Seriály a filmy

15. března 2015 18:00

Zuzana Schneidewind

Teď vaří šéf! II. Recepty ze 2. dílu - rýže

Že rýže není jen pečené rizoto z trouby nebo kopec v omáčce, jste viděli v neděli. Ve 2. dílu II. řady své kuchařské školy představil Zdeněk Pohlreich recepty z rýže. Níže jsou všechny přehledně rozepsané. Dobrou chuť.

Vše o pořadu najdete TADY

A tady jsou slibované recepty na pochoutky, připravené z rýže a podle šéfa Pohlreicha:

ČÍNSKÁ RÝŽOVÁ POLÉVKA CONGEE

Suroviny:

1 šálek jasmínové rýže 4 šálky vody kousky kuřete zázvor jarní cibulka sojová omáčka sůl

Postup:

Do hrnce dáme jeden šálek propláchnuté jasmínové rýže, zalijeme 4 šálky vody a osolíme.

Přidáme malý špalíček zázvoru a kousky kuřete. Přivedeme k varu, pak var stáhneme na minimum a necháme povařit zhruba hodinu.

Mezitím si nakrájíme jarní cibulku na kolečka a čerstvý zázvor na jemné nudličky. Když jsou kousky kuřete uvařené, vyndáme je na talíř a okrájíme maso. Do misky nandáme polévku, přidáme kousky masa, posypeme nakrájeným čerstvým zázvorem a jarní cibulkou a dochutíme lžící sojové omáčky.

SMAŽENÁ RÝŽE NASI GORENG

Suroviny:

2 varné sáčky rýže Basmati 3 vejce česnek pórek jarní cibulka 2 chilli papričky 1 červená paprika šunka krevety kuřecí maso

Postup:

Rýži propláchneme a vaříme 13 - 15 minut v osolené vodě. Uvařenou rýži dáme do misky a necháme částečně zchladnout.

Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej. V hrnečku prošlecháme tři vejce a osmažíme je. Mícháme, dokud nejsou vajíčka vysušená a roztrhaná na drobno. Vyndáme je stranou a na čerstvém oleji orestujeme najemno nakrájený česnek a bílou část pórku. Postupně přidáváme krevety, šunku, dvě chilli papričky, jarní cibulku, nakrájenou červenou papriku a osolíme.

Když jsou krevety hotové, přisypeme do pánve zchladlou rýži a posléze usmažená vajíčka. Celou směs krátce orestujeme. Rýži je potřeba rychle míchat, aby se nepřipálila. Pro výživnější hodnotu jídla na závěr ještě přidáme nakrájené kousky uvařeného kuřete. Promícháme a můžeme podávat.

RÝŽOVÝ PILAF

Suroviny:

rýže olivový olej cibule sušená červená paprika vývar pažitka

Postup:

V malém kastrůlku rozehřejeme olivový olej. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme do zlatova. Přidáme sušenou červenou papriku, krátce promícháme a potom přisypeme propláchnutou rýži. Zalijeme vychladlým vývarem a necháme 2 - 3 minuty povařit.

Potom hrnec i s pilafem zabalíme do novin a přikryjeme peřinou. Necháme dvě hodiny odležet. Rýže v teplu krásně dojde a na chuť bude příjemně vláčná. Promícháme, nandáme na talíř a ozdobíme čerstvou pažitkou.

RISOTTO NERO

Suroviny:

rýže na risotto olivový olej šalotka kalamáry 1 dcl bílého vína rajčata zeleninový vývar 1 pytlík sépiového inkoustu oregáno bazalka sůl pepř

Postup:

V kastrůlku rozehřejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Pokrájíme očistěné kalamáry a přidáme je k šalotce. Opepříme, osolíme a necháme krátce orestovat, dokud kalamáry nezbělají. Potom přisypeme propláchnutou rýži a necháme ji mírně obalit olejem. Zalijeme asi 1 dcl bílého vína a poté přidáme pár nakrájených rajčat. Když se víno odpaří, přilijeme naběračku teplého zeleninového vývaru. Zmírníme var, přidáme nakrájené bazalkové listy a vmícháme sépiový inkoust. Průběžně přilíváme další teplý vývar, dokud rýže není “al dente”.

Na pánvičce mezitím zvlášť orestujeme tři rozpůlená rajčátka, chapadla kalamár a čerstvé listy oregána. Opepříme a osolíme.

Do hotové rýže přimícháme kousek másla, aby rizoto získalo krémovitou konzistenci. Nandáme na talíř a ozdobíme orestovanými rajčaty, kalamáry a oregánem.

RÝŽE PODLE CÍSAŘOVNY

Suroviny:

dlouhozrnná rýže cca 1/2 litru mléka kandované ovoce mango rum želatina cukr vanilkový lusk sůl

Postup:

V hrnci svaříme mléko se špetkou kvalitní soli. Do misky si připravíme kandované ovoce, pokapeme ho rumem a necháme chvíli nasát. V další mističce si připravíme želatinu, nejlépe plátkovou, protože není náročná na přípravu.

Propláchnutou dlouhozrnnou rýži přidáme do mléka, promícháme a přisypeme asi dvě lžíce cukru.

Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme zrníčka a oboje přidáme do hrnce.

Když se mléko odpaří a rýže je měkká, vyndáme vanilkový lusk a vmícháme kandované ovoce s rumem. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ji do rýže. Horkou směs nandáme do připravených skleniček, necháme chvíli zchladnout a pak přemístíme do lednice.

Mezitím si v míse našleháme šlehačku. Vychlazenou rýži vyndáme z ledničky, navrstvíme nakrájené mango a navrch dáme trochu šlehačky. Můžeme ozdobit lístkem čerstvé máty a podáváme.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2025

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.