Nejoblíbenější jídla slavných detektivů: Na čem ujíždějí sběratelé kostí, Columbo nebo český polda?
Jídlo pro opravdového poldu
Není slavného románového či seriálového detektiva, který by své malé šedé mozkové buňky nepodpořil během vyšetřování chuťovým požitkem. Policejní menu hlavních hrdinů napříč slavnými krimi jsou opravdu pestrá. Kdo je gurmán, kdo nejraději legendární americké koblihy a kdo vlašák?
Autoři kvalitních detektivek či scenáristé slavných krimi příběhů často neochudí jejich hlavní hrdiny o přirozenou činnost každého smrtelníka, tedy o konzumaci jídla a pití. Opravdoví mistři pera nás tak během vyšetřování mordů nejednou vyženou zalovit v ledničce. Neříkejte, že jste někdy při čtení či sledování detektivky nedostali také na něco chuť?
Slavní detektivové Zdroj: FTV Prima
Gurmánské jazýčky legendárních detektivů
Co detektiv, to jiná chuť. Tak třeba distingovaný a anglickou kuchyní věčně sužovaný gentleman Hercul Poirot si obvykle dopřává vybrané delikatesy, které vždy konzumuje jak se patří u prostřeného stolu. To český polda Michal Bříza (David Matásek) si nejvíce smlsne na majonézovém salátu. Sice také u stolu, ale u toho kancelářského a místo příboru využívá k jeho nabírání křupavého rohlíku.
Zatímco Adéla ještě nevečeřela, ochutnal něco z kulinární české klasiky i věhlasný americký detektiv Nick Carter (Michal Dočolomanský). Ve výčtu konzumujících detektivů nelze opomenout Cartrovu pražskou spojku, komisaře Ledvinu (v podání Rudolfa Hrušínského), s gurmánským jazýčkem a jeho „lahůdkový suchý buřty“. A pamatujete si na legendární rozhovor těchto detektivů, který proběhl, když Ledvinovi přinesli objednanou svačinu?
Carter: "Fuj! Co to je?"
Ledvina: "Olomoucký syrečky."
Carter: "Celá Evropa je v rozkladu."
Znalci zvyklostí komisaře Maigreta zase vědí o jeho lásce k polévkám, které snídal spolu s kávou. Od polévky pak tenhle Francouz se záviděníhodnou intuicí a dýmkou přesedlal v novějších detektivkách na loupáky z pekařství na rohu bulváru Richarda Lenoira. Jako chuťovku má pak ve své kanceláři záložní lahev dobrého koňaku.
Komisař Maigret zuří [video p426310]
Co si budeme vyprávět? Je jasné, že až na uvědomělejší výjimky většina detektivů neoplývá právě ukázkovým životním stylem. K jejich pravidelné „stravě“ tak mnohdy patří doutníky, cigareta, místy i panák. Ostatně už ikonický policejní rada Vacátko z pražské „čtyřky“ přímo miloval viržínka. Poručík Columbo také nevyřeší jediný případ, aniž by si zapálil - doutník. A co teprve lehce ošuntělý drsňák Fill Marlow z detektivek Raymonda Chandlera? Ten k cigaretě často naklopí ještě sklenku svého oblíbené ginu. Do této kategorie určitě spadá i již zmiňovaný Michal Bříza, který proslul větou „já bych kouřil, až bych brečel“. A už asi nikdy nepřestane.
Sběratelé kostí a koblih
Že vám v článku pořád chybí proslulý koblih s dírou? Závěrem tedy ještě porce moderní Ameriky. Také Sběratelé kostí si často čekání na výsledky pitvy krátí chutným soustem. V bistru Royal Diner. Tam nejvíce vydělají na burgeru s hranolkami, který si pravidelně dopřává agent Seeley Booth. Narozdíl od evropských detektivů si ti ze Států ujíždějí také na vanilkovém milkshaku, který si v bistru ráda dává dcera hlavních hrdinů, Christine, nebo lívance, kterým neodolá z hrdinů seriálu nikdo. A kdo že nejraději koblihy (donuty)? No přece Dr. Lance Sweets.
Pokud dostanete při sledování detektivních případů také na něco dobrého chuť, máme pro vás jako bonus přesný recept na vanilkový milkshake, jaký pijí Sběratelé kostí a Sweetsovy donuty:
Recept na pravý americký vanilkový milkshake
- 4 kopečky vanilkové zmrzliny
- ¼ hrnku mléka
- čokoládový posyp na ozdobu
- kompotovaná třešeň na ozdobu
- Postup: Zmrzlinu smíchejte s mlékem v mixéru. Nalejte do skleničky a podávejte ozdobené posypem a třešní.
Sweetsovy donuty
Na těsto:
- 4 hrnky polohrubé mouky
- 1/3 hrnku cukru
- 1 lžička soli
- 1 ½ lžičky droždí
- ¼ hrnku změklého másla
- 2 vejce
- 1 ¼ hrnku teplého mléka
- olej na smažení
- Na polevu:
- ½ hrnku másla
- 3 hrnky cukru moučka
- ½ hrnku mléka
- 1 až 2 lžičky vanilky
Postup: Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl a droždí. Přidejte máslo, vejce a teplé mléko a vše dobře promíchejte ručně nebo v elektrickém mixéru. Výsledné těsto by mělo být lepkavé a hladké a držet při sobě. Dejte těsto do druhé mísy vytřené olejem, jednou ho přetočte vzhůru nohama, přikryjte mísu utěrkou a nechte kynout přibližně hodinu. Těsto přepracujte, znovu přikryjte a nechte kynout další hodinu. Na posypaném válu zpracujte těsto do 1 ¼ cm tlusté vrstvy, ze které vykrajujte koblihy skleničkou nebo vykrajovátkem. Na vytvoření prázdného středu můžete použít víčko od PET lahve. Vykrájené koblihy opatrně přesuňte na utěrkou vyložený plech, přikryjte je další utěrkou a nechte kynout ještě půl hodiny. Rozpalte na velké pánvi zhruba 5 cm rostlinného a otestujte v něm nejprve jednu koblihu – olej by měl kolem těsta bublat, ale hnědnout by mělo pozvolna. Každou stranu koblihy nechte dělat 2–3 minuty, dokud nezezlátnou. Po osmažení je dejte na tác (talíř, miska) vyložený papírovými utěrkami, aby odsály přebývající olej.
Na polevu rozpusťte mléko v malém rendlíku a vmíchejte do něj cukr, mléko a vanilku. Vše prohřejte, než vznikne řídká směs. Koblihy namáčejte v ještě teplé polevě vždy z jedné strany, položte je namočenou stranou nahoru zpět na tác a nechte vychladnout.
Užijte si oblíbené detektivy v krimiseriálech a detektivkách v archivu iPrima.cz nebo v televizi na Prima KRIMI. Polda vyšetřije a hoduje v sobotu ve 20:15 na Primě.