Bonus k pořadu Už dost, šéfe!: Pečený čaj nejen pro šéfa. Potěší i jako dárek
Tady je další nášup z restaurace, kde už proběhla revize Zdeňka Pohlreicha. O tento recept na něco dobrého na zub se s námi podělili U Zběhlíka. Ocení ho i „nevařící“.
Takové pečení zvládne skutečně každý. Velkou část práce za vás totiž odvede trouba. Vy pouze očistíte a nakrájíte suroviny.
Nestihli jste některý z dílů Už dost, šéfe!? Nevadí, pusťte si vše na Prima PLAY nebo navštivte speciál na iprima.cz/specialy/uzdostsefe
Suroviny:
K přípravě pečeného nápoje se hodí jablka, hrušky, jeřabiny, brusinky, pomeranče, zkrátka všechno ovoce ze zahrádky, uskladněné ze sklepa, ale i to z obchodu. Vše se omyje a pokrájí na menší kusy.
Ovocnou směs sesypte do pekáče, přidejte k ní cukr (ideálně třtinový), koření (dle vlastní volby – hřebíček, skořice, kardamom, hodí se i kořen zázvoru) a nechte péci.
Hotový pečený čaj můžete hned konzumovat, nebo si jej přelijte do menších sklenic a ještě jej zavařte (klasicky jako kompot). Takto konzervovaný vám vydrží mnohem déle.
Tip na vánoční dárek:
Když skleničky s čajem pěkně ozdobíte, například přes víčko upevníte gumičkou nebo ozdobnou mašlí kolečko hezké látky, můžete čajíkem obdarovat své blízké.
Jak podávat: Do šálku 0,2 l nabereme cca 2 polévkové lžíce a zalijeme horkou vodou. Podle chuti lze přidat i šťávu z čerstvého citronu, trochu rumu nebo třeba med.
V létě pečený čaj naopak osvěží. Stačí jej zalít vychlazenou vodou nebo minerálkou a přidat led.
Více inspirace k přípravě ovocných dobrot najdete na webu Prima FRESH
Autor: Zuzana SchneidewindKamera: Jan Kundera