Soupeři myslí, že dostali zbytky. Daniela miluje džem v polévce a ananas s rybou
Celý týden Prostřeno! od 29 dubna v předpremiéře online na prima+
Salát z krabích tyčinek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Babiččina rajská polévka s nočky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Marinovaný králík s grilovanými bramborami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Krupicové flameri s pařížskou šlehačkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Daniela Hlinková Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Ve středu se v soutěži amatérských kuchařů z Moravskoslezského kraje postaví k plotně paní Daniela. Ta vsadí na jídla, která vaří vnoučatům, a netají se tím, že její kuchařské umění je tak trochu retro. Soutěžící budou mít dojem, že tyto recepty měly raději zůstat jen ve vzpomínkách.
Účetní v důchodu Daniela pozve soupeře z Moravskoslezského kraje do bytu, kde žije sama. Děti jsou dospělé a mají už své potomky. Danielin syn Tomáš vystupoval v pořadu, kde si nechal zařídit snové bydlení. Daniela byla vdaná pětadvacet let, po rozvodu se pět let vzpamatovávala. Chodila například na kurzy malování. Pak si našla přítele, který ji po deseti letech opustil. Středeční hostitelka žije především pro svou rodinu a často se stará o vnoučátka. Z toho důvodu zvolila pro své menu jejich oblíbené recepty a jídla, která zná z mládí.
Radim Szymeczek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pečená rajčata plněná mozzarellou a vajíčkem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hovězí vývar s nudlemi Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřové výpečky se zelím a domácím knedlíkem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Placky na blaše se zakysanou smetanou a domácím bůčkem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Martina Wardas Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Domácí paštika s brusinkami, pečivo Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Slepičí vývar s játrovým drobením a nudlemi Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Zvěřinová roláda, šťouchané brambory s cibulkou, salát Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Sněhová roláda s ovocem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Daniela Hlinková Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Salát z krabích tyčinek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Babiččina rajská polévka s nočky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Marinovaný králík s grilovanými bramborami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Krupicové flameri s pařížskou šlehačkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Lukáš Valíček Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Caprese špízy Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Cibulačka s krutony Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Losos na grilu s citronem a bylinkami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Čokoládový mousse Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Barbora Vaštíková Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Granátová zahrádka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Zdraví v zeleném odstínu Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová panenka v medovém objetí Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vanilková pohádka s krustou lásky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pro hosty připraví salát z krabích tyčinek, babiččinu rajskou polévku s nočky, marinovaného králíka s grilovanými bramborami a krupicové flameri, což je kopeček husté krupičné kaše, s pařížskou šlehačkou. Radim prohlásí, že nesnáší krupici, Lukáš se na ni naopak těší. Báře u její babičky chutná, takže tipuje, že se dobře nají i u Daniely. Jelikož v úterý měla problém se zabíjením králíků na maso, Daniela jí dá kuře. Už nyní na prima+ můžete shlédnout všech pět dílů Prostřeno! tohoto týdne, takže uvidíte, zda ji tato výměna potěšila.
Podívejte se na přípravu retro předkrmu z krabích tyčinek:
Daniela odnáší od stolu plné talíře
Přípitek bude vermut s olivou, což neocení jenom Radim. Ten bude ve středu hodně upovídaný, až si Bára postěžuje, že se při šmejdění nedostala vůbec ke slovu. Předkrm všichni ochutnají se smíšenými pocity. Hostitelka si myslí, že jsou krabí tyčinky z krabího masa. Ty jsou ovšem vyrobené z mletých ryb a dochucovadel. „Krabí tyčinky jsou rozemleté zbytky ze všeho, co se dá,“ míní Martina. Celý předkrm působí jako náhodně smíchané chutě a suroviny. Dali byste si rybu, sýr, ananas, majonézu a koktejlovou omáčku? Radim jedl už lepší jídla, Martina zná pokrm od své babičky. Nikdo každopádně předkrm nesní celý.
Plné talíře bude Daniela odnášet i po polévce. Rajskou si představovali jinak a připadá jim bez chuti. Nepomůže ani přidaný rybízový džem, což je kuchařčina tajná přísada. Králík s bramborami Martině s Lukášem chutná, Radim má opět výhrady. Maso je podle něj suché a králíka by pekl se špekem nebo s tučnou husou. Radim ovšem dává špek i do dezertu, takže jeho mudrování nikdo nebere vážně. Báru zajímá, jestli si umí pondělní hostitel představit pokrm bez masa. „V létě mi nevadí si dát kuřecí salátek,“ odvětí. Dívejte se už nyní, jestli má Daniela šanci na výhru.
Autor článku
Petra Jaroševská
Horoskop vždy po ruce
Zanechte nám váš e-mail a my vám budeme zasílat pravidelný newsletter s vaším horoskopem.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů