Teď vaří šéf! II. Recepty ze 2. dílu - rýže
Že rýže není jen pečené rizoto z trouby nebo kopec v omáčce, jste viděli v neděli. Ve 2. dílu II. řady své kuchařské školy představil Zdeněk Pohlreich recepty z rýže. Níže jsou všechny přehledně rozepsané. Dobrou chuť.
Vše o pořadu najdete TADY
A tady jsou slibované recepty na pochoutky, připravené z rýže a podle šéfa Pohlreicha:
ČÍNSKÁ RÝŽOVÁ POLÉVKA CONGEE
Suroviny:
1 šálek jasmínové rýže 4 šálky vody kousky kuřete zázvor jarní cibulka sojová omáčka sůl
Postup:
Do hrnce dáme jeden šálek propláchnuté jasmínové rýže, zalijeme 4 šálky vody a osolíme.
Přidáme malý špalíček zázvoru a kousky kuřete. Přivedeme k varu, pak var stáhneme na minimum a necháme povařit zhruba hodinu.
Mezitím si nakrájíme jarní cibulku na kolečka a čerstvý zázvor na jemné nudličky. Když jsou kousky kuřete uvařené, vyndáme je na talíř a okrájíme maso. Do misky nandáme polévku, přidáme kousky masa, posypeme nakrájeným čerstvým zázvorem a jarní cibulkou a dochutíme lžící sojové omáčky.
SMAŽENÁ RÝŽE NASI GORENG
Suroviny:
2 varné sáčky rýže Basmati 3 vejce česnek pórek jarní cibulka 2 chilli papričky 1 červená paprika šunka krevety kuřecí maso
Postup:
Rýži propláchneme a vaříme 13 - 15 minut v osolené vodě. Uvařenou rýži dáme do misky a necháme částečně zchladnout.
Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej. V hrnečku prošlecháme tři vejce a osmažíme je. Mícháme, dokud nejsou vajíčka vysušená a roztrhaná na drobno. Vyndáme je stranou a na čerstvém oleji orestujeme najemno nakrájený česnek a bílou část pórku. Postupně přidáváme krevety, šunku, dvě chilli papričky, jarní cibulku, nakrájenou červenou papriku a osolíme.
Když jsou krevety hotové, přisypeme do pánve zchladlou rýži a posléze usmažená vajíčka. Celou směs krátce orestujeme. Rýži je potřeba rychle míchat, aby se nepřipálila. Pro výživnější hodnotu jídla na závěr ještě přidáme nakrájené kousky uvařeného kuřete. Promícháme a můžeme podávat.
RÝŽOVÝ PILAF
Suroviny:
rýže olivový olej cibule sušená červená paprika vývar pažitka
Postup:
V malém kastrůlku rozehřejeme olivový olej. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme do zlatova. Přidáme sušenou červenou papriku, krátce promícháme a potom přisypeme propláchnutou rýži. Zalijeme vychladlým vývarem a necháme 2 - 3 minuty povařit.
Potom hrnec i s pilafem zabalíme do novin a přikryjeme peřinou. Necháme dvě hodiny odležet. Rýže v teplu krásně dojde a na chuť bude příjemně vláčná. Promícháme, nandáme na talíř a ozdobíme čerstvou pažitkou.
RISOTTO NERO
Suroviny:
rýže na risotto olivový olej šalotka kalamáry 1 dcl bílého vína rajčata zeleninový vývar 1 pytlík sépiového inkoustu oregáno bazalka sůl pepř
Postup:
V kastrůlku rozehřejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Pokrájíme očistěné kalamáry a přidáme je k šalotce. Opepříme, osolíme a necháme krátce orestovat, dokud kalamáry nezbělají. Potom přisypeme propláchnutou rýži a necháme ji mírně obalit olejem. Zalijeme asi 1 dcl bílého vína a poté přidáme pár nakrájených rajčat. Když se víno odpaří, přilijeme naběračku teplého zeleninového vývaru. Zmírníme var, přidáme nakrájené bazalkové listy a vmícháme sépiový inkoust. Průběžně přilíváme další teplý vývar, dokud rýže není “al dente”.
Na pánvičce mezitím zvlášť orestujeme tři rozpůlená rajčátka, chapadla kalamár a čerstvé listy oregána. Opepříme a osolíme.
Do hotové rýže přimícháme kousek másla, aby rizoto získalo krémovitou konzistenci. Nandáme na talíř a ozdobíme orestovanými rajčaty, kalamáry a oregánem.
RÝŽE PODLE CÍSAŘOVNY
Suroviny:
dlouhozrnná rýže cca 1/2 litru mléka kandované ovoce mango rum želatina cukr vanilkový lusk sůl
Postup:
V hrnci svaříme mléko se špetkou kvalitní soli. Do misky si připravíme kandované ovoce, pokapeme ho rumem a necháme chvíli nasát. V další mističce si připravíme želatinu, nejlépe plátkovou, protože není náročná na přípravu.
Propláchnutou dlouhozrnnou rýži přidáme do mléka, promícháme a přisypeme asi dvě lžíce cukru.
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme zrníčka a oboje přidáme do hrnce.
Když se mléko odpaří a rýže je měkká, vyndáme vanilkový lusk a vmícháme kandované ovoce s rumem. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ji do rýže. Horkou směs nandáme do připravených skleniček, necháme chvíli zchladnout a pak přemístíme do lednice.
Mezitím si v míse našleháme šlehačku. Vychlazenou rýži vyndáme z ledničky, navrstvíme nakrájené mango a navrch dáme trochu šlehačky. Můžeme ozdobit lístkem čerstvé máty a podáváme.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich