Společnost

11. května 2023 08:00

Komerční sdělení

Clam-Gallasův palác v Praze se otevřel veřejnosti! Soutěžte o vstupenky pro celou rodinu

Brány Clam-Gallasova paláce na Starém městě v Praze se otevřely veřejnosti. V průběhu května a června si můžete užít komentovanou prohlídku v režii Muzea města Prahy. Zapojte se do soutěže o vstupenky.

Stavby, které vznikly v 17. a 18. století, patří dodnes ke klenotům zasazeným do naší krajiny. Barokní výtvarný názor se stal součástí našeho estetického cítění, neboť většina sídel, vesnic, měst i krajina sama byly dotvořeny v baroku, které ji zformovalo a vtisklo nezaměnitelnou osobitost i hravost.

Barokní perla

Pomyslným diadémem barokní Čechie se stala Praha, v jejíchž zdech sídlilo nejen arcibiskupství, univerzita, množství prestižních úřadů a téměř tři desítky klášterů i řádových domů, ale v neposlední řadě zde své paláce drželo mnoho šlechtických rodů.

Perlou vsazenou do diadému barokní Prahy je nezpochybnitelně Clam-Gallasův palác vystavěný v první třetině 18. století dle mimořádného projektu dvorského architekta Johanna Bernharda Fischera z Erlachu. V samém srdci Starého Města se skrývá unikátní a velkoryse řešená stavba, která odráží nejen vlastní invenci stavebníka a architekta, ale také um malířů, sochařů a mnohých dalších řemeslníků, kteří se podíleli na její výzdobě. Stavebníkem nebyl nikdo jiný než diplomat, politik, neapolský místokrál a výrazná osobnost nejen Českého království, ale i celé monarchie Jan Václav hrabě z Gallasu.

Nový nádech

Clam-Gallasův palác prošel rozsáhlou rekonstrukcí, která získala prvenství ve dvou kategoriích prestižní soutěže Stavba roku 2022, ocenila ji veřejnost i odborná porota. Odborné práce vedl architekt Petr Malinský ve spolupráci s Janem Malouškem z Národního památkového ústavu a předními restaurátory – vše s cílem zachovat co největší množství původních prvků. Palác má nyní novou fasádu a část podlah, zrestaurované jsou interiérové malby, ozdoby na stěnách a další. Rekonstrukce trvala 4 roky a vyšla hlavní město zhruba na půl miliardy korun.

Komentované prohlídky v českém i anglickém jazyce pořádá Muzeum města Prahy již od 4. května, a to od čtvrtka do neděle každou hodinu. Prohlídková trasa začíná na impozantním vrcholně barokním schodišti a zahrnuje celé tzv. vznešené patro paláce, ve kterém jsou do budoucna plánovány výstavní projekty Muzea města Prahy. Více na www.clam-gallas.cz

Soutěž o vstupenky byla ukončena!

Soutěžní otázka: Ve kterém roce se stal Clam-Gallasův palác majetkem rodiny Gallasů? Odpovídat můžete přímo ZDE.

(Odpověď najdete v tomto textu)

Výhra:

Vstupenky do Clam-Gallasova paláce na komentované prohlídky vyhrávají: Veronika Černá, Lucie Novotná a Robert Trávníček, Dana Tobiášková a Radomir Zemánek. Gratulujeme a brzy vás budeme ohledně výhry kontaktovat.

Sdílejte článek
Štítky rodina muzeum soutěž architekt palác Národní památkový ústav Praha Stavba roku vstupenka Staré Město pražské Clam-Gallasův palác Johann Bernhard Fischer

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.