Soutěžící u Poliny vypijí šampus s popelem a při šmejdění luští azbuku
Pyžamová party - Prostřeno! S29 (89)
Souboj amatérských kuchtíků z Prahy a středních Čech se ve čtvrtek přesune do studentského bytu k hostitelce Polině. Menu vybírala s ohledem na vzpomínky z dětství a soupeře překvapí dvojím občanstvím. Co řeknou na některé ruské tradice?
Čtvrteční hostitelka Polina vaří v bytě kamarádů, kde připravila svůj osobní koutek na šmejdění. Zajímá se o kulturu, módu a tanec. Do Prostřeno! ji přihlásila z legrace kamarádka. Hostitelčina rodina pochází z Ruska a do Prahy se přestěhovali, když jí bylo 4,5 roku. Narodila se v Moskvě a od 18 let má dvojí občanství. Její otec se přestěhoval před třinácti lety zpět, maminka zemřela v roce 2021 na rakovinu prsu. Z rodiny jí zůstala její starší sestra Anna, které by za případnou výhru zaplatila výlet do Říma. V menu slibuje jídla jako Šťastný nový rok, Péče od maminky, Velikonoční králíček nebo Vůně nedělního rána, což jsou ruské syrniki.
Brynzové sushi Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Okurkové gazpacho Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Šípková omáčka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Limetkovo-citronový dort Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Lumír Blažek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Macova delikatesa: domáca crostini bagetka s domácím cream-cheesom, údeným lososom a kôprom Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Králičia srdcovka: mrkvovo-zázvorovo-batátový krém Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pre fajnovú lýšku: zemiakové a mrkvové gnocchi s kuracím mäsom, pestom, baby špenátom a rajčinami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jesenná pena: čokoládová pena z maslovej dyne a čokolády s malinovým coulis Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Juraj Partl Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Opalovaná kroketka s omáčkou ze zeleného curry s restovanou baby brokoličkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Tomatová polévka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Filírované kachní prso s medovo-hořčičnou omáčkou, restovanou jarní cibulkou a baby brambůrkami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Obrácený dezert Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Petr Barkman Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Šťastný nový rok Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Péče od maminky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Velikonoční králíček Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vůně nedělního rána Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Polina Bogoslavets Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Bruschetta s rajčátky a zeleným salátkem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Polévka z červené čočky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Steak z tuňáka s chimichurri, batátovým pyré a zelenými fazolkami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Matcha dortík s borůvkami a bílou čokoládou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Terezie Jandová Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Macova delikatesa: domáca crostini bagetka s domácím cream-cheesom, údeným lososom a kôprom Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pre fajnovú lýšku: zemiakové a mrkvové gnocchi s kuracím mäsom, pestom, baby špenátom a rajčinami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jesenná pena: čokoládová pena z maslovej dyne a čokolády s malinovým coulis Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Opalovaná kroketka s omáčkou ze zeleného curry s restovanou baby brokoličkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Soupeři budou z názvů zmatení. Jako novoroční jídlo čekají něco z čočky. Bude to ale ruský bramborový salát s uzeninou, který se v Polinině rodině podává na Nový rok. Polévku správně tipují na vývar a název hlavního chodu jim připadá poněkud morbidní. Představa roztomilého králíčka na talíři někomu vadí. Petr přiznává, že by králíka nedokázal zabít, ale došel by si pro něj do řeznictví. Tereza králičí maso nemusí. Vůně nedělního rána evokuje každému něco jiného. Petrovi vůni cigaret, Lumír prohlásí, že v neděli snídá růžový prášek na kocovinu.
Ve videu uvidíte, jak se budou soutěžící šklebit nad pitím s brusinkami:
Přání se musí pořádně zapít
Ve středu Polina poprosila ostatní, aby dorazili na večeři v pyžamu. Jelikož se tento týden sešla parta šprýmařů, můžete se už teď na prima+ podívat, jak jim to sluší. Nejdřív se půjde šmejdit. Až nyní všem dojde, že je Polina vlastně cizinka. Mluví perfektně česky a prozrazuje ji jen jméno. Petr zavzpomíná, že se učil rusky a bude se snažit přečíst nápis v azbuce. „Tři roky jsem chodil na ruštinu. A. C. Piškin?“ pobaví ostatní. Název knihy už ale nevyluští.
U stolu pak všichni pochopí, jak do menu promítla Polina svoji osobnost. Vysvětluje, že přece nemůže za to, kde se narodila, a tradice se musí ctít. Na Nový rok měli doma zvyk. Na papírek se napíše přání, to se pak spálí a hodí do sklenice na přípitek. Pak se popel vypije spolu se šampaňským. Soutěžící si to také vyzkouší, ale mají problém kouřový nápoj vypít. Polina zkušeně spolkne i zbytky papírku. I když mají někteří k jídlu připomínky, celý večer proběhne v pohodě a všichni si budou pochvalovat, jaká jsou dobrá parta. Budou tomu odpovídat i body, nebo se bude taktizovat? Na to se podívejte na prima+ a vpodvečer na Primě. Stáhněte si také aplikaci, ať vám nic neuteče.