Recepty z vajec ze 4. dílu Teď vaří šéf!
V nedělní škole vaření pro všechny domácí kuchaře a kuchařky představil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich šestici receptů z vajec. Naučte se je také. Níže jsou postupně rozepsány. Dobrou chuť!
VÝVAR S VAJEČNÝM SVÍTKEM / SEDLINOU
Co do vývaru? Vaječný svítek nebo sedlinu. Zdroj: Hermina
Suroviny na vývar:
kostra z jednoho kuřete mrkev petržel cibule sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření
Postup:
Rozsekanou kostru dáme do studené vody a přivedeme k varu, přidáme koření. Ztlumíme a necháme táhnout asi 1 hodinu.
Přidáme zeleninu a táhneme ještě další hodinu. Poté vývar přecedíme.
Vaječná sedlina
Suroviny:
4 vejce 60 ml mléka muškátový oříšek sekaná pažitka sůl, pepř
Postup:
Do misky vyklepneme vejce, osolíme, opepříme, zvlčíme troškou mléka a rozšleháme metlou. Přidáme nasekanou pažitku. Do zapékacích mističek vložíme potravinovou fólii, do které nalijeme vaječnou sedlinu. Misky dáme na vyšší plech s vodou a pečeme na 120 °C zhruba 15–20 minut. (Voda v plechu bude mít cca 90 °C. ) Mezitím krátce povaříme zeleninu dle chuti – mrkev, cuketu, rajče, celer...)
Sedlinu nakrájíme na kostičky, zeleninu také a servírujeme ve vývaru.
Vaječný svítek
Suroviny:
2 vejce 25 g másla 30 g polohrubé mouky petrželka
Postup:
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme troškou mouky.
Oddělíme žloutky a bílky, z bílků vyšleháme sníh. Žloutky osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a zašleháme k nim máslo, přidáme polohrubou mouku, promícháme a opatrně vmícháme také sníh z bílků. Směs přendáme do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
Svítek servírujeme nakrájený na větší kostky zalitý vývarem, dozdobíme nasekanou petrželkou.
VEJCE MIMÓZA
Vejce Mimóza na salátu. Zdroj: Hermina
Suroviny:
10 vajec lžíce majonézy citronová šťáva špetka mleté papriky mix salátů bageta olivový olej sůl, pepř estragon petrželka
Postup:
Vejce uvaříme natvrdo a zchladíme. Oloupeme a nakrájíme na půlky. Žloutky opatrně vydlabeme do misky, přidáme mletou papriku, nasekaný estragon, opepříme a osolíme a vše rozmícháme. Přidáme lžíci majonézy a citronovou šťávu, promícháme dohladka. Směs naplníme do cukrářského pytlíku a půlky vajec naplníme. Každé vajíčko ozdobíme lístkem petrželky.
Podáváme se směsí salátových listů, které lehce dochutíme solí, pepřem a olivovým olejem. Vejce položíme na salát a servírujeme s plátky bagetky.
PÓRKOVÉ RIZOTO S VEJCEM
Pórkové risotto s vejcem. Zdroj: Hermina
Suroviny:
300 g rýže 1 dl bílého vína kuřecí vývar šalotka pórek 2 vejce ocet parmazán máslo sůl, pepř
Postup:
V hrnci rozehřejeme olivový olej, orestujeme na něm 2 šalotky. Z bílé části pórku nakrájíme kolečka a vhodíme k šalotce do hrnce, necháme zesklovatět. Poté k zelenině přisypeme rýži a chvilku orestujeme, aby se všechna zrnka obalila tukem. Osolíme, opepříme a zalijeme bílým vínem. Až se alkohol vypaří, můžeme rýži zalít vývarem. Vývar necháme pomalu vařit, jakmile se tekutina odpaří, opět trošku přilijeme a postup opakujeme do té doby, než bude rýže „al dente“, tzv. na skus. Hrnec pak stáhneme z ohně, přidáme nastrouhaný parmazán a vmícháme kousek másla.
V jiném kastrůlku přivedeme vodu k varu, kápneme do ní trochu octa a vyklopíme do ní vejce. Žloutek se díky octu krásně obalí bílkem. Vejce vyndáme, jakmile bílek ztuhne, žloutek bude stále tekutý.
Na talíř naservírujeme rizoto, navrch položíme ztracené vejce, dochutíme solí, pepřem a parmazánem.
ANGLICKÝ KRÉM
Anglický krém podáváme s čerstvým ovocem. Zdroj: Hermina
Suroviny:
500 ml mléka 8 žloutků 250 g cukru 1 lusk vanilky 0,25 dl likéru drobné ovoce
Postup:
Do misky dáme žloutky, cukr a vyškrábneme vanilkový lusk, důkladně prošleháme.
V kastrůlku zahřejeme mléko, ve kterém povaříme lusk z vanilky.
Do žloutku opatrně nalijeme asi 1/3 teplého mléka, abychom vyrovnali teplotu a zamezili sražení. Prošleháme a přilijeme k zbytku mléka.
Na mírném ohni mícháme do zhoustnutí. Nesmíme přesáhnout 85 °C, jinak dojde ke sražení.
Poté přelijeme přes cedník. Podáváme s čerstvým ovocem.
SÝROVÉ SUFLÉ
Sýrové suflé. Zdroj: Hermina
Suroviny:
60 g másla 30 g hladké mouky 250 ml mléka muškátový oříšek 5 vajec 150 g nastrouhaného ementálu nebo goudy 4 lžíce smetany sůl, pepř
Postup:
V kastrůlku z másla, mouky, mléka s smetany uděláme bešamel, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Bešamel necháme lehce zchladnout, pak přidáme žloutky a nastrouhaný sýr. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně všleháme ho bešamelu.
Misky na suflé vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Naplníme ze 2/3 hmotou a pečeme při 200 °C podle velikosti misek asi 5–8 minut. Ihned podáváme.
CITRONOVÝ KOLÁČ
Citronový koláč. Zdroj: Hermina
Suroviny na těsto:
500 g hladké mouky 175 g moučkového cukru špetka soli 2 vejce 250 g másla citronová kůra vanilková zrnka z 1 lusku
Na nápň
5 citronů 300 ml smetany 390 g cukru 9 vajec
Postup:
Suroviny na těsto smícháme dohromady a na pomoučněném vále vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do lednice.
Odpočinuté těsto vyválíme dotenka a přendáme do dortové formy, vymačkáme do stran, aby bylo po celé formě. Na těsto položíme pečicí papír a vysypeme fazolemi, rýží nebo čočkou. Těsto díky tomu zůstane ve tvaru formy. Pečeme při 180 °C asi 20 minut. Poté z těsta odstraníme pečicí papír s fazolemi a dáme ho dopéct ještě na 10 minut.
Mezitím připravíme náplň. Do mísy vyklepneme 9 vajec a rozmícháme. Přidáme citronovou kůru a šťávu z 5 citronů, cukr a smetanu. Směs přendáme do vodní lázně a pomalu zahříváme, čímž náplň mírně zhoustne.
Poté ji nalijeme do upečené formy a v troubě zapékáme asi hodinku při 120 °C.
Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem a ten opálíme pistolí, až zkaramelizuje a získá zlatavou barvu.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich