Recepty od šéfa: takto upraveným luštěninám nelze odolat
Uplynulý díl pořadu Teď vaší šéf! zcela ovládly recepty na luštěniny. Potěší třeba ty z vás, kteří nejedí maso či vyznávají zdravou stravu, ale i náročné gurmány. Luštěniny od Zdeňka Pohlreicha pak neurazí ani vyznavače určité klasiky. Naučte se je!
Vše o pořadu Teď vaří šéf! najdete TADY
Šéf vaří na Primě každou neděli v 18.00!
HRÁŠKOVÁ POLÉVKA
Suroviny:
300 g hrášku 600 ml kuřecího vývaru půlka cibule řapíkatý celer pórek stroužek česneku máslo 2 dl smetany rohlík sůl, pepř tymián oregano
Postup:
Nakrájenou cibuli, řapíkatý celer, bílou část pórku a stroužek česneku lehce orestujeme na másle. Po chvilce přisypeme hrášek, ochutíme solí, pepřem, oreganem a tymiánem a zalijeme vývarem, přivedeme k varu a rozmixujeme. Na sucho opečeme krutony z rohlíku. Když jsou dokřupava opečené, přidáme do pánve kousek másla a promícháme, odstavíme z ohně. Do polévky přilijeme kapku smetany, podle chuti dosolíme nebo dopepříme a polévku přecedíme přes cedník.
Servírujeme s krutonky.
ZELENÁ ČOČKA S KŘEPELČÍM VEJCEM
Suroviny:
300 g zelené čočky křepelčí vajíčka 200 g uzené slaniny mrkev šalotka česnek ocet balzamiko cherry rajčátka olivový olej sůl, pepř petrželka
Postup:
Čočku nasypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby byla zrnka ponořená. Přihodíme stroužek česneku, hrst čerstvé petržele, opepříme a vaříme pomalu do změknutí, bez pokličky. Když se voda vyvaří, přilijeme ji.
Křepelčí vajíčka uvaříme ve vroucí vodě ochucené kapkou octa, tím zabráníme praskání skořápky. Vajíčka se vaří jen asi 3 minutky.
Uzenou slaninu nebo jakékoliv vyuzené maso nakrájíme na kostičky, na kostičky nakrájíme i mrkev a šalotku, posekáme stroužek česneku a petrželku. V pánvi na olivovém oleji orestujeme nejprve česnek se šalotkou a slaninou, pak přihodíme mrkev a chvilku restujeme.
Když je čočka hotová (tzn. zvenku měkká, uvnitř křupne), tak ji můžeme osolit, zalijeme ji kapičkou balzamikového octa a promícháme s polovinou orestovaného zeleninového základu – do druhé půlky základu vhodíme na chvilku podusit nakrájená rajčátka.
Čočku ochutíme nasekanou petrželkou a servírujeme s křepelčími vejci, kolem dokola dáme orestovaná rajčátka.
HUSA V ŠOULETU
Suroviny:
půlka husy 150 g krup 150 g sušeného hrachu sádlo cibule česnek kmín sušená majoránka sůl, pepř
Postup:
Kroupy a hrách je potřeba přes noc naložit do vody, každé zvlášť.
Husu rozdělíme na menší kusy, aby se pohodlně vešla do pekáče. Osolíme a okmínujeme ze všech stran, přidáme kousek sádla a kapičku vody. Přihodíme stroužek česneku a rozpůlenou cibuli. Pekáč přiklopíme a dáme do trouby péct na 160 °C do změknutí.
Naložený hrách přelijeme i s vodou, v které se máčel, do hrnce a přivedeme k varu. To samé uděláme s kroupami, vaříme do změknutí.
Upečenou husu vyndáme z pekáče a sádlo z vrchu výpeku opatrně přelijeme do rendlíku a necháme na mírném plameni vařit. Nasekáme do něj jednu velkou cibuli. Pár stroužků česneku utřeme se solí a přidáme na závěr k orestované cibuli. Křupavou cibulku i s trochou sádla přimícháme k hrachu, přidáme kroupy, sůl, pepř a majoránku.
V pekáči zbyl ještě výpek z husy, který přelijeme do zbytku sádla, ve kterém jsme restovali cibulku. Do prázdného pekáče můžeme dát půlku šouletu, kousky husy a zbytek šouletu, aby maso bylo zasypané. Přikryjeme pokličkou a dáme ještě na 20 minut zapéct do trouby.
Co s výpekem? Připravíme tzv. rezatý sos:
Zbylou tekutinu z pečené husy (tzn. zbylé sádlo a výpek) svaříme alespoň na polovinu, na vrchu se oddělí sádlo a dole zůstane svařený výpek. Sádlo opatrně slijeme a do výpeku přidáme trošku jíšky, orestujeme. Pak výpek zalijeme asi 2 dl studené vody a mícháme, dokud se tekutiny nespojí v jednu silnou omáčku, kterou přecedíme a podáváme k huse v šouletu.
HUMMUS
Suroviny:
300 g cizrny česnek tahini pasta citronová šťáva mletá sladká paprika pita chléb olivový olej sůl, pepř
Postup:
Cizrnu necháme přes noc namočenou ve vodě. Druhý den ji uvaříme v té samé vodě doměkka, trvá to asi 40 minut. Cizrnu přecedíme a rozmixujeme spolu s pár stroužky česneku, solí a pepřem. Vznikne hrubá pasta, do které v této chvíli přidáme pastu jménem tahini, citronovou šťávu a podle potřeby trochu cizrnového vývaru. Pasta musí být krásně hladká.
Naservírujeme ji na talíř, vytvoříme žlábek, do kterého nalijeme olivový olej a pastu ozdobíme mletou sladkou paprikou. Podáváme s pita chlebem.
SALÁT Z FAZOLÍ
Suroviny:
300 g fazolí mrkev řapíkatý celer cibule badyán hřebíček citron pórek ocet balzamiko česnek mandle olivový olej sůl, pepř tymián oregano rozmarýn petrželka pažitka bazalka
Postup:
Fazole zalijeme vodou a necháme přes noc máčet. Pak vodu i s fazolemi přelijeme do hrnce, přidáme mrkev, řapíkatý celer, cibuli, hřebíček, kousek badyánu a kůru z půlky citronu. A nakonec také tzv. bouquet garni, což je svazek bylinek – do listu pórku zabalíme čerstvé bylinky, jako je tymián, oregano, rozmarýn, petržel... Zavážeme provázkem a vhodíme do hrnce. Přikryjeme pokličkou a vaříme, asi po hodině fazole osolíme a dovaříme úplně do měkka.
Poté fazole slijeme a necháme zchladnout, vyndáme z nich zeleninu, koření.
Zchladlé fazole nasypeme do mísy, k nim nakrájíme vařenou citronovou kůru a vařenou zeleninu, zakápneme balzamikem a olivovým olejem. Dochutíme pepřem a solí, čerstvou pažitkou, bazalkou a petrželkou, můžeme osvěžit citronovou šťávou, promícháme.
V kastrůlku rozehřejeme olivový olej, v kterém dozlatova orestujeme plátky česneku a sekané mandle. Směs pak promícháme se salátem a podáváme.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich
Dobrá zpráva pro všechny, kdo rádi mlsají, vaří a ještě si při tom listují pěkným časopisem s praktickým obsahem. Už 12. listopadu na stáncích máme pro vás NOVÝ ČASOPIS!
Prima FRESH – Sladké pokušení