2. září 2021 19:00
Aneta GretzováI s mléčnými náhražkami se dá vyčarovat špičkové menu
Prostřeno! XXIV (15) - Nedaří se
Tento týden se v Prostřeno! sešli hned dva soutěžící s intolerancí na laktózu. V pátek je řada na Jakubovi, aby si hosty získal jídly z bezlaktózových výrobků.
Mít intoleranci na běžné mléčné výrobky ještě není konec světa. Své o tom ví nejen středeční hostitelka Andrea, ale také Jakub, který u sebe přivítá soutěžící jako poslední v týdnu. Svůj útulný panelákový byt ve Frýdlantu nad Ostravicí sdílí s přítelkyní a nevlastním synem.
Poslechněte si Reného upřímný názor na Jakuba:
Co vlastně obnáší taková nesnášenlivost laktózy v praxi? Neschopnost trávit tento enzym obsažený v mléce může přinášet křeče v břiše, pálení žáhy, průjmy, nechutenství, nebo dokonce tvorbu atopického ekzému. Pokud na sobě takové příznaky intolerance shledáte, je lepší se mléčných výrobků vyvarovat. Naštěstí jsou dnes v obchodech běžně dostupné produkty, jako je mléko, smetana či tvaroh bez laktózy, na jejichž chuti se tato zvláštnost navíc nijak výrazně nepodepisuje. Důkazem toho je batátovo-bramborové pyré a domácí zmrzlina od Jakuba, na které si všichni pochutnají.
Podívejte se, jak bude Jakub při vaření odolávat nervozitě:
Jak by Kuba naložil s penězi, kdyby mu bezlaktózové menu přineslo výhru? Jeho upřímná výpověď o tom, jaký problém by mu získané finance pomohly vyřešit, vás možná zaskočí. „S přítelkyní jsme momentálně pět let a plánujeme umělé oplodnění. Chceme spolu miminko, ale přirozenou cestou to nejde.“ Tak snad se jim to jednoho dne vydaří!
Dívejte se každý všední den v 17:50 na Primě.
SLEDUJTE PROSTŘENO! ON-LINE
Nesnášenlivost laktózy se může projevit v každém věku. Zjistila se u vás, ale vy přesně nevíte, co to znamená a co můžete jíst a co naopak ze svého jídelníčku vyloučit? V tomto článku vám vysvětlíme, jak to s přehledem zvládnout.