Originální recept na podzimní víkend: Moštová bábovka
Jablečný mošt je výborný nápoj, obzvlášť teď na podzim, kdy jablka dozrávají. Ale napadlo vás někdy, že ho můžete využít i jinak, třeba při pečení oblíbené bábovky?
Když se peče klasická bábovka, většinou se do ní přidává mléko nebo smetana. Zkuste je tentokrát nahradit dobrým jablečným moštem. Přidejte ještě špetku strouhané skořice a nastrouhané jablko a získáte voňavou a neodolatelnou podzimní kombinaci.
Co budete potřebovat:
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- nastrouhanou kůru z 1 citronu
- 1 lžičku mleté skořice
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 jablko
- 3 vejce
- 250 ml jablečného moštu
- 100 g másla
- tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
1. Formu na bábovku vymažte a vysypte hrubou moukou.
2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru, skořici, oba druhy cukru a jablko nastrouhané na hrubém struhadle.
3. V druhé nádobě vyšlehejte vejce a vmíchejte k nim mošt a rozpuštěné máslo.
4. Spojte obě části a vypracujte z nich hladké těsto. Nalijte ho do bábovkové formy a pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, nebo dokud bábovka není hotová. To poznáte podle špejle, kterou zapíchnete do středu těsta. Pokud zůstane po vytažení suchá a čistá, je bábovka upečená.
5. Hotovou bábovku nechte vychladnout na mřížce a pak ji opatrně vyklopte a před podáváním případně ještě poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Nezapomeňte, i zde platí, že základem úspěchu jsou kvalitní ingredience. Pokud nemáte mošt domácí, kupujte jen 100% mošt nebo jablečný džus. S výběrem vám můžou pomoci i značky kvality na obalech. Nejznámější z nich je např. Klasa, Regionální potravina nebo třeba tzv. biozebra.
Mohlo by vám taky chutnat:
Save