Životní styl

30. července 2023 07:30

Tomáš Durčák

Samosběr borůvek láká na nízké ceny. Vyrazit můžete za pěstitelem i na farmu

Nejenže je ovoce ze samosběru zpravidla levnější než to z obchodu, ale spotřebitelé si rovněž mohou nasbírat lokálně pěstované plodiny, které k nim necestovaly přes půlku světa. Borůvky patří v tomto ohledu k nejpopulárnějším a na zájemce o ně čeká velmi dobrá zpráva – jejich cena zůstává ve srovnání s předchozími lety stále příznivá.

Po velmi populárním samosběru jahod a třešní přináší druhá polovina léta sezonu zřejmě nejoblíbenějšího lesního ovoce – borůvek. Ne každý z nás má čas nebo chuť vydat se do horských lesů a hledat zde tradiční lesní borůvky, které jsou sice nesmírně chutné, ale kromě náročného sběru si z nich vždy odnesete i zcela modré prsty. Řada českých farmářů proto v rámci samosběru nabízí především kanadské borůvky.

Čtěte také: Drobné ovoce – maliny, rybíz i jahody zvyšují chuť na sex. Pokud je sníte celé

Ty si sice můžete vypěstovat i sami na zahradě, avšak péče o ně není úplně bezstarostná. Kromě toho, že je tato odrůda poměrně „žíznivá“, vyžaduje také relativně specifický substrát a nezanedbaný zástřih, jinak se místo větší úrody dočkáte spíše uhynutí celého keře. Relativně náročná péče tak může být poměrně pádným důvodem, proč si raději borůvky zajet natrhat na farmu v blízkosti vašeho bydliště. Druhým, neméně důležitým důvodem je i skutečnost, že za vlastnoručně nasbírané borůvky samozřejmě zaplatíte nesrovnatelně nižší cenu než v obchodě.

Letmý pohled napříč nabídkou navíc ukazuje, že samosběr borůvek nepostihlo nikterak výrazné zdražení a i letos si, stejně jako v minulých letech, můžete kilo borůvek nasbírat za ceny okolo 140 až 150 Kč. A půjde-li o větší, kanadské borůvky, nasbíráte si takové kilo sladkých, modrých kuliček bez větší námahy za půl hodiny. Řada pěstitelů nabízí za lehce vyšší cenu také vaničky už nasbíraných borůvek. Možná si jich však domů budete chtít odvézt více. Borůvky totiž patří k nesmírně zdravým plodům, které navíc lze mimo okamžité zpracování také například zamrazit a vychutnávat si po celou zimu. Anebo je třeba společně s listy usušit a udělat si z nich následně borůvkový čaj.

Mohlo by vás zajímat: Léčivé účinky mají nejen plody borůvek, ale také borůvkové listy!

Borůvky vynikají zejména vysokým obsahem antioxidantů. Ty v organismu zachycují škodlivé volné radikály, čímž zpomalují mimo jiné stárnutí neuronů v mozku, ale slouží také jako účinná prevence proti degenerativním onemocněním typu Alzheimerova nemoc či demence. Zároveň bojují proti oxidativnímu stresu, který je považován za jednoho z hlavních původců onemocnění srdce a cév, cukrovky či nádorových onemocnění. Pravidelná konzumace těchto plodů má rovněž pozitivní účinek na zrak – jsou například prevencí vzniku šerosleposti. Rodiče alergiků navíc nepochybně potěší, že borůvky jako jeden z mála druhů ovoce nevyvolávají prakticky žádné alergické reakce.

Pro blahodárné zdravotní účinky borůvek hraje velkou roli i fakt, že obsahují ono všechno špinící barvivo. Právě tato tmavší rostlinná barviva známá jako flavonoidy či anthokyaniny, která najdeme třeba i v jahodách, malinách či ostružinách, totiž dle řady vědeckých studií mají prokazatelně pozitivní efekt při prevenci vzniku rakoviny. Nyní, když už víte, proč by borůvky neměly na vašem talíři aspoň jednou týdně chybět, si pojďme ukázat, kde si je můžete zajet pohodlně nasbírat.

Než na samosběr borůvek vyrazíte, se nezapomeňte přesvědčit, zda stále probíhá. A to buď na stránkách pěstitele, nebo telefonicky. Sezona borůvek totiž na různých farmách končí v jiné termíny. Zároveň přirozeně platí, že sběr ovlivňuje i počasí a za deště zpravidla vůbec neprobíhá.

Seznam českých farem a pěstitelů nabízejících samosběr borůvek:

MÍSTO OKRES TELEFON WEB
Tmáň Beroun 606 484 983 naboruvky.cz
Pacov Pelhřimov 775 351 710 zahradnictvi-samsin.cz
Postoupky Kroměříž 737 201 952 farmaboruvka.cz
Velké Bílovice Břeclav 603 579 336 slunecnafarma.cz
Sedlnice Nový Jičín 737 923 822 farmalicka.cz
Trojanovice Nový Jičín 732 867 113 boruvkyzbeskyd.cz
Babice Uherské Hradiště 603 231 459 trvalky.cz
Březůvky Zlín 603 485 523 boruvky.cz/farmaboruvky.cz
Zdiby Praha-východ 602 139 929 boruvky-zdiby.cz
Kunžak Jindřichův Hradec 606 149 102 boruvkovyraj.cz

Sdílejte článek