V neděli vařil šéf zeleninu. Koukněte na jeho recepty!

Takto upravená zelenina zachutná každému. Jak poznáte hned po spolknutí prvního sousta, jde o jídla, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Možná budete překvapeni, jak jsou při tom jednoduchá na přípravu.

Vše o pořadu Teď vaří šéf! Najdete TADY

Poslední díl sledujte opět v neděli od 18.00 na Primě!

STUDENÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA

Suroviny:

2 rajčata salátová okurka 2 červené papriky červený vinný ocet majonéza koktejlové krevety chilli paprička česnek olivový olej sůl, pepř bazalka

Postup:

Z rajčat vykrojíme bubáka, okurku oloupeme, rozřízneme a zbavíme ji semínek. Papriky také očistíme od semínek. Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky a vhodíme do nádoby. Osolíme, opepříme a přidáme kousek chilli papričky podle chuti. Zakápneme olivovým olejem a červeným vinným octem a vše rozmixujeme. Polévku dochutíme pár bazalkovými lístky, zjemníme asi 2 lžícemi majonézy a znovu promixujeme. Polévka získá hladký krémovitý charakter. Pro chuť jen krátce v polévce promícháme stroužek česneku, aby získala lehoučký česnekový nádech.

Polévku dáme vychladit do lednice, ideálně i s talířem, na kterém se bude servírovat. Při podávání ozdobíme vařenými krevetami, kapkou olivového oleje a čerstvou bazalkou.

CELEROVÉ RAVIOLI PLNĚNÉ PEČENOU PAPRIKOU

Suroviny:

celerová bulva česnek cibule 2–3 papriky zázvor grepová kůra máslo olivový olej sůl, pepř pažitka

Postup:

Celerovou bulvu dobře očistíme a nakrájíme z ní stejně tenké kulaté plátky – na jednu raviolu dva plátky. Necháme je doměkka spařit ve vroucí osolené vodě a ihned zchladíme v ledu.

V kastrolu na olivovém oleji orestujeme nasekaný česnek a cibuli.

Papriky dáme do pekáče a pečeme na 200 °C, dokud slupka nezčerná. Pak pekáč přikryjeme fólií a necháme zapařit, tím se papriky budou snadněji loupat. Oloupané je nakrájíme na stejně velké kousky a přihodíme k orestované cibulce. Osolíme, opepříme a přidáme kousek nasekaného zázvoru. Z grepu uloupneme proužek kůry a nakrájíme nadrobno, přidáme do kastrolu.

Mezitím plátky celeru osušíme v papírové utěrce a doladíme je do kulatého tvaru, ořízneme kraje pomocí skleničky.

V pánvi rozehřejeme kousek másla a plátky celeru na něm ohřejeme.

Pažitku nasekáme na droboučko a smícháme s olivovým olejem. Na dno talíře olej nakapeme, na něj položíme plátky celeru. Na plátky navršíme paprikovou náplň a přikryjeme dalším plátkem celeru. Ozdobíme ještě kapkou olivového oleje s pažitkou a podáváme.

JELÍTKO SE SÓJOVÝMI BOBY

Suroviny:

400 g sójových lusků krvavé jelítko máslo šalotky česnek mrkev jablko hladká mouka rostlinný olej celá skořice kajenský pepř sůl, černý pepř

Postup:

Sójové lusky spaříme ve vroucí osolené vodě, po minutce vyndáme a zchladíme v ledové vodě.

V hrnci rozpustíme máslo, nasekáme k němu jednu šalotku, malý stroužek česneku a stonky petržele a necháme zpěnit. Boby vyloupeme z lusků a přidáme do hrnce, necháme krátce povařit.

V pánvi na oleji orestujeme nakrájenou šalotku s kouskem mrkve. Směs přidáme k bobům.

Pánev vrátíme na sporák, zakápneme olejem a pro vůni do ní vhodíme celou skořici. Jelítko nakrájíme na kolečka, lehce obalíme v mouce a z obou stran opečeme v pánvi. Mezitím nakrájíme asi čtvrtku jablka na kostičky. Do pánve přidáme kousek másla a přihodíme jablko, dochutíme špetkou kajenského a černého pepře.

Na talíř dáme porci bobů, na ni položíme kousky jelita a na každý kousek naservírujeme orestovaná jablka.

ZAPEČENÝ LILEK

Suroviny:

lilek 3 stroužky česneku hladká mouka plechovka loupaných rajčat 2 bochánky mozzarelly parmazán piniové oříšky strouhanka rostlinný olej olivový olej sůl, pepř bazalka

Postup:

Lilek nakrájíme na tenká kolečka a rozprostřeme na papírovou utěrku, dobře osolíme a počkáme, až se z lilku začne odpařovat voda. Mezitím rozehřejeme v hluboké pánvi dostatek rostlinného oleje. Vodu z lilků osušíme, plátky zlehka obalíme v hladké mouce a osmažíme v oleji do zlatova.

V rendlíku na olivovém oleji orestujeme tři celé stroužky česneku, pak přidáme loupaná rajčata, osolíme a opepříme a necháme prohřát.

Na dno pekáče nalijeme trošku rajčatové omáčky a na ni vyskládáme osmažená kolečka lilku. Na ně rozprostřeme plátky mozzarelly a posypeme lístky čerstvé bazalky. Opět zakryjeme rajčatovou vrstvou a proces opakujeme, dokud pekáč nenaplníme. Poslední vrstvou bude mozzarella a strouhaný parmazán, do kterého zamícháme trošku strouhanky a piniové oříšky. Pekáč dáme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme dozlatova takových 25 minut.

Zapečené lilky můžete jíst teplé, studené, ohřáté, vystydlé, všelijak!

PEČENÁ CIBULE

Suroviny:

3–4 fialové cibule kokosové mléko smetana mléko česnek dvě hrsti rozinek ½ manga špetka kurkumy špetka kajenského pepře citronová šťáva máslo olivový olej sůl tymián

A teď něco pro gurmány.

V rendlíku ohřejeme asi 2 dl kokosového mléka, 2 dl smetany a kapku kravského mléka. Omáčka se bude pomalu redukovat do husta.

V pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm celé hlavičky cibule, ochutíme solí, pepřem a ze všech stran je trochu opečeme. Mezitím do pekáče nasypeme asi centimetrovou vrstvu soli, přidáme k ní pár snítek tymiánu a půl paličky česneku. Opečenou cibuli do soli posadíme a dáme do trouby rozehřáté na 180 °C a asi 20 minut pečeme do změknutí.

Do dalšího rendlíku nasypeme rozinky, zalijeme naběračkou kokosové mléčné směsi a necháme pomalu vařit. Máme čas na to, abychom oloupali mango a nakrájeli ho na kostičky, které přidáme k rozinkám. Jakmile směs zhoustne, kápneme do ní trochu citronové šťávy a vypneme.

Jestliže vám zbylo trochu cibule, rozehřejte v pánvi kousek másla, kolečka cibule orestujte a ochuťte špetkou kurkumy. Získáte tak další vrstvu chuti.

Cibuli po upečení vyndáme z pekáče, otřeme přebytek soli a podélně rozřízneme na půl.

Svařené mléko dochutíme špetkou kajenského pepře.

A servírujeme. Na dno talíře nalijeme mléčný krém, na něj dáme rozinky s mangem, položíme půlky cibulek a kolem ozdobíme orestovanými kousky cibulky s kurkumou. Majstrštyk!

BAGNA CAUDA

Suroviny:

6 filet ančoviček česnek mrkev fenykl řapíkatý celer rajčata a jiná čerstvá zelenina olivový olej sůl

Postup:

V rendlíku rozehřejeme olivový olej, necháme v něm rozpustit tak 6 filátek ančoviček, přihodíme nasekaný stroužek česneku.

Mezitím naservírujeme na talíř různé druhy čerstvé zeleniny – mrkev, fenykl, rajčátka, řapíkatý celer... zeleninu osolíme a pokapeme citronovou šťávou.

Jakmile se ančovičky rozpustí, omáčku vypneme a zamícháme do ní kousek másla, zakápneme opět citronovou šťávou. Servírujeme v misce k čerstvé zelenině.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Toto by vás mohlo bavit:

Není kuchyně jako kuchyně. Mrkněte na ingredience hvězd.

Podobné články

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 5. 2024

Dnes byste mohli dobře psát beletrii nebo publicistiku. Je docela dobře možné, že jste o nějakém literárním oboru uvažovali. Proč váháte? Nikdy není pozdě. Najděte si čas na napsání příběhu. Pokud máte negativní postoj k věcem, které děláte, jak chcete něco udělat, Berani?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.