Už máte svou Barbie podobiznu? Zdánlivě nevinná hra nesplňuje podmínky ochrany údajů

Čeští politici z Barbie světa

Fotky přetvořené umělou inteligencí byly vždycky velkým lákadlem. Po boomu, který vyvolalo uvedení filmu Barbie do kin, není divu, že nová aplikace s funkcí přetvořit váš vzhled do oblíbené panenky či Kena získala tolik registrací. Svou Barbie podobiznu už možná sami máte anebo jste ji viděli u mnoha známých na sociálních sítí. Zdánlivě nevinná hra ale nesplňuje podmínky pro ochranu osobních údajů.

Možná si vzpomínáte na aplikace, které dokázaly z lidí na fotkách udělat mimina nebo staříky, případně jejich portréty a postavy upravit do různých stylů. Českem jich už prošlo vícero a ty nejznámější pocházely z Ruska. Nyní se začínají objevovat varování před další podobnou aplikací, a sice Bairbie.me.

Přečtěte si také: Hvězda Barbie reagovala na bizarní internetovou posedlost jejími nohami. Co vzkázala všem perverzákům?

Virální aplikace vznikla teprve před týdnem a už jste nejspíš zaregistrovali minimálně desítky vytvořených podobizen. Internetem se šíří také přetvořené fotografie celebrit a politiků. Generátor s názvem Bairbie.me však ve velkém shromažďuje osobní data uživatelů a nikde neuvádí, jak je bude chránit a dále využívat. Podle ministerstva tak tento web nesplňuje zásady ochrany a zpracování osobních údajů Evropské unie (GDPR). Před aplikací varovalo polské ministerstvo digitalizace.

Jak uvádějí Hospodářské noviny, za projektem podle všeho stojí společnost Rvnway se sídlem v Seattlu. Firma se zabývá „budováním brandů a produktů s lidmi, kteří se odváží změnit svět“. Primárním zaměřením mají být odvětví jako biotechnologie nebo právě umělá inteligence. Pochybné jsou sociální sítě společnosti, která má v síti LinkedIn 50 sledujících, 8 zaměstnanců a jediný, dva měsíce starý příspěvek.

Se svými osobními údaji nakládáme na internetu prakticky denně a nejen my, ale i naše děti. Málokdo si přečte celý dokument s podmínkami, častější je verze, kdy bezmyšlenkovitě klikáme na ‚souhlasím‘, aniž bychom věděli s čím. Poněkud bizarním způsobem na to upozorňuje třeba i Joan je hrozná, jeden z nejnovějších dílů seriálu Black Mirror (Černé zrcadlo) na Netflixu.

Sdílejte článek
Štítky umělá inteligence varování panenka osobní údaje GDPR Česko Barbie vzhled Obecné nařízení o ochraně osobních údajů

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 5. 2024

Berani, to, zda byste měli vynaložit určitý výdaj, by mohlo způsobit určité napětí mezi vámi a partnerem. Možná si myslíte, že to nyní není možné, zatímco váš přítel je rozhodnutý do toho jít. Dnes není vhodný den na to, abyste se v této záležitosti snažili dosáhnout dohody. Ani jeden z vás pravděpodobně neustoupí. Počkejte pár dní, až budete oba méně napjatí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.