Seriály a filmy

28. května 2024 16:35

Komerční sdělení

Světýlka míří na festival do Varů. Film Beaty Parkanové byl nominován na hlavní cenu

Nový snímek režisérky a scenáristky Beaty Parkanové Světýlka patří mezi ty, které byly nominovány do hlavní soutěže 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary konajícího se od 28. června do 6. července. Tvůrci filmu nyní představují první ukázku.

Pro Parkanovou není účast a úspěch s vlastním filmem na MFF KV premiérou, v roce 2022 získala hlavní cenu za režii a herec Martin Finger za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Slovo. Světýlka jsou přesně a citlivě poskládanou mozaikou jednoho rozhodujícího dne v životě dítěte. Letní den v životě Amálky a její rodiny, který boří Amálčiny jistoty a říká – jsi člověk ohrožený samotou. Ty a tví lidé, každý z nich.

Čtěte také: Když píšu, potím se jako prase, přiznala spisovatelka Beata Parkanová

Hvězdné obsazení

„Hlavní roli hraje Mia Bankó a seslalo nám ji pár dobrých andělů. Viděla jsem ji na castingu dětí do filmu Slovo, přišla se svojí starší sestrou Leou, která ve Slovu tak skvěle hrála holčičku Emičku. Miu jsem si hned zapamatovala, nějakým osudovým pocitem, a pak věděla, že ji do Světýlek chci,“ popsala Beata Parkanová.

Nezkoušeli jsme nikoho jiného, i když neměla žádné zkušenosti s natáčením. Byl to osud. Martin Finger je zamluven na role mužů v mé rodině, Veronika Žilková je strhující herečka, Marka Geišberga mám ráda a věřím mu a Elizaveta Maximová je podle mého herečka světového formátu,“ dodala režisérka filmu, jak vybírala herecké obsazení Světýlek.

Nestandardní průběh natáčení

Atmosféru na place si pochvaluje i Veronika Žilková. „Beata Parkanová je skvělý člověk a obrovský talent. Moc si vážím našeho setkání a důvěry svěřit mi roli její babičky. Filmová poetika a filmová řeč z ní podle mne dělá pokračovatelku filmového básníka Františka Vláčila. Točila jsem s oběma, tak si můžu troufnout srovnávat,“ uvedla herečka na konto režisérčina stylu.

„Natáčeli jsme v Jihomoravském kraji díky podpoře Jihomoravského filmového nadačního fondu a na Slovensku v průběhu července a srpna 2022. Natáčení probíhalo chronologicky kvůli maximálnímu komfortu pro dětskou herečku, což nebývá příliš obvyklé, jelikož je to náročné na čas a finance,” řekl producent Vojtěch Frič o nestandardním průběhu natáčení.

Přečtěte si: Divadlo pod Palmovkou uvede českou divadelní premiéru hry Máma

„Fakt, že se Světýlka podařilo vyrobit ve spolupráci s komerční televizí, považuju za skutečně přelomový. Ukazuje to jak sílu tématu, tak chuť Primy pouštět se do nových, jiných a odvážných projektů, a za takovéto partnerství jsme všichni velice rádi,“ dodal šéf Bontonfilmu Martin Palán. Film Světýlka bude mít světovou premiéru v Karlových Varech v úterý 2. července od 20:00 v hlavním sále hotelu Thermal, první ukázku z něj ale můžete vidět už nyní.

Podívejte se na první ukázku z filmu Světýlka:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 7. 2024

Jste dynamická osobnost, Berane. Díky dnešní nebeské energii byste se měli snažit nevynakládat energii na nesmyslné rozhovory. Snažte se být trochu pragmatičtější. Velmi pečlivě zvažte případné kompromisy. Pokud budete stát pevně na svém, dosáhnete svých cílů mnohem rychleji.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.