15. února 2022 05:59
Aneta GretzováKuchaříci v rozpacích: Originální menu je až moc rozkvetlé
Prostřeno! XXV (27) - Květy
Při pohledu na naservírovaná jídla jednoho z budoucích kuchařů se nabízí otázka, zdali se vaření ujal kuchař nebo spíš zahradník. Sice se už ví, že vybrané květy nemusí být jen dekorací a lze si na nich i pochutnat, ale... Podívejte se už teď v exkluzivním sestřihu z oblíbeného kuchařského pořadu, jak na rozkvetlé talíře reagují hodující.
Jednotlivé chody úterního dílu speciálu oblíbené kuchařské soutěže hned několikrát doplní jedna ne zcela běžná přísada. Barevné kvítky ozdobí předkrm, polévku a objeví se i v nápoji, kterým bude osvěžující levandulová limonáda. Milovníkem jedlých květů je kuchař v učení Jakub, a jak u stolu záhy všichni poznají, tento mladík má ke své vášni výjimečně příznačné příjmení – Zahradník.
Podívejte se, jak se podle Jakuba pozná správný kuchař:
Je vidět, že tento hostitel ví, jak jít s dobou, protože používání jedlých květů se v moderní gastronomii těší stále větší oblibě. Květy ale nejsou jen efektní dekorací, která zpestří vzhled jídla. Jsou také ingrediencí, jež pokrmu dodá specifickou chuť i aroma. Mezi běžně používané květy patří například růže, fialky, macešky, sedmikrásky nebo karafiáty. Pokud se chcete pro květy vydat sami na louku či zahradu, měli byste být raději ostražití. Některé rostliny mohou být jedlé pouze zčásti, a jiné dokonce nejsou jedlé vůbec. Pokud se sbírání bojíte, pro jedlé květy v sušené formě můžete jednoduše vyrazit do obchodu.
Jakubovi hosté ovšem budou vůči soudobým trendům v kuchyni poměrně skeptičtí. „Tyhle květy nacházím běžně na louce a rozhodně je nehodlám jíst,“ prohlásí tvrdošíjně Zdeněk, který bude z party kuchařských učňů vařit jako poslední. „Na okrasu mi to přišlo pěkné, ale že bych to jedl? Moc jsem tomu nevěřil…“ přidá se s obavami o zdraví pondělní hostitel Samuel. Podaří se Jakubovi sklidit úspěch i přes nedůvěru hostů? Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17:50 na Primě.