VIDEA Recepty na premiérové masové menu
V 5. dílu premiérové řady oblíbené kuchařské televizní show Teď vaří šéf připravil Zdeněk Pohlreich masové menu. Tentokrát se těšte na pokrmy postavené plně na mase.
V 5. dílu premiérové řady oblíbené kuchařské televizní show Teď vaří šéf připravil Zdeněk Pohlreich masové menu. Tentokrát se těšte na pokrmy postavené plně na mase.
Celý díl Teď vaří šéf! si může pustit také ONLINE na Prima PLAY
Dobrou chuť vám přeje autor receptů Zdeněk Pohlreich.
TELECÍ TERINA S NAKLÁDANOU ZELENINOU
telecí kýta vepřový bok vepřová plec drůbeží játra slanina 1 dcl portského vína 1 dcl smetany brandy cibule česnek tymián rozmarý celý zelený pepř v nálevu sůl pepř na zeleninu: mrkev celer šalotka nakládané cibulky okurky cornichon ocet med cukr šafrán pažitka dijonská hořčice olivový olej sůl pepř
Telecí a vepřové maso nechte přimrznout a nakrájejte na menší kousky. Opepřete, osolte a každé zvlášť promíchejte. K játrům přidejte část nakrájeného telecího masa, tymián a portské víno.
Libové maso umelte dvakrát, tučné maso jen jednou. K libovému masu přilijte trochu smetany a vyšlehejte fáš. K ní přidejte Brandy, namleté tučné maso, směs jater a telecího, kuličky zeleného pepře a směs dušené cibule, česneku a tymiánu. Zpracujte dohromady.
Terinu vystelte slaninou a naplňte směsí a navrch opět přikryjte slaninou. Nahoru přidejte pár snítek čerstvého rozmarýnu, přikryjte alobalem a vložte do pekáče, který vylijte vodou.
Troubu předehřejte na 120 stupňů a pečte 50 - 60 minut. Pak terinu zatěžte a nechte vychladnout.
Mezitím si připravte zeleninu: v pánvi zavařte trochu vody a vložte nakrájenou mrkev, celer a ša-lotku. Osolte, opepřte, přidejte ocet, cukr, šafrán, krájené okurky, cibulky, dijonskou hořčici, med, pažitku a dochuťte kapkou olivového oleje.
Terinu nakrájejte na plátky a nandejte na talíř spolu se zeleninou, kterou ještě zakápněte olivovým olejem. Podávejte s opečeným chlebem.
VIETNAMSKÁ POLÉVKA S VEPŘOVÝM BŮČKEM
vepřový bok vývar z vepřových kostí krevety 3 křepelčí vejce nudle sójová omáčka ústřicová omáčka bílá ředkev jarní cibulka červená cibule chilli papričky zázvor sůl pepř
Maso osolte a opepřte, zalijte sójovou a ústřicovou omáčkou a nechte 3 - 4 hodiny proležet.
Pak maso nechte okapat a orestujte na pánvi ze všech stran. Na pánev přidejte i krevety a stranou krátce orestujte.
Troubu předehřejte na 140 - 160 stupňů a bůček pečte zhruba hodinu.
Nakrájejte jarní cibulku, chilli papričky, bílou ředkev a zázvor. Vývar nechte povařit. V dalším hrnci uvařte nudle.
Na talíř nandejte vařené nudle, na ně položte cibulku, papričky, ředkev, zázvor, nakrájený bůček, nakrájená vařená vejce, krevety, zalijte vývarem a podávejte.
STEAK S PEPŘOVOU KRUSTOU A OMÁČKOU Z HRUBOZRNNÉ HOŘČICE
roštěná masový vývar brandy 1 dcl smetany máslo 2 lžíce hrubozrnné hořčice směs pepře olej sůl pepř
Roštěnou naporcujte. V hmoždíři rozmělněte pepř, nasypte ho na prkýnko a obalte v něm maso. Osolte. Rozehřejte pánev, přilijte olej a steak za stálého otáčení orestujte. Maso sundejte stranou, do pánve kápněte Brandy, přilijte masový vývar, smetanu a 2 lžíce hořčice. Přelijte do kastrůlku, promíchejte a nechte svařit.
Pak kastrůlek odstavte, přidejte trochu másla a nechte rozpustit. Steak posypte kvalitní solí, nandejte na talíř, polijte omáčkou a podávejte.
VEPŘOVÉ LEDVINKY NA PAPRICE
vepřové ledvinky vývar červená paprika cibule 1 stroužek česneku smetana mléko máslo sušená červená paprika petrželka olej sůl pepř
Ledvinky nařízněte, odstraňte bílé části a zbytek nakrájejte. Dejte do misky, zalijte mlékem a nechte aspoň 2 - 3 hodiny odležet.
Pak ledvinky propláchněte ve studené vodě, rozložte je na kuchyňský papír, vysušte a opepřte.
Na pánvi rozpusťte máslo a vložte česnek a nahrubo nakrájenou cibuli, pak přisypte sušenou pap-riku a zalijte vývarem. Na závěr zakápněte smetanou.
Na druhé pánvičce rozehřejte olej a vložte ledvinky, které jste na poslední chvíli osolili. Přidejte nakrájenou červenou papriku, kousek másla, promíchejte a přesypte k omáčce. Pak omáčku slijte zpátky do pánve, kde zbyla vypečená šťáva z ledvinek, a nechte spojit. Chvíli povařte a na závěr vsypte i maso, aby se prohřálo. Promíchejte, nasypte čerstvou petrželku a podávejte.
TĚSTOVINY S RAGOUT Z TELECÍHO MASA
těstoviny garganelli telecí hrudí 1 dcl bílého vína ' 1 dcl mléka smetana loupaná rajčata mražený hrášek mrkev petržel řapíkatý celer šalotka 1 stroužek česneku oregano bazalka olivový olej sůl pepř
Telecí maso umelte. V hrnci nechte rozehřát olivový olej a připravte si zeleninový základ: do hrnce přisypte nadrobno nakrájenou šalotku, česnek, mrkev, petržel a řapíkatý celer. Orestujte a až zelenina změkne, vložte maso. Osolte a opepřte, přisypte čerstvé oregano, zalijte bílým vínem a vmíchejte loupaná rajčata a trochu mléka. Nechte hodinu povařit, pak přidejte čerstvou bazalku a kapičku smetany. Nakonec přisypte hrášek. Ragů smíchejte s těstovinami a trochou parmezánu. Nandejte na talíř, přisypte ještě strouhaný parmezán a zakápněte olivovým olejem.