V neděli vařil šéf zeleninu. Koukněte na jeho recepty!

Takto upravená zelenina zachutná každému. Jak poznáte hned po spolknutí prvního sousta, jde o jídla, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Možná budete překvapeni, jak jsou při tom jednoduchá na přípravu.

Vše o pořadu Teď vaří šéf! Najdete TADY

Poslední díl sledujte opět v neděli od 18.00 na Primě!

STUDENÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA

Suroviny:

2 rajčata salátová okurka 2 červené papriky červený vinný ocet majonéza koktejlové krevety chilli paprička česnek olivový olej sůl, pepř bazalka

Postup:

Z rajčat vykrojíme bubáka, okurku oloupeme, rozřízneme a zbavíme ji semínek. Papriky také očistíme od semínek. Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky a vhodíme do nádoby. Osolíme, opepříme a přidáme kousek chilli papričky podle chuti. Zakápneme olivovým olejem a červeným vinným octem a vše rozmixujeme. Polévku dochutíme pár bazalkovými lístky, zjemníme asi 2 lžícemi majonézy a znovu promixujeme. Polévka získá hladký krémovitý charakter. Pro chuť jen krátce v polévce promícháme stroužek česneku, aby získala lehoučký česnekový nádech.

Polévku dáme vychladit do lednice, ideálně i s talířem, na kterém se bude servírovat. Při podávání ozdobíme vařenými krevetami, kapkou olivového oleje a čerstvou bazalkou.

CELEROVÉ RAVIOLI PLNĚNÉ PEČENOU PAPRIKOU

Suroviny:

celerová bulva česnek cibule 2–3 papriky zázvor grepová kůra máslo olivový olej sůl, pepř pažitka

Postup:

Celerovou bulvu dobře očistíme a nakrájíme z ní stejně tenké kulaté plátky – na jednu raviolu dva plátky. Necháme je doměkka spařit ve vroucí osolené vodě a ihned zchladíme v ledu.

V kastrolu na olivovém oleji orestujeme nasekaný česnek a cibuli.

Papriky dáme do pekáče a pečeme na 200 °C, dokud slupka nezčerná. Pak pekáč přikryjeme fólií a necháme zapařit, tím se papriky budou snadněji loupat. Oloupané je nakrájíme na stejně velké kousky a přihodíme k orestované cibulce. Osolíme, opepříme a přidáme kousek nasekaného zázvoru. Z grepu uloupneme proužek kůry a nakrájíme nadrobno, přidáme do kastrolu.

Mezitím plátky celeru osušíme v papírové utěrce a doladíme je do kulatého tvaru, ořízneme kraje pomocí skleničky.

V pánvi rozehřejeme kousek másla a plátky celeru na něm ohřejeme.

Pažitku nasekáme na droboučko a smícháme s olivovým olejem. Na dno talíře olej nakapeme, na něj položíme plátky celeru. Na plátky navršíme paprikovou náplň a přikryjeme dalším plátkem celeru. Ozdobíme ještě kapkou olivového oleje s pažitkou a podáváme.

JELÍTKO SE SÓJOVÝMI BOBY

Suroviny:

400 g sójových lusků krvavé jelítko máslo šalotky česnek mrkev jablko hladká mouka rostlinný olej celá skořice kajenský pepř sůl, černý pepř

Postup:

Sójové lusky spaříme ve vroucí osolené vodě, po minutce vyndáme a zchladíme v ledové vodě.

V hrnci rozpustíme máslo, nasekáme k němu jednu šalotku, malý stroužek česneku a stonky petržele a necháme zpěnit. Boby vyloupeme z lusků a přidáme do hrnce, necháme krátce povařit.

V pánvi na oleji orestujeme nakrájenou šalotku s kouskem mrkve. Směs přidáme k bobům.

Pánev vrátíme na sporák, zakápneme olejem a pro vůni do ní vhodíme celou skořici. Jelítko nakrájíme na kolečka, lehce obalíme v mouce a z obou stran opečeme v pánvi. Mezitím nakrájíme asi čtvrtku jablka na kostičky. Do pánve přidáme kousek másla a přihodíme jablko, dochutíme špetkou kajenského a černého pepře.

Na talíř dáme porci bobů, na ni položíme kousky jelita a na každý kousek naservírujeme orestovaná jablka.

ZAPEČENÝ LILEK

Suroviny:

lilek 3 stroužky česneku hladká mouka plechovka loupaných rajčat 2 bochánky mozzarelly parmazán piniové oříšky strouhanka rostlinný olej olivový olej sůl, pepř bazalka

Postup:

Lilek nakrájíme na tenká kolečka a rozprostřeme na papírovou utěrku, dobře osolíme a počkáme, až se z lilku začne odpařovat voda. Mezitím rozehřejeme v hluboké pánvi dostatek rostlinného oleje. Vodu z lilků osušíme, plátky zlehka obalíme v hladké mouce a osmažíme v oleji do zlatova.

V rendlíku na olivovém oleji orestujeme tři celé stroužky česneku, pak přidáme loupaná rajčata, osolíme a opepříme a necháme prohřát.

Na dno pekáče nalijeme trošku rajčatové omáčky a na ni vyskládáme osmažená kolečka lilku. Na ně rozprostřeme plátky mozzarelly a posypeme lístky čerstvé bazalky. Opět zakryjeme rajčatovou vrstvou a proces opakujeme, dokud pekáč nenaplníme. Poslední vrstvou bude mozzarella a strouhaný parmazán, do kterého zamícháme trošku strouhanky a piniové oříšky. Pekáč dáme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme dozlatova takových 25 minut.

Zapečené lilky můžete jíst teplé, studené, ohřáté, vystydlé, všelijak!

PEČENÁ CIBULE

Suroviny:

3–4 fialové cibule kokosové mléko smetana mléko česnek dvě hrsti rozinek ½ manga špetka kurkumy špetka kajenského pepře citronová šťáva máslo olivový olej sůl tymián

A teď něco pro gurmány.

V rendlíku ohřejeme asi 2 dl kokosového mléka, 2 dl smetany a kapku kravského mléka. Omáčka se bude pomalu redukovat do husta.

V pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm celé hlavičky cibule, ochutíme solí, pepřem a ze všech stran je trochu opečeme. Mezitím do pekáče nasypeme asi centimetrovou vrstvu soli, přidáme k ní pár snítek tymiánu a půl paličky česneku. Opečenou cibuli do soli posadíme a dáme do trouby rozehřáté na 180 °C a asi 20 minut pečeme do změknutí.

Do dalšího rendlíku nasypeme rozinky, zalijeme naběračkou kokosové mléčné směsi a necháme pomalu vařit. Máme čas na to, abychom oloupali mango a nakrájeli ho na kostičky, které přidáme k rozinkám. Jakmile směs zhoustne, kápneme do ní trochu citronové šťávy a vypneme.

Jestliže vám zbylo trochu cibule, rozehřejte v pánvi kousek másla, kolečka cibule orestujte a ochuťte špetkou kurkumy. Získáte tak další vrstvu chuti.

Cibuli po upečení vyndáme z pekáče, otřeme přebytek soli a podélně rozřízneme na půl.

Svařené mléko dochutíme špetkou kajenského pepře.

A servírujeme. Na dno talíře nalijeme mléčný krém, na něj dáme rozinky s mangem, položíme půlky cibulek a kolem ozdobíme orestovanými kousky cibulky s kurkumou. Majstrštyk!

BAGNA CAUDA

Suroviny:

6 filet ančoviček česnek mrkev fenykl řapíkatý celer rajčata a jiná čerstvá zelenina olivový olej sůl

Postup:

V rendlíku rozehřejeme olivový olej, necháme v něm rozpustit tak 6 filátek ančoviček, přihodíme nasekaný stroužek česneku.

Mezitím naservírujeme na talíř různé druhy čerstvé zeleniny – mrkev, fenykl, rajčátka, řapíkatý celer... zeleninu osolíme a pokapeme citronovou šťávou.

Jakmile se ančovičky rozpustí, omáčku vypneme a zamícháme do ní kousek másla, zakápneme opět citronovou šťávou. Servírujeme v misce k čerstvé zelenině.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Toto by vás mohlo bavit:

Není kuchyně jako kuchyně. Mrkněte na ingredience hvězd.

Podobné články

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.