Sofie prodělala mozkovou obrnu. Rodiče moc touží, aby se postavila, vznikla proto sbírka

Sofie přišla na svět na konci července roku 2020. Narodila se ve 27. týdnu těhotenství, tedy o tři měsíce dříve. Dnes již téměř čtyřletá holčička statečně bojuje s dětskou mozkovou obrnou. Díky cvičení ve specializovaných centrech se Sofie začala neuvěřitelně posouvat dopředu. Rodiče by si však přáli, aby se jejich dcerka mohla postavit. Otevřeli proto veřejnou sbírku na platformě Donio.cz.

Sofie se narodila předčasně, s váhou 1030 gramů byla okamžitě přemístěna do inkubátoru bez možnosti, aby si ji rodiče prohlédli, natož si ji mohli pochovat. První měsíce svého života tak strávila v inkubátoru napojená na hadičky.

Čtěte také: Helena na výchovu čtyřčat a školáka zůstala sama. Manžela jí vzala nemoc, vznikla sbírka

Předčasný porod i krvácení do mozku

Velký zvrat přišel po týdnu života. Sofinka prodělala masivní krvácení do mozku. Kromě toho se jí začalo vytvářet velké množství mozkomíšního moku, který nebezpečně utlačoval mozkové komory. „Sofinka tak musela neprodleně podstoupit zákrok, při kterém se jí do hlavičky vložila houbička, přes kterou bylo možné dvakrát denně mok odsát. Jelikož se ale s houbičkou nemůže jít domů, museli jí do hlavy dát hadičku, tzv. V-P shunt. Ta mok sice odvádí sama do bříška, ale bude ji muset mít už napořád,“ vysvětluje rodina malé Sofie na stránkách Donio.cz.

Po 85 dnech strávených v nemocnici tak rodina konečně vyrazila s dcerkou domů. „Ze začátku vše vypadalo slibně, ale vše se bohužel změnilo úderem čtvrtého měsíce. Ze dne na den se Sofie začala horšit. Nejednou se nesmála, nezvedala hlavičku, nezvedala nožičky,“ popisují rodiče.

Vybraná částka pomůže s rehabilitačními pomůckami

Ukázalo se, že Sofinka má dětskou mozkovou obrnu. „Okamžitě jsme vyhledali odbornou pomoc a začali cvičit ještě intenzivněji. Každý den jsme opakovaně cvičili Vojtovu metodu. Každý týden odjíždíme do Hořovické nemocnice na rehabilitace. Když máme dostatek financí, jezdíme také do specializované neurorehabelitační kliniky, chodime na osteodinamiku, ergoterapie či hipoterapie,“ objasňují rodiče s tím, že budoucí prognóza zdravotního stavu Sofinky je stále nejistá. Nikdo nyní není schopný říct, zda bude jednou Sofie chodit nebo zda bude mentálně v pořádku.

Veškeré finance, které se podaří vybrat, budou využity k pořízení rehabilitačních pomůcek, cvičení v pražské a slovenské klinice a na nákup potřebného auta. „My bychom si strašně přáli Sofince zajistit pro ni tolik potřebný pohyb alespoň na dobu než nastoupí do školy. Na to je potřeba přibližně 1,8 milionu korun,“ přibližují.

Cvičení však není jediným výdajem. „Časem (čím dříve, tím lépe) bude nutné pořídit velké auto. Auto, které nás odveze na rehabilitační pobyty, se všemi pomůckami, které jsou denně potřeba. A hlavně auto, do kterého se vejde rampa, protože v budoucnu bude nutné pořídit elektrický vozík, aby Sofi stačila svým vrstevníkům. Takové auto stojí okolo milionu korun,“ dodávají rodiče na závěr s tím, že si veškeré podpory velmi váží.

Pokud i vy chcete malé Sofince pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Donio.

Martínek, na kterého se vybralo více než 150 milionů korun, je po léčbě ve Francii zpátky doma:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.