Moučníky z přerostlých cuket: Šťavnaté, krásné a vynikající
U cuket platí, že když se urodí, stojí to za to a člověk je nestíhá spotřebovávat. Jestli si taky nevíte rady, co s velkými cuketami, máme pro vás chutné řešení.
Že se do sladkých moučníků dá přidávat i zelenina, to není žádná novinka. A cuketa je v tomto směru velmi vděčná zelenina. Nejenže tímto způsobem skvěle zužitkujete přerostlé jedince, ale moučníky díky cuketě budou mnohem vláčnější a chutnější. Dokonce i pánové, kteří jinak cuketu odmítají, ji v této podobě velmi rádi ochutnají. Ba přímo zhltnou.
Na začátek je dobré vědět jednu věc. Pokud použijete větší cukety, které už mají tvrdší kůru a semínka, obojí odstraňte – kůru odstraňte škrabkou nebo nožem, cuketu rozkrojte podélně na dvě poloviny a z každé vydlabejte semínka lžící. Dužinu pak nastrouhejte, dejte do sítka a důkladně z ní vymačkejte tekutinu. Takto připravenou cuketu pak můžete použít na pečení.
Na odměření surovin použijte hrnek o objemu 250 ml.
Cuketová buchta s citronem a malinami
Foto: eatcakefordinner.net
Co budete potřebovat:
• 2 vejce
• 2/3 hrnku cukru
• 1/2 hrnku rostlinného oleje
• 1/2 hrnku podmáslí
• šťávu a nastrouhanou kůru z 1 citronu
• 1 hrnek oloupané nastrouhané cukety
• 2 hrnky polohrubé mouky
• 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
• 1/2 lžičky soli
• 1 hrnek malin
• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Na citronovou polevu:
• 200 g moučkového cukru
• 3 lžíce horké vody
• 1 lžíci citronové šťávy
1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a olejem. Vmíchejte podmáslí, citronovou kůru a šťávu a nastrouhanou cuketu. Pak přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem a solí, promíchejte a nakonec zlehka vmíchejte maliny.
2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, povrch uhlaďte a pečte asi 55 minut při 175 °C. Buchtu nechte 10 minut chladnout ve formě, pak ji vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
3. Všechny přísady na polevu důkladně prošlehejte v misce, polevu nalijte na vychladlou buchtu a nechte zaschnout.
Superčokoládové cuketové cupcakes
Foto: iambaker.net
Co budete potřebovat (na přibližně 26 kousků):
• 2 hrnky polohrubé mouky
• 2 hrnky krupicového cukru
• 3/4 hrnku kakaa
• 2 lžičky jedlé sody
• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
• 1/2 lžičky soli
• 1 lžičku mleté skořice
• 4 vejce
• 1 hrnek rostlinného oleje
• 3 hrnky oloupané a nastrouhané cukety
• 1/2 hrnku čokoládových čoček (nebo nahrubo nasekané čokolády, nejlépe tmavé)
1. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, kakao, sodu, kypřicí prášek, sůl a skořici a dobře promíchejte. Do středu udělejte důlek, nalijte do něj rozšlehaná vejce s olejem a těsto propracujte rukama. Přidejte cuketu a čokoládu a vařečkou znovu propracujte.
2. Těsto rozdělte lžící do formiček na muffiny vyložených papírovými košíčky (plňte je jen do dvou třetin) a pečte asi 18–20 minut při 175 °C.
3. Po vychladnutí můžete cupcakes ještě ozdobit krémem (například pařížskou šlehačkou) a strouhanou čokoládou.
Cuketový dort s borůvkami
Foto: iambaker.net
Co budete potřebovat:
• 3 vejce
• 1 hrnek rostlinného oleje
• 3 lžičky vanilkového extraktu
• 2 hrnky cukru
• 2 hrnky oloupané a nastrouhané cukety
• 3 hrnky polohrubé mouky
• 1 lžičku soli
• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
• 1/4 lžičky jedlé sody
• 1 krabičku čerstvých borůvek
• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
• borůvky a proužky citronové kůry na ozdobení
Na krém:
• 280 ml smetany ke šlehání
• 200 g měkkého tvarohu
• 2 lžíce moučkového cukru
• 1 lžičku vanilkového extraktu
1. Vejce našlehejte s olejem, vanilkou a cukrem. Přimíchejte nastrouhanou cuketu, mouku prosátou se solí, kypřicím práškem a sodou a zlehka vmíchejte borůvky.
2. Těsto rozdělte na dvě poloviny, každou nalijte do vymazané a vysypané kulaté dortové formy a pečte 35–40 minut při 175 °C. Upečené korpusy nechte 20 minut chladnout ve formách, pak je vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
3. Mezitím připravte krém. Smetanu ušlehejte dotuha. Přidejte tvaroh, cukr a vanilku a znovu prošlehejte, dokud krém není hladký.
4. Jeden korpus potřete krémem, položte na něj druhý korpus, opět ho potřete krémem a vršek dortu ozdobte borůvkami a proužky citronové kůry.
TIPY:
Pokud nechcete dělat velký dort, připravte si jen poloviční dávku těsta, upečte ji v kulaté formě, rozkrojte podélně na dvě části, potřete spodní krémem, opět obě části spojte, dort potřete na vrchu krémem a ozdobte.
Jestli nemáte čerstvé borůvky, výborné jsou i maliny. Nebo dort promažte marmeládou.
Cuperník
Foto: profimedia.cz
Co budete potřebovat:
• 3 vejce
• 6 lžic mléka
• 200 g cukru
• 2 lžíce kakaa
• 150 g tuku na pečení
• 400 g oloupané a nastrouhané cukety
• 450 g polohrubé mouky
• 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
• 1 sáček kypřicího prášku do perníku
• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
• marmeládu na promazání + moučkový cukr na poprášení
1. Vejce rozkvedlejte s mlékem, cukrem, kakaem a rozpuštěným vlažným tukem. Přidejte nastrouhanou cuketu, prosátou mouku s oběma kypřicími prášky a umíchejte vláčné těsto.
2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, povrch uhlaďte a pečte asi 40–45 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
3. Po vychladnutí cuperník vyklopte z formy, podélně rozkrojte, promazejte marmeládou, opět spojte k sobě a pocukrujte.