VIDEA Recepty na šéfovo premiérové jarní menu

Ve 3. dílu premiérové řady oblíbené kuchařské televizní show Teď vaří šéf připravil Zdeněk Pohlreich chutné jarní menu posstavené na čerstvých, jarních surovinách. Tohle chcete nejen na první jarní den!

Celý díl Teď vaří šéf! si může pustit také ONLINE na Prima PLAY

Dobrou chuť vám přeje autor receptů Zdeněk Pohlreich.

JARNÍ SALÁT S PAMPELIŠKOU

na salát: rukola listy pampelišky ředkvičky chleba česnek rostlinný olej na dresing: šalotka citronová šťáva balzamikový ocet rostlinný olej sůl pepř

Nejdřív si připravte dresing: šalotku nakrájejte nadrobno, přidejte balzamikový ocet, citronovou šťávu, rostlinný olej, osolte a opepřete. Spojte všechny ingredience dohromady a nechte odležet.

V míse smíchejte rukolu, listy pampelišky a ředkvičky nakrájené na kolečka. Na rostlinném oleji orestujte plátky chleba z obou stran.

Salát nandejte do hlubokého talíře, pokapejte dresingem a podávejte s opečeným chlebem potřeným česnekem.

ROLÁDA Z JARNÍHO KUŘÁTKA S ESTRAGONOVOU OMÁČKOU

vykostěné kuře 1 houska slanina 2 bílky 1 dcl smetany vývar máslo kopřivy 1/2 červené cibule 2 snítky tymiánu estragon muškátový oříšek sůl pepř na salát: cherry rajčata petrželka olivový olej sůl

Nejdřív si připravte nádivku: slaninu a cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na pánvi.

V míse smíchejte nakrájenou housku, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a pak přidejte orestovanou slaninu s cibulí.

Vypečenou šťávu z pánve zalijte trochou vody, nechte svařit a přidejte ke směsi.

Polijte smetanou a vmíchejte kopřivy a vyšlehaný sníh z bílků. Všechno spojte.

Vykostěné kuře rozprostřete na prkýnko, osolte a opepřete, naplňte nádivkou, zabalte a přichyťte provázkem. Ještě jednou osolte.

Pokud vám trochu nádivky zbyde, dejte ji péct stranou do vymaštěné zapékací mísy.

Pekáček vymažte máslem, vložte roládu, navrch přidejte ještě trochu másla a snítky tymiánu.

Nechte péct asi půl hodiny v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Mezitím si připravte salát: cherry rajčata nakrájejte, osolte, přidejte nakrájenou petrželku a olivový olej.

Roládu vyndejte z trouby a vypečenou šťávu nechte svařit v hrnci. Trochu tuku odlijte, zbytek polijte vývarem a kapkou smetany a přisypte nakrájený estragon.

Roládu nakrájejte na plátky, položte na talíř, polijte šťávou a podávejte s rajčatovým salátem.

JEHNĚČÍ KÝTA V SOLNÉ KRUSTĚ S MÁTOVOU OMÁČKOU

jehněčí kýta rané brambory máslo 2 bílky 2 šalotky 3 stroužky česneku hrubozrnná mořská sůl ocet z červeného vína rozmarýn máta pepř sůl

Z kýty vyndejte stehenní kost. Stroužky česneku rozpulte a maso jím prošpikujte spolu s lístky rozmarýnu. Opepřete a osolte z obou stran.

V míse smíchejte mořskou sůl a vyšlehané bílky s tím, že na kilo soli se vždy používají 3-4 bílky.

Pekáč vystelte papírem na pečení a pokapejte olivovým olejem. Vložte maso a naneste na něj solnou krustu. Troubu předehřejte na 175 stupňů a pečte 40 - 60 minut. Zhruba v polovině pečení vložte do pekáče celé brambory a nechte je upéct.

Upečené brambory vyndejte stranou. Krustu sundejte a maso ještě orestujte na pánvi z obou stran a postupně zalívejte vypečeným tukem. Na závěr přidejte kousek másla a pečené brambory.

Šťávu z pekáče slijte do hrnce a připravte z ní mátovou omáčku: přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, ocet z červeného vína a potom vývar. Nechte povařit. Pak přisypte nahrubo nasekanou mátu.

Jehněčí a brambory vyndejte z pánve a přelijte vypečenou šťávou. Zbytek výpeku z pánve ještě zalijte trochou vývaru a přidejte k mátové omáčce. Hrnec sundejte ze sporáku a přidejte ještě zbytek čerstvé máty.

Jehněčí nakrájejte na plátky, přidejte pečené brambory, které trochu promáčkněte vidličkou,

a podávejte s mátovou omáčkou.

MARINOVANÉ JAHODY S KRÉMEM CHANTILY

čerstvé jahody smetana moučkový cukr pomerančový likér Cointreau vanilkový lusk meduňka

Z jahod odstraňte stopku a překrojte je napůl. Přidejte moučkový cukr, pomerančový likér, lístky meduňky a promíchejte.

Do vychlazené smetany přidejte jadérka z vanilkového lusku a moučkový cukr a vyšlehejte šlehačku.

Jahody nandejte do talíře, ozdobte lžící šlehačky a podávejte.

vejce

brambory ratté

cherry rajčata

kachní sádlo

vývar

šafrán

petrželka

olivový olej

sůl

pepř

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 5. 2024

Dnes byste mohli dobře psát beletrii nebo publicistiku. Je docela dobře možné, že jste o nějakém literárním oboru uvažovali. Proč váháte? Nikdy není pozdě. Najděte si čas na napsání příběhu. Pokud máte negativní postoj k věcem, které děláte, jak chcete něco udělat, Berani?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.