Jak vytěžit kuře v kuchyni na maximum. Znáte tyto praktické triky a tipy?
Běžně dostupné chlazené kuře je ideálním příkladem, na kterém nám šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ve výcvikové kuchyni pořadu Superšéf - 24 hodin do pekla a zpět ukázal, jak ho vytěžit do poslední kůžičky!
Z jednoho kuřete, můžete připravit hned několik jídel a navíc, když si ho koupíte chlazené vcelku a sami si ho doma v kuchyni opracujete, podstatně ušetříte. Jak správně naporcovat kuře od křidýlka po stehýnko a neplýtvat při tom surovinou není žádná alchymie.
Jak na porcování kuřete se podívejte na videu z pořadu Superšéf - 24 hodin do pekla a zpět:
Základní části kuřete, které dále využijeme jsou:
- prsa (Vyzkoušejte originální způsoby, jak zpracovat kuřecí prsíčka)
- křidýlka (Inspirujte se recepty na kuřecí křidýlka)
- stehna (Vyberte si z výtečných receptů na šťavnatá kuřecí stehna)
- skelet, krk, hřbet, kůže a odřezky (ideální k přípravě vývaru)
Jako bonus naučil Superšéf v chrudimské hospodě U Václava kuchaře i několik receptů. Pečená kuřecí křidélka budou chutnat všem. Zkuste si je připravit podle receptu Zdeňka Pohlreicha také.
Pikantní kuřecí křídla se zeleninou a dipem z modrého sýra
Na křídla: 2 kg kuřecích křídel 6 stroužků česneku 100g třtinového cukru 350g rajčatového protlaku 3 lžíce dijonské hořčice 2 chilli papričky nakrájené najemno 5 lžic worcesterské omáčky 50g očištěného a nakrájeného zázvoru na malé kostičky Sůl Pepř
Na zeleninu a dip z modrého sýra : 150g jogurtu 100g modrého sýra 3 lžíce nakrájené pažitky Citron Mléko Sůl Pepř
Postup: Do misky dáme všechny suroviny mimo křidýlek a poctivě je promícháme. Přidáme křidýlka a znovu promícháme. Misku zakryjeme potravinářskou folií a dáme odstát do lednice na cca 2 hodiny. Pak křídla naskládáme na pekáč na pečící papír a dáme do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme cca 50 minut.
Postup přípravy dipu: Do misky nastrouháme modrý sýr, přidáme jogurt a pažitku nakrájenou najemno. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. V případě potřeby můžeme dip lehce naředit mlékem.