Martínek, na kterého se vybralo 150 milionů, je po operaci. Začal mu nový život

Martínek letí do Francie

Dvouletý Martínek z Olomoucka, jenž trpí vzácným AADC syndromem, jehož léčbu pojišťovny nehradí, má po náročné operaci. Ta proběhla ve francouzském Montpellier. Zákrok trval deset hodin a proběhl na výbornou, oznámil ve čtvrtek zástupce rodiny Zdeněk Joukl.

„Rodiče Martínka s velkou radostí a ještě větší úlevou informují, že Martínek už má konečně po operaci ve francouzském Montpellier. Zákrok, který začal ve středu ráno v 8:00, proběhl na výbornou a velikánský dík za to patří skvělému týmu neurochirurgů pod vedením Thomase Roujeaua a všem ostatním lékařům, kteří se na tomto –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pro nás zázraku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podíleli,“ tlumočil Joukl vyjádření rodičů s tím, že Martínkovi začal nový život.

Čtěte také: Martínek, na kterého se vybralo 150 milionů, se dočkal. Odletěl na léčbu do Francie

Náročný zákrok

Zákrok proběhl za přítomnosti doc. Jany Haberlové, ošetřující lékařky z FN Motol. Operace byla velmi náročná, trvala deset hodin a proběhla úspěšně. „Byť se jedná o relativně standardní zákrok, bylo velmi důležité postupovat pomalu, vše maximálně předem připravit a také následně zkontrolovat pomocí magnetické rezonance. Zákrok spočíval v aplikaci léku Upstaza do Martínkovy hlavičky, zjednodušeně řečeno byl vpraven injekčně na čtyřech místech,“ informoval Joukl.

„Po zákroku Martínek zůstal nějakou dobu na pooperačním pokoji a poté byl sanitkou převezen do jiné, 5 minut vzdálené nemocnice na jednotku intenzivní péče pro malé děti, kde by měl strávit nejméně 24 hodin na pozorování. Poté bude převezen zpět na standardní pokoj na oddělení dětské neurologie, kde si nechají Martínka cca dva až tři týdny na pozorování. Pokud bude vše v pořádku, následně začne být organizován převoz domů do České republiky,“ objasnil zástupce rodiny.

Vděční rodiče

Rodiče jsou velmi vděční všem, kdo se na operaci ve veřejné sbírce složili. Jejich dík patří jak veřejnosti, tak lékařům za přátelský a lidský přístup. „Mockrát děkujeme za krásné vzkazy, které se s pomocí rodiny snažíme číst všechny. Není bohužel v našich silách odpovídat každému z vás, a proto alespoň takto vám všem opravdu ze srdce hrozně moc děkujeme.“

Přečtěte si: Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů

Rodiče děkují zdejšímu personálu pod vedením prof. Agathe Roubertie za profesionální přístup a to nejen k malým pacientům, ale také k nim. „I přes to všechno tady vládne pohoda a dobrá nálada, a to je hlavně pro našeho Martínka to nejdůležitější. Díky tomu zvládl s klidem a trpělivostí jemu vlastní i všechna předchozí vyšetření a věříme, že i následná rekonvalescence proběhne ve stejném pozitivním duchu,“ uvedli rodiče.

Sto milionů pro nemocného Martínka se podařilo vybrat během pár dnů:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.