Seriály a filmy

11. dubna 2017 06:30

Gabriela Gabrielová

Pobavte se na Velikonoce s Jiřím Kornem jako hloupým Honzou, co na všechny vyzraje

Honza málem králem je skvostně obsazená filmová variace na klasickou českou pohádku o hloupém Honzovi z roku 1977. Jde o poslední film režiséra legendárních pohádek Bořivoje Zemana, který tentokrát vsadil na tehdejší popovou hvězdu Jiřího Korna.

Honzova máma jednoho den usoudí, že ležení na peci už měl Honza dost, a tak s klukem hybaj do světa. Honza (Jiří Korn) se ani moc nebrání a vyrazí hledat princeznu, jejíž ruku by získal. Cesta za princeznou je vlastně série čtveráckých Honzových kousků, potkává různé postavičky, jde do služby, zažívá dobrodružství. Jako korálky se za sebe navlékají jednotlivé situace, v nichž Honza znovu a znovu dokazuje, jak vůbec není hloupý, ale naopak důvtipný, velkorysý a jak dobré má srdce.

Honza dokáže vypoklonkovat smrtku (Valerie Kaplanová) od nemocné holčičky, pomoct chudému dědečkovi k jídlu tím, že vtipně oklame tlustou trhovkyni (Helena Růžičková). A z lakotné selky a přihlouplého sedláka (Slávka Budínová a Petr Nárožný) si několikrát pořádně vystřelí. Tak proč by si neporadil s němou princeznou (Jorga Kotrbová), která balamutí svého tatíčka krále (František Filipovský)?

Honza si poradí i s němou princeznou

Nejlepší scény:

1. Sekyrková polévka, kterou Honza uvaří škudlivé selce přímo před očima, z jejích vlastních ingrediencí.

2. Tanec Smrtky v hospodě. Tlustý hospodský (Čestmír Řanda) se strachy schová do prasečího chlívku, když mu Smrtka vyjí hospodu a hrůzně točí kosou nad hlavou.

3. Svítí, svítí slunce nad hlavou… Závěrečný song, který vám zůstane na dlouho zarytý v hlavě, je vlastně Honzova triumfální cesta na voze zpět domů. Zpívá, jede a sype za sebou zlaťáky.

Co možná nevíte:

  • Jiří Korn nemluví sám sebe, kromě zpěvu písniček jeho hlas ve filmu vůbec nezaznívá. Skvěle ho předaboval herec Činoherního divadla a jeden z nejlepších českých dabérů Michal Pavlata.
  • Pamatujete si na první reklamy z 90. let? Valerie Kaplanová, která v Honzovi málem králem dokonale zahrála Smrtku, tehdy zářila v reklamě na stírací losy jako bába Tutovka. Herečka si poté dokonce stěžovala, že se celá její herecká dráha smrskla na tento reklamní spot. Kaplanová byla taky sprostou babičkou v Troškově trilogii Slunce, seno…
  • Smrtku potká Honza během svého putování v pohádce několikrát. Jiří Korn při natáčení jedné ze scén zlomil ultra hubené Valerii Kaplanové nechtěně dvě žebra.
  • Neskutečně půvabná byla mladičká Naďa Konvalinková v dlouhých šatech z polního kvítí. Ty daly herečce pořádně zabrat. Byly údajně velice těžké, protože kvítečky kostymérky špendlily na dráty, aby držely.

Legendární režisér pohádek

Režisér Bořivoj Zeman (1912-1991) se stal postupně pohádkovým a veseloherním mistrem. V 50. letech natočil dodnes úspěšné pohádky Pyšná princezna a Byl jednou jeden král. Ze stejné doby pochází také „dovolenkové“ komedie Dovolená s Andělem a Anděl na horách. V pohádkovém žánru pak zazářil Zeman opět v roce 1968, kdy natočil Šíleně smutnou princeznu s populárními zpěváky Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem v hlavních rolích. V roce 1977 pak Bořivoj Zeman naposledy zvolal Akce! při natáčení pohádky Honza málem králem.

Hudební pohádku Honza málem králem si vychutnejte v pondělí v 15.35 na Primě!

(tek)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.