Šéf připravoval lososa. Tady jsou všechny recepty
V neděli na Primě představil Zdeněk Pohlreich několik dobrot z lososa. Připravte si i vy jeho sashimi v novém stylu, lososa s estragonovou omáčkou, v listového těstě, grilovaného s italskou čočkou nebo pošírovaného s citronovou majonézou.
Vše o pořadu Teď vaří šéf! Najdete na TADY
Nedělní škola vaření Zdeňka Pohlreicha začíná každou neděli v 18.00 na Primě!
SASHIMI V NOVÉM STYLU
Suroviny: 400 g lososa citronová šťáva limetková šťáva zázvor stroužek česneku olivový olej sezamový olej sůl řeřicha pažitka
Postup:
Lososa nakrájíme co nejtenčí plátky a naskládáme vedle sebe na talíř. Osolíme, pokapeme citronovou a limetovou šťávou. V míse smícháme lžíci japonské sójové omáčky s kapkou limety a citronu, přidáme nasekaný kousek zázvoru. V pánvi rozpálíme olivový olej s troškou sezamového oleje – toho jen pomálu, má specifickou výraznější chuť. Do oleje nasekáme stroužek česneku a necháme ho zhnědnout. Poté olej nalijeme na lososové plátky. Na závěr přidáme také dresink ze sójové omáčky a ozdobíme čerstvou řeřichou a nasekanou pažitkou.
ZAPÉKANÝ LOSOS S ESTRAGONOVOU OMÁČKOU
Suroviny:
400 g lososa máslo 2 žloutky jarní cibulka bílé víno bílý vinný ocet 2 žloutky citronová šťáva rajče sůl, pepř estragon tymián máta
Postup:
Talíř nebo zapékací mísu vytřeme máslem, rovnou osolíme a opepříme. Dno vyložíme tenoučkými plátky lososa, z vrchu také osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou jarní cibulku.
V rendlíku ohřejeme asi 2 dl bílého vína s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme a svaříme.
Žloutky vmícháme do vinného základu a prošleháme. Estragon, tymián a mátu nasekáme nadrobno a přidáme do hrnce s kapkou citronové šťávy. Směsí přelijeme plátky lososa. Dáme do trouby na slabé 2 minutky zapéct dozlatova.
Ozdobíme rajčetem nakrájeným na kostičky a lístky máty.
LOSOS V LISTOVÉM TĚSTĚ SE ŠPENÁTEM
Suroviny:
400 g lososa listové těsto špenátové listy šalotka česnek máslo žloutek sůl, pepř bazalka bílé víno dijonská hořčice smetana vývar
Postup:
Lososa osolíme a opepříme z obou stran.
Do vroucí osolené vody vhodíme čerstvé listy špenátu a necháme maximálně 30 vteřin spařit. Hned ho vhodíme do mísy s ledovou vodou, jen tak zůstane krásně zelený. Přecedíme a dobře vymačkáme.
V hrnci rozpustíme kousek másla a orestujeme na něm nasekanou šalotku a stroužek česneku. Po chvilce přilijeme kapku smetany, dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme do zhoustnutí.
Listové těsto rozválíme, potřeme rozšlehaným žloutkem a na kraj vložíme steak z lososa. Na něj navršíme špenát promíchaný se smetanovou omáčkou, přikryjeme druhým plátkem lososa. Těsto zarolujeme, vršek potřeme žloutkem a vidličkou sem tam propíchneme.
Pečeme v troubě rozpálené na 175 °C asi 20 minut.
Mezitím připravíme bazalkovou omáčku.
Rozpustíme máslo, orestujeme nasekanou šalotku, zalijeme bílým vínem a troškou jakéhokoliv vývaru. Osolíme a opepříme. Stonky bazalky necháme v základu vyvařit, lístky schováme stranou. Přilijeme smetanu a necháme chvilku houstnout. Poté přidáme lžíci dijonské hořčice a přecedíme přes cedník. Na závěr do omáčky přidáme ještě kousek másla a před podáváním vmícháme nasekanou bazalku.
GRILOVANÝ LOSOS S ITALSKOU ČOČKOU
Suroviny:
4 steaky z lososa 300 g zelené čočky nové koření černý pepř bobkový list rozmarýn mrkev řapíkatý celer pórek balzamikový ocet rajče pažitka olivový olej sůl, pepř petrželka
Postup:
Čočku nasypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Do plátna zabalíme pár kuliček nového koření, celého pepře, bobkového listu a snítku rozmarýnu, pytlík vložíme do hrnce s čočkou a vaříme maximálně 30 minut. Nechceme, aby ta čočka byla „hnusná kašovitá školno jídelnová na lžíci lepidlová hnusná maltoidní srágora“.
Mrkev, řapíkatý celer, šalotku, stroužek česneku a pórek nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme olivový olej a zeleninu orestujeme. Do základu přilijeme kapku balzamikového octa. Uvařenou čočku přidáme k orestované zelenině a prohřejeme.
Nakonec vmícháme rajče nakrájené na kostičky a nasekanou pažitku.
Steaky z ryby osolíme a opepříme bílým pepřem. V pánvi rozehřejeme olivový olej a steaky opečeme z obou stran dozlatova.
Servírujeme s pár lístky petrželky.
POŠÍROVANÝ LOSOS S CITRONOVOU MAJONÉZOU
Suroviny:
4 stejné kousky lososa pórek řapíkatý celer mrkev nové koření bobkový list bílý vinný ocet tymián petrželka 2 žloutky dijonská hořčice citronová šťáva rostlinný olej fenykl sůl, pepř
Postup:
Pórek, řapíkatý celer, kousek fenyklu a mrkev nakrájíme na kostičky a vhodíme do hrnce s vodou. Dochutíme solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Přidáme kapku bílého vinného octa a čerstvý tymián, petrželku.
Do hrnce s vodou vložíme lososa a přivedeme k varu.
Mezitím v míse rozmícháme žloutky se lžící dijonské hořčice, špetkou soli a pepře a pár kapkami citronové šťávy. Šleháme a pomalu přiléváme olej, až majonéza zhoustne.
Fenykl nakrájíme na co nejtenčí plátky, zakápneme citronem, dochutíme solí a pepřem.
Pošírovaného lososa servírujeme s fenyklovým salátem, s majonézou a mořskou solí.
PASTA S BROKOLICÍ A KOUSKY LOSOSA
Suroviny:
400 g lososa brokolice těstoviny tagliatelle olivový olej máslo sůl, pepř
Postup:
Do vroucí osolené vody vhodíme růžičky brokolice a v rychlosti je spaříme a vyndáme. Ve stejné vodě uvaříme tagliatelle.
Lososa nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a kousky lososa opečeme, po chvíli přidáme brokolici. Vše přendáme do jiné nádoby a do pánve vhodíme kousek másla. Uvařenou pastu přihodíme do pánve a promícháme. K pastě vrátíme i lososa s brokolicí, prohřejeme a podáváme s kapkou olivového oleje, dle chuti osolíme.
GRAVLAX
Postup:
Syrového lososa naložíme do směsi soli a cukru, posypeme směsí zeleniny (mrkev, celer, pórek), zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne odležet.
Druhý den rybu opláchneme, osušíme, potřeme hořčicí, zasypeme koprem a servírujeme.
Ještě více o lososovi najdete dole...
Podobné články
... a jak na něj: