod vody, který dodnes připomíná studna se sochou svatého Floriána, jenž je patronem hasičů. Aristokracie sem chodila především na kávu. Právě na tomto náměstí dodnes stojí dvě významné kavárny a cukrárny, které byste neměli při návštěvě Salzburgu opomenout. Kavárna Tomaselli, založená roku 1703, byla takovým uměleckým střediskem, kde se potkávali umělci, jako byl Mozartův otec Leopold, skladatel Franz Joseph Haydn nebo pak i samotný Wolfgang Amadeus Mozart.

Naproti je slavná kavárna a cukrárna Fürst. Právě cukrář Paul Fürst vymyslel ke stému výročí Mozartovy smrti v roce 1890 originální Mozartovu kouli. Slavnou lahůdku zná asi každý, ale málokdo ví, že tu pravou ochutná opravdu jen v Salzburgu. Vyrábí se ručně z marcipánu, nugátu a čokolády. Je zabalená ve stříbrném obale s modrým potiskem Mozartovy hlavy. A jen tato na sobě může mít nápis original.

Jelikož se vyrábí ručně, má z druhé strany charakteristický hrbolek. Každou kuličku totiž cukrář napíchne na špejli a máčí ji v čokoládě. Hrbolek na těch strojově vyráběných a levnějších variantách není. Originální a chuťově nepřekonatelné Mozartovy koule nekoupíte v žádném jiném rakouském městě, oproti napodobeninám mají i menší trvanlivost. A v Salzburgu je seženete pouze ve třech cukrárnách Fürst, nejznámější stojí přímo uprostřed města na Alter Marktu, jen pár kroků od dómu. Cena kuličky je 1,70 euro. A i kdybyste měli ochutnat jen jedinou, tento chuťový zážitek byste si měli rozhodně dopřát.

Nejmenší dům v Salzburgu (a možná i v Evropě)

A máme tu ještě jedno nej. Na náměstí Alter Markt se nachází i nejmenší dům v Salzburgu (číslo 10A). Na internetu se možná dočtete, že se jedná o nejmenší dům v Evropě. K němu se váže taková zábavná legenda. Jak už to bývá, chudý mladík se zamiloval do dívky z bohaté rodiny. Její otec ale řekl, že jeho dceru dostane za manželku, pouze pokud postaví minimálně jeden dům. A on postavil právě tento pidi dům. Otce své vyvolené dostal svým vtipem a inteligencí, tak nakonec k sňatku svolil. Dům má tři místnosti. V současné době je tam obchod se šperky a na to, jak je miniaturní, nájem má skutečně vysoký.

Mozartův rodný dům

Opomenout nesmíme ani Mozartův rodný dům. Ten najdete na nejslavnější salzburské nákupní třídě Getreidegasse, žlutý s popisným číslem 9. Mozart se zde 27. ledna 1756 narodil a žil tu až do roku 1773. V domě se nachází muzeum, kde si můžete prohlédnout byt Mozartových ve třetím patře. Jsou zde vystaveny i dokumenty, rukopisy a portréty členů rodiny. Dokonce i pramínek vlasů W. A. Mozarta. Obdivovat můžete i hudební nástroje, na které tento génius hrál, jeho koncertní křídlo, klavichord, housle a violu.

Kam na jídlo, pivo a salzburské speciality?

Na výhled, dobré jídlo a pivo rozhodně do pivnice Stieglkeller. Najdete ji kousek nad stanicí lanovky vedoucí nahoru k pevnosti Hohensalzburg. Kromě tradičních specialit, jako je Wiener Schnitzel (vídeňský řízek), nabízí sezonní jídla. Na konci května to byly pokrmy z chřestu. Na podzim zase zvěřina, dýně a husy. Na výběr je tu několik druhů piv Stiegl včetně pšeničného Weissbier.

V centru města, kousek od nákupní třídy Getreidegasse, najdete velmi oblíbenou restauraci a pivnici Sternbräu. V létě je zde velká pivní zahrádka, kde si můžete dát k pivu malé pokrmy, na večeři pak zajděte horní část restaurace. Zde jsme ochutnali místní specialitu Salzburger Nockerl (salzburské noky), ale nečekejte žádné hutné knedlíky. Jde o dezert připravený z nadýchaného sněhu, který připomíná vrcholky Alp a podává se s ovocem či ovocným žahourem.

Skvěle se najíte i v hotelu Elefant, kde nabízejí přes poledne zvýhodněná menu. Jejich restauraci najdete v přízemí domu, který je jen pár kroků od Mozartova domu. I zde nabízejí skvělé dezerty jako štrúdl s vanilkovým přelivem nebo různé druhy ovocných knedlíků – Marillenknödel (knedlíky s meruňkami).

Na dobrý telecí vídeňský řízek zajděte do restaurace Zirkelwirt nedaleko Mozartovy sochy v centru města. Tady můžete například ochutnat další místní specialitu, Kapressknödel (sýrový knedlík). Tyto knedlíčky dávají také do vývaru. A polévka je díky nim velmi sytá.

Pokud nemáte velký hlad, nebo máte omezený budget na cesty, zastavte se na Würst ve stánku s párky Würstelland na náměstí Alten Markt. Můžete si dát Weisswurst (bílou bavorskou klobásu), Frankfurters (párek v rohlíku), Käse-krainer (klobása s kousky sýra) nebo místní specialitu zvanou Bosna (dva kousky klobás podávané s hořčicí, kečupem a cibulí v housce). Bosna vás vyjde na 4,80 eur.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.